Breaking News

Χρονοδιάγραμμα για τα διυλιστήρια Λάρνακας


Θα κατατεθεί από εταιρείες πετρελαιοειδών για μετακίνησή τους

Την κατάθεση χρονοδιαγράμματος στο οποίο οι εταιρείες πετρελαιοειδών θεωρούν ότι μπορούν να μετακινηθούν από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού, παρά το ισχύον διάταγμα που μιλά για μετακίνηση την 1η Ιανουαρίου 2017, αποφασίστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη υπό τους υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη όπως οριστεί Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τις ενέργειες αυτές και θα φέρνει σε γνώση των δύο υπουργών την πορεία αυτών των εξελίξεων.
Στη σύσκεψη, που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας και των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε χώρα και δεύτερη συνάντηση, των δύο υπουργών με τη Συντονιστική Επιτροπή των Εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού.

Σε δηλώσεις του, μετά τις δύο συναντήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι «δεν έχει τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα, με την έννοια ότι υπάρχει εν ισχύι το γνωστό διάταγμα. Είναι εύκολο να λέμε», σημείωσε, «ότι η μετακίνηση πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ή παρόλο ότι υπάρχει διάταγμα που λέει ότι 1η του 2017 θα πρέπει να έχουν μετακινηθεί, εντούτοις είναι ανέφικτο. Θα μπορούσαν να μετακινηθούν τον Ιούνιο του 2017 ή τον Δεκέμβριο του 2017 ή τον Ιανουάριο του 2018».

Αποφύγαμε, είπε, να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, κι εκείνο που ζητήσαμε από τις εταιρείες είναι, κατά τρόπο απόλυτα τεκμηριωμένο, να μας δώσουν, εντός μιας εβδομάδας, το χρονοδιάγραμμα στο οποίο εκείνοι θεωρούν ότι μπορούν να μετακινηθούν.

«Δεν ισχύει το διάταγμα που είναι και διάταγμα δικαστηρίου; Βεβαίως ισχύει. Έχουμε, από τη μια, το διάταγμα του δικαστηρίου που μιλά για 1η του 2017, αλλά από την άλλη έχουμε την πραγματικότητα, η οποία λέει –και το λέω κι εγώ ευθαρσώς– ότι δεν μπορούν οι εταιρείες να μετακινηθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Είναι αντικειμενικά αδύνατο. Εκείνο που κάνουμε ως Κυβέρνηση είναι να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, από την μια, αλλά και, από την άλλη, μέσα από ενέργειες που ήδη θα κάμουν –είτε αυτό είναι αίτημα για άδεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε αυτό σημαίνει κτίσιμο, οικοδομή εγκαταστάσεων–, όλα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε ενώπιόν μας τεκμηριωμένα» διευκρίνισε.

«Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, κάποιες εταιρείες έχουν ήδη κάμει μετακινήσεις. Η ολοκλήρωση, κι είναι εκεί ακριβώς που θα δούμε κατά πόσο και σε ποιο βαθμό αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα, θα εξαρτηθεί μέσα από τη μελέτη που θα έχουμε εντός εβδομάδος από πλευράς εταιρειών» τόνισε ο υπουργός.

Δικαίως ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα

Ο υπουργός Εσωτερικών, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εννέα επηρεαζόμενων κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, ανέφερε ότι «οι κοινοτάρχες και με το δίκιο τους διαμαρτύρονται – διότι ακριβώς η περιοχή τους είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη. Με τη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου, αυτή η περιοχή επιβαρύνεται ακόμη πιο πολύ. Άρα, έχουν δίκαιο οι κοινοτάρχες, οι κοινότητες, ο κόσμος εκεί να ανησυχούν τόσο για θέματα υγείας και θέματα οχληρίας, περιβαλλοντικά και άλλα» τόνισε. Σημείωσε ότι δικαίως θέλουν να έχουν κάποια αντισταθμίσματα. «Εμείς, ως Κυβέρνηση, είμαστε δίπλα τους, να τους βοηθήσουμε και αντισταθμιστικά να πάρουν από τις εταιρείες, αλλά την ίδια στιγμή το κράτος να φροντίσει για την υγεία τους, πάνω από όλα, και, δεύτερο, για την ποιότητα ζωής τους» συμπλήρωσε.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος



Κύριες Ειδήσεις





Translate »