Breaking News

Καβγάς στη Βουλή για το σκάνδαλο εκατομμυρίων για το τερματικό LNG στο Βασιλικό


Πηγή: philenews.com

Μετά από γραπτό αίτημα της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου αποδέχθηκε το πρωί, μετά από αντιπαραθέσεις να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίας, για τη συζήτηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για όσα σκανδαλώδη προηγήθηκαν και ακολούθησαν την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΦΑ το 2019, με παρότρυνση και της τότε κυβέρνησης, να κατακυρώσει την προσφορά στον μοναδικό προσφοροδότη, την κινεζική CPP και υπεργολάβους της, παρόλο που ο Γενικός Ελεγκτής προειδοποιούσε γραπτώς για πολλές παρανομίες κατά την αξιολόγηση και κατακύρωση της προσφοράς.

Προειδοποιούσε ακόμα για αδυναμία υπεργολάβων της CPP να εκτελέσουν τα έργα που τους ανατέθηκαν. Σχεδόν όλες οι προειδοποιήσεις επαληθεύθηκαν και σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και κινδυνεύει να πληρώσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα του αρχικού συμβολαίου.

Τέσσερα χρόνια μετά, η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης (FSRU) είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά δεν παραλαμβάνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή δεν έχει πιστοποιηθεί από διεθνή οίκο πιστοποίησης.

Τα δε έργα στο Βασιλικό (προβλήτα και άλλες υποδομές) βρίσκονται μόλις στο 40-45% της ολοκλήρωσής τους, παρότι το (2ο ή 3ο) χρονοδιάγραμμα – δέσμευση της CPP, προβλέπει παράδοση του έργου τον προσεχή Ιούλιο, κάτι αδύνατο.

Με επιστολή της στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η ΔΕΦΑ ζήτησε να αποφευχθεί η δημόσια συζήτηση της καταπελτικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, φοβούμενη άντληση επιχειρημάτων από τη CPP για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το κράτος, λόγω καθυστερήσεων τις οποίες η κινεζική κρατική εταιρεία αποδίδει στη ΔΕΦΑ. Η ΔΕΦΑ χρεώνει το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερήσεων στη CPP. Οι διεκδικήσεις των δύο πλευρών τυγχάνουν εξέτασης από διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο, ενώπιον του οποίου οι Κινέζοι κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα απαίτηση για αποζημιώσεις από τη ΔΕΦΑ συνολικού ύψους περίπου 200 εκατ., πε΄ραν των 550 εκατ. περίπου που υπολογίζεται να κοστίσουν τα έργα και η συντήρησή τους για 10+10 χρόνια.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »