«Πράσινο» για κέντρο ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας στην Αραδίππου


Πράσινο φως, υπό προϋποθέσεις άναψε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος στην ανέγερση και λειτουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου για ναυσιπλοΐα  και αεροπλοΐα στην Αραδίππου. Πρόκειται για διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο για αεροπορικές και  ναυτιλιακές εταιρείες, ιδιοκτησίας της εταιρείας PREVENTION AT SEA LTD.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά στη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών με βάση διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα με σκοπό την καθιέρωση της Κύπρου ως κόμβος παροχής εκπαίδευσης για αεροπορικές , ναυτιλιακές εταιρίες ως επίσης και για προσωπικό εταιρειών δραστηριοποίησης στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως το ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης στην Μέση Ανατολή και λαμβανομένης υπόψη της αστάθειας και των κρίσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης για πολλές ειδικότητες στους τομείς που προαναφέρθηκαν. Αυτός είναι ο στόχος της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Το Κέντρο θα είναι διεθνώς πρωτοποριακό γιατί θα είναι το πρώτο που θα έχει το πλεονέκτημα της συγκέντρωσης εκπαιδευτικών δυνατοτήτων σε ενιαίο χώρο ο οποίος θα καλύπτει τις απαιτήσεις αρχικής εκπαίδευσης αλλά και συντήρησης κάθε οκτώ μήνες για τις αεροπορικές, ναυτιλιακές και offshore εταιρείες και με βάση τις απαιτήσεις των διεθνών κανονισμών και της εθνικής νομοθεσίας.

Tο κτιριολογικό πρόγραμμα της προτεινόμενης ανάπτυξης περιλαμβάνει τους εξής χώρους:

1. Αίθουσα κολυμβητικής δεξαμενής: στην κολυμβητική δεξαμενή η οποία αποτελεί και τον πυρήνα του έργου θα διεξάγονται όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούν στην αρχική εκπαίδευση εξοικείωσης των πληρωμάτων εμπορικών πλοίων/ κρουαζιερόπλοιων/ πλατφόρμων/ αεροσκαφών με τα συστήματα ασφαλείας και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων στη θάλασσα. Οι διαστάσεις της είναι 23 χ 10 χ 2.93 μέτρα και η συνολική χωρητικότητα της σε νερό ανέρχεται στα 674 κ.μ. Πρόθεση των αιτητών είναι να χρησιμοποιηθεί φρέσκο πόσιμο νερό από το δίχτυο υδατοπρομήθειας του Δήμου Αραδίππου.

2. Αίθουσα διαλέξεων- αμφιθέατρο: έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 105 ατόμων. Στην αίθουσα αυτή θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και διαλέξεις σχετικά με τα προγράμματα εκπαίδευσης , σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την ασφάλεια του προσωπικού που απασχολείται στη ναυτιλία, αεροπλοΐα και offshore δραστηριότητες.

3. Γραφεία εκπαιδευτών:
 χώρος γραφείων των εκπαιδευτών του κέντρου.

4. Αίθουσες θεωρητικής εκπαίδευσης (αίθουσες σεμιναρίων):
 στο εκπαιδευτικό κέντρο θα υπάρχουν 4 αίθουσες για τα θεωρητικά μαθήματα των εκπαιδευομένων. Κάθε αίθουσα έχει χωρητικότητα 16 θέσεων.

5. Χώρος διοίκησης: στο χώρο διοίκησης θα βρίσκονται τα γραφεία των εργαζομένων του εκπαιδευτικού κέντρου, το λογιστήριο και το γραφείο διευθυντή.

6. Χώρος εστίασης: ο χώρος αυτός θα λειτουργεί ως αναψυκτήριο για τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευόμενους και θα έχει τη δυνατότητα παρασκευής ροφημάτων και πώλησης snack. Τα γεύματα θα ετοιμάζονται και θα παραδίδονται στο χώρο από εταιρίες catering.

7. Αίθουσα εκπαίδευσης πληρωμάτων αεροσκαφών (αίθουσα εξομοιωτή αεροπλάνου): στην αίθουσα αυτή θα εγκατασταθεί εικονικό τμήμα αεροσκάφους (καμπίνα με θέσεις επιβατών και αεροσυνοδών) εντός του οποίου θα γίνεται εκπαίδευση για αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου σε πολιτικά αεροσκάφη. Η προσομοίωση δεν θα συμπεριλαμβάνει πτητική εκπαίδευση.

8. Αποθηκευτικοί χώροι: στους χώρους αυτούς θα αποθηκεύονται όλα τα σχετικά με την εκπαίδευση αντικείμενα (π.χ. σωσίβια, εκπαιδευτικές στολές, θρανία, καρέκλες, αναλώσιμα κλπ).

9. Δωμάτιο πρώτων βοηθειών

10. Χώροι υγιεινής και αποδυτήρια

11. Υπόγειο: στο υπόγειο τμήμα του κτιρίου θα βρίσκεται το μηχανοστάσιο

Οι προβληματισμοί

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής, υπάρχουν παράγοντες που δημιουργούν προβληματισμούς:

Α. Η περιοχή είναι γεωργική και στο τεμάχιο λειτουργεί αυτή τη στιγμή γήπεδο αντισφαίρισης. Με την ανάπτυξη θα υπάρξει σφράγιση γεωργικής γης.

Β. Εκφράζεται ο προβληματισμός και η ανησυχία για τις μεγάλες ποσότητες νερού που απαιτούνται για τη λειτουργία των δεξαμενών/πισινών καθώς και στο τρόπο εξασφάλισης τους.

Γ. Σε μικρή απόσταση από τα όρια του τεμαχίου, διέρχεται υδατόρεμα που καταλήγει στην λίμνη της αλυκής. Σύμφωνα με το ΤΑΥ, ενδέχεται σε περίπτωση υψηλών βροχοπτώσεων να παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Δ.. Αναμένεται να παράγονται υγρά απόβλητα από τη λειτουργία της ανάπτυξης και ιδιαίτερα από το καθαρισμό των πισίνων/υδατοδεξαμενών, τα οποία πρέπει να τύχουν σωστής διαχείρισης.

Ε. Καταγράφεται ο προβληματισμός και η ανησυχία για τις μεγάλες ποσότητες νερού που απαιτούνται για τη λειτουργία των δεξαμενών/πισινών καθώς και στο τρόπο εξασφάλισης τους.

Η Περιβαλλοντική αρχή ενέκρινε την υλοποίηση του έργου, υπό την προϋπόθεση λήψης συγκεκριμένων μέτρων τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του κέντρου.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »