Breaking News

Νέα «φουρτούνα» στη μαρίνα Λάρνακας – Ζητείται ενημέρωση της Βουλής


Πηγή: stockwatch.com.cy

Σε νέα εμπόδια φαίνεται να προσκρούει το project του €1,2 δισ. για ανάπλαση της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας.

Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη δέσμευση της για έναρξη των μεγάλων έργων εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή τον Ιούνιο.

Οι αμφιβολίες που σκίαζαν κατά διαστήματα την υλοποίηση του έργου φαίνεται να μετατρέπονται σε ανησυχία, ακόμη και για το ενδεχόμενο το έργο να ναυαγήσει, ή να πάρει άλλη μορφή.

Βουλευτές και επιχειρηματίες της πόλης που μίλησαν στη StockWatch, έκαναν λόγο για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των επενδυτών που συνθέτουν την κοινοπραξία.

Σημειώνουν, επίσης, ότι έπεσε στο κενό κάθε προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να ενημερωθούν για τις προθέσεις της, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αναμονή για τον καθορισμό συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις .

Στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings Limited, πριν ένα χρόνο απέκτησε μετοχικό κεφάλαιο και η εταιρεία Aroundtown SA, μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εμπορικές εταιρείες ακινήτων στην Ευρώπη.

 

 

Από παράταση σε παράταση

Η εταιρεία Kition Ocean Holdings, η οποία παρέλαβε το κλειδί του έργου από την 1η Απριλίου 2022, από τον τέως πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είχε δεσμευθεί για έναρξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας, τον Απρίλιο του 2023. Ακολούθως, ζήτησε και έλαβε αναβολή για έναρξη των έργων τον Ιούνιο του 2024.

Η εταιρεία δεν τήρησε τη δέσμευση της, ούτε για το έργο αναπαλαίωσης της ιστορικής αποβάθρας της μαρίνας, το οποίο επίσης ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα έργα στην αποβάθρα θα ολοκληρώνονταν και θα άνοιγε για τους επισκέπτες περί τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου 2024, οπόταν και θα πραγματοποιείτο η εκδήλωση τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των μεγάλων αναπτύξεων.

 

 

«Σφίγγα» η εταιρεία, αναμένει έργα ο υπουργός

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Kition Ocean Holdings, δήλωσε στη StockWatch ότι «με βάση τις πρόνοιες του συμβολαίου η εταιρεία δεν έχει τη δικαιοδοσία να προβαίνει σε δηλώσεις και να ενημερώνει σχετικά με την πρόοδο του έργου. Τη δικαιοδοσία αυτή την έχει μόνο η κυβέρνηση».

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την πορεία εξέλιξης του έργου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «ενόσω δεν βλέπουμε πραγματικά έργα και δράσεις επί τόπου δεν εφησυχάζουμε».

Συνεπώς, πρόσθεσε ότι «χωρίς να δω έργα δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος».

«Έχουμε κάποια υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού, υπάρχει μια σύμβαση την οποία θα πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα και αυτή είναι η πρόθεση μας», είπε ο κ. Βαφεάδης.

«Αν η εταιρεία δεν τηρήσει τη σύμβαση, τότε εμείς θα ενεργήσουμε αναλόγως», σημείωσε.

 

 

Συνεχείς οι διαβουλεύσεις με κοινοπραξία

Όσον αφορά τη διαβούλευση με την εταιρεία ο κ. Βαφεάδης εξήγησε ότι τόσο ο ίδιος, όσον και η ομάδα διαχείρισης του έργου, είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη της κοινοπραξίας.

«Εγώ προσωπικά πριν μερικές εβδομάδες είχα συνάντηση μαζί τους κατά την οποία κατέστησα σαφές ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, διότι έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις μέχρι σήμερα από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου, με την τελευταία να λήγει τον Ιούνιο του 2024».

Μάλιστα, πρόσθεσε, «είχαμε και μια υπόσχεση από ένα από τα στελέχη, ότι τα μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν και πιο νωρίς».

Ως εκ τούτου, επανέλαβε ότι «θέλουμε να δούμε έργα και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αν οι ανάδοχοι δεν τηρήσουν τα όσα προνοούν οι συμβάσεις, τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις πρόνοιες».

 

 

«Άγνωστες» οι πρόνοιες του συμβολαίου

Ο βουλευτής Λάρνακας, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις στη StockWatch επεσήμανε ότι «εδώ και δύο χρόνια που ανέλαβε το έργο η συγκεκριμένη εταιρεία, εκτός από κάποια περιορισμένης έκτασης έργα που έχουν γίνει στη μαρίνα και ένα εστιατόριο, δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό που να αποδεικνύει ότι η εταιρεία  θα υλοποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε».

Κατήγγειλε ότι «δεν γνωρίζουμε τις πρόνοιες του συμβολαίου αν και ζητήσαμε πολλές φορές να ενημερωθούμε».

Σημείωσε ότι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους παράγοντες και στον κόσμο της πόλης για το έργο, για το οποίο είχαν δημιουργηθεί τόσο ψηλές προσδοκίες.

Πρόσθεσε ότι ο ανάδοχος διαχειρίζεται το λιμάνι και τη μαρίνα εδώ και δύο χρόνια.

«Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία, ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που προνοούνται», τόνισε.

 

 

Ζητείται ενημέρωση της Βουλής

Ο κ. Αλαμπρίτης, απέστειλε επίσης επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη θέτοντας σειρά από ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των έργων στη μαρίνα Λάρνακας.

Ζητείται συγκεκριμένα ενημέρωση για το περιεχόμενο του συμβολαίου, εάν η εταιρεία τηρεί κανονικά τη συμφωνία και εάν δεν έχει αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό της.

Ο βουλευτής ζητά επίσης από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για τα μέρη του έργου που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο αρμόδιος λειτουργός που ελέγχει και παρακολουθεί την εκτέλεση της συμφωνίας.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »