Breaking News

Μακρύς ο δρόμος για αναπτύξεις στη Λάρνακα


Πηγή: stockwatch.com.cy

Μακρύς φαίνεται να είναι ο δρόμος για τις μεγάλες επενδύσεις στο χώρο των δεξαμενών καυσίμων στα παράλια της περιοχής Λάρνακας – Δεκέλειας.

Η εξέταση της μελέτης του Σχεδίου Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2026, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη για δημιουργία θαλάσσιων έργων και η υλοποίηση του Σχεδίου Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των δήμων Λάρνακας και Λειβαδιών, ο κ. Βαφεάδης σημειώνει ότι «μετά τις διαβουλεύσεις με το τμήμα Περιβάλλοντος και την έγκριση του προϋπολογισμού για το κόστος της μελέτης, τα έγγραφα για την προκήρυξη των προσφορών έχουν σταλεί στον Κλάδο Προσφορών και Συμβολαίων του τμήματος Δημοσίων Έργων».

Σημειώνει επίσης ότι η προκήρυξη της μελέτης υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, ενώ η διάρκειά της εξέτασης από την Περιβαλλοντική Αρχή, της μελέτης και της γνωμάτευσης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα έργα, αναμένεται πως θα είναι έτοιμη σε 24 μήνες.

 

Από 40 κύματα λόγω γραφειοκρατίας

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες τονίζοντας ότι εάν εξελιχθούν όλα ομαλά και δεν χρειαστεί να υποβληθούν επιπρόσθετες μελέτες, νέα στοιχεία και εάν δεν δοθεί παράταση στην προκήρυξη της μελέτης, αλλά και στην εκπόνηση της γνωμάτευσης, με αποτέλεσμα να προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις, τότε δεν αναμένεται η αξιολόγηση της μελέτης και η ανακοίνωση της γνωμάτευσης της περιβαλλοντικής αρχής να είναι έτοιμες πριν το Μάρτιο του 2026.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να προχωρήσουν οι όποιες αναπτύξεις, εάν δεν γνωρίζουν οι εν δυνάμει επενδυτές τους όρους που θέτει η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων επενδυτών θα περάσουν από 40 κύματα, λόγω των τεράστιων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου


Κύριες Ειδήσεις





Translate »