Think outside the box: Πως τελικά τα παιδιά μας θα κατακτήσουν την αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση;


Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη, με θέμα το οποίο παραμένει πάντα επίκαιρο και εξέχουσας σημασίας για την κοινωνία μας, είναι αυτή που διοργάνωσε την Τετάρτη 1η Μαρτίου, το εκπαιδευτικό ίδρυμα Alexander College, σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Φροντιστήριο Excellence Institute, έχοντας τη στήριξη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου έσπευσε να παρακολουθήσει τη διάλεξη.

Tην είδηση χορηγεί η υπηρεσία Λάρνακα e-Business

Ομιλητές ήταν ο Κοινωνιολόγος, καθηγητής του κλάδου Εγκληματολογίας του UWE Bristol στο Alexander College, κ. Μιχαήλάγγελος Αναστασίου και ο Φιλόλογος, Πρώην Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Θεοχάρης Μασούρας. Οι δύο ομιλητές προσέγγισαν το θέμα με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, αλλά και την διδακτική εμπειρία τους και συναναστροφή με νέους ανθρώπους.

Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Αναστασίου, ο οποίος σημείωσε ότι «η αφελής απάντηση στις προκλήσεις είναι πως πρέπει να «οπλίσουμε» τους νέους με τα κατάλληλα εργαλεία για να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τα κριτήρια που τους επιβάλλονται από την κοινωνία», ενώ ολοκλήρωσε το λόγο του απευθυνόμενος προς το κοινό, λέγοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η δημιουργική προσέγγιση στο ερώτημα της αυτοπεποίθησης, μας καλεί να διευρύνουμε τα πρότυπα και τις ιδέες για το τι συνιστά «καλός» η «κανονικός» άνθρωπος και, κατ’ επέκταση, να αποδεχτούμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης. Αυτό είναι ένα συλλογικό έργο που πρέπει να επιτελεστεί ως μία μορφή αντίστασης στα περιορισμένα πρότυπα του «κανονικού».

Στη συνέχεια, ο κ. Μασούρας ανέπτυξε το θέμα της αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης, ξεκινώντας με το δεδομένο ότι «οι αξίες αυτές δεν είναι κληρονομικές, αλλά επίκτητες και επομένως καλλιεργούνται παιδιόθεν και η καλλιέργειά τους συνεχίζεται συστηματικά και διά βίου». Δανείστηκε τη φράση ενός σπουδαίου παιδαγωγού υπενθυμίζοντας ότι «είναι αρκετό να πεις στο παιδί μη το ένα και μη το άλλο, για να κάνει εντελώς το αντίθετο».

Τέλος, απευθύνθηκε προς τους γονείς, επισημαίνοντάς τους ότι έργο τους είναι να μεγαλώσουν παιδιά τα οποία «να αγαπούν, να συγχωρούν, να σχεδιάζουν το παρόν, σύμφωνα με το μέλλον και όχι σύμφωνα με το παρελθόν και κυρίως μεγαλώστε παιδιά που να μην χρειάζονται ηρεμιστικά για να κοιμηθούν τα βράδια».

Εάν θέλετε να διαβάσετε πλήρεις τις ομιλίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού ιδρύματος Alexander College, www.alexander.ac.cy.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »