Αναθεώρηση του Στεγαστικού Σχεδίου με νέα κίνητρα


Αναθεώρηση του Στεγαστικού Σχεδίου και των πολεοδομικών κινήτρων ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών  Νίκος Νουρής.

Σκοπός της αναθεώρησης είναι η βελτίωση των μέτρων που  περιλαμβάνει η Στεγαστική Πολιτική, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικά για ενίσχυση της ανταπόκρισης των δικαιούχων στις ορεινές περιοχές, και των επενδυτών στα πολεοδομικά κίνητρα, δήλωσε ο Υπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον περασμένο μήνα, δηλαδή σε διάστημα 16 μηνών εφαρμογής του Σχεδίου, για μεν τις:

•             Aκριτικές περιοχές υπεβλήθησαν 187 προτάσεις αλλά τελικά εγκρίθηκαν 139 από αυτές με συνολική δαπάνη €3.9 εκατομμύρια. Το ενδιαφέρον για τις ακριτικές περιοχές προφανώς κρίνεται σαν ικανοποιητικό.

•             Oρεινές περιοχές λήφθηκαν μόνο 28 προτάσεις και τελικά εγκρίθηκαν οι μισές, δηλαδή 14 με δαπάνη €460.000.

Α. Στεγαστικό Σχ. Αναζωογόν. Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών περιοχών

Έχοντας κατά νου αυτή την αξιολόγηση, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε διαβούλευση με την Ένωση Κοινοτήτων και τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών.

Ι. Πρώτη βασική παράμετρος που διαφοροποιεί άρδην το νέο Σχέδιο το γεγονός ότι πέραν των Ορεινών και Ακριτικών περιοχών περιλαμβάνει πλέον και όλες τις μειονεκτικές περιοχές είτε αυτές ανήκουν σε Δήμους είτε σε Κοινότητες.

Με τη διαφοροποίηση των κριτηρίων οι Κοινότητες που πλέον εντάσσονται στο Σχέδιο αυξάνονται από 128 σε 259 προστίθενται δηλαδή ακόμα 131. Ο δε πληθυσμός που καλύπτεται πλέον από το νέο Σχέδιο αυξάνεται κατά 25,596 κατοίκους φτάνοντας τις 82.987.

ΙΙ. Δεύτερη σημαντική παράμετρος που διαφοροποιείται: η αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής ενίσχυσης για τα νεαρά ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες.

ΙΙΙ. Δημιουργία όμως και μια τρίτη παράμετρο για τις περιοχές που κρίθηκαν σαν εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες κοινότητες στη βάση βεβαίως κριτηρίων, και όχι αυθαίρετα.

Όλες τις λεπτομέρειες και τα ωφελήματα θα τα ακούσετε ευθύς αμέσως.

Β. Βελτίωση των πολεοδομικών κινήτρων Στέγασης και Προσιτής κατοικίας

Ο Υπουργός είπες πως την ίδια ώρα και αφού μέσα στην τρέχουσα χρονιά έχουμε εν τω μεταξύ εξαγγείλει και εφαρμόσει δραστικά σχέδια κινήτρων για να βοηθηθεί την οικοδομική ανάπτυξη όπως:

•             το νέο πλαίσιο αδειοδότησης που επιτρέπει εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας κατά μέγιστο σε 20 μέρες,

•             την παράταση της ισχύος του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για νομιμοποίηση και αδειοδότηση αυθαίρετων και νέων κατασκευών σε εγκεκριμένες αναπτύξεις μέχρι 31/12/2021

•             την παράταση ισχύος του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας, επίσης, μέχρι 31/12/2021

•             την παράταση της ισχύος του σχεδίου παροχής κινήτρων για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας και αυτό μέχρι 31/12/2021

•             την εφαρμογή της Εντολής 1/2017 και στις τουριστικές ζώνες αλλά και στην ειδική ζώνη της μαρίνας του Δήμου Παραλιμνίου

•             την παράταση της ισχύος των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών που έληξαν στην περίοδο της πανδημίας αλλά και την

•             υποβολή στη Βουλή του Νομοσχεδίου για τη ταχεία αδειοδότηση των μεγάλων αναπτύξεων,

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης σήμερα την αναθεώρηση των σχεδίων προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου με τα οποία συμπληρώνεται η προσπάθεια στήριξης τόσο της οικονομίας, αλλά πρώτιστα των ιδίων των πολιτών.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »