Breaking News

Προς κατεδάφιση η μεγάλη δεξαμενή στη Λάρνακα


Κατέθεσε όλες τις αιτήσεις και αναμένει εγκρίσεις και άδειες το συντομότερο δυνατό για την κατεδάφιση της μεγαλύτερης εκ των δεξαμενών πετρελαιοειδών στην παραλία της Λάρνακας – Ορόκλινης η «Πετρολίνα». Όπως επιβεβαίωσε στον «Φ» ο επικεφαλής της εταιρείας Ντίνος Λευκαρίτης, έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις και η κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών είναι έτοιμη να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την αποξήλωση της μεγάλης δεξαμενής, αμέσως μετά την έκδοση των εγκρίσεων.

Οι σχετικές αιτήσεις κατατέθηκαν προ δύο εβδομάδων προς τον Δήμο Λάρνακας, που ξεκίνησε αμέσως την εξέτασή τους, ενώ οι αιτήσεις, αποστάληκαν για απόψεις σε σειρά κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται. Η πιο κρίσιμη εκ των εγκρίσεων θεωρείται αυτή που θα δοθεί με τις σχετικές απόψεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Την τελική άδεια κατεδάφισης θα εκδώσει ο Δήμος ως Πολεοδομική Αρχή.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι η μεγαλύτερη εκ των δεξαμενών πετρελαιοειδών στην περιοχή και ουσιαστικά η κατεδάφισή της αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στη διαδικασία εκκαθάρισης του παραλιακού μετώπου από το λιμάνι Λάρνακας προς την Ορόκλινη, μετά την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων του ΚΟΔΑΠ – το παλιό διυλιστήριο.

Σημειώνεται ότι η ίδια εταιρεία, προ τριετίας έχει ολοκληρώσει τη μετακίνηση των αποθηκών «μαύρων» καυσίμων, ενώ ήδη είναι η πρώτη από τις εταιρείες πετρελαιοειδών που έχει δημιουργήσει δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Βασιλικό, όπως και εγκαταστάσεις για φορτοεκφόρτωση καυσίμων από τη θάλασσα. Επίσης, έχει προωθήσει και περιβαλλοντική μελέτη, ώστε να διαφανούν οι ανάγκες για αποκατάσταση του εδάφους και υπεδάφους στις περιοχές των δικών της δεξαμενών μετά την αποξήλωση.

Επίσης, σε διαδικασίες αποξήλωσης των δικών τους εγκαταστάσεων βρίσκονται τόσο η Esso (Exxon Mobil) που εγκαταστάθηκε στην περιοχή την δεκαετία του 1940 και ήταν η πρώτη που υπέβαλε αίτηση αποξήλωσης, όσο και η ΕΚΟ (ΕΛΠΕ), που εξήγγειλε από πέρσι το χρονοδιάγραμμα αποξήλωσης των δικών της εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποξήλωσης όλων των εγκαταστάσεων από την παραλιακή περιοχή, θα απελευθερωθεί για ανάπτυξη –κατόπιν και της αποκατάστασης του υπεδάφους–  ακτογραμμή συνολικού μήκους 3,2 χιλιομέτρων.

Πηγή: philenews.com



Κύριες Ειδήσεις





Translate »