18 διαχρονικά brands στην κυπριακή αγορά


Ποιες εταιρείες τα διανέμουν και πως έγινε το deal της καθόδου τους στη χώρα μας

Με περισσότερα από 40 χρόνια ιστορίας στην Κύπρο, τα brands με τα οποία μεγαλώσαμε, αγαπήσαμε και βάλαμε στη ζωή μας, δείχνουν, με το παράδειγμά τους, τον δρόμο μιας μεγάλης κι επιτυχημένης πορείας στο λιανεμπόριο τόσο στο εξωτερικό απ’ όπου ξεκίνησαν όσο και στον τόπο μας, όπου αντιπροσωπεύονται από μεγάλες εταιρείες της αγοράς.

Το IN Business συγκέντρωσε 18 διαχρονικά brands απ’ όλους τους τομείς του εμπορίου, τα οποία εισάγονται και διατίθενται στην Κύπρο για τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Καταγράφουμε το deal της καθόδου τους στον τόπο μας. Τις πληροφορίες μας έδωσαν διευθυντικά στελέχη των κυπριακών εταιρειών εισαγωγής και διανομής, ενώ τα brands παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά, με πρώτα αυτά που η ονομασία τους είναι στα ελληνικά.
ION

Εισαγωγέας/Διανομέας: Λαϊκό Καφεκοπτείο
Μητρική εταιρεία: ΙΟΝ
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 46

Το deal
Η πρώτη συνάντηση για την επίτευξη της συμφωνίας έγινε το 1970 στην Ελλάδα στα γραφεία της ΙΟΝ. Την εταιρεία Λαϊκό Καφεκοπτείο, που αρχικά είχε κάνει την επαφή, εκπροσωπούσαν οι Αντρέας Παπακώστας και Αντρέας Καυκαλιάς, ενώ την ΙΟΝ οι Γιάννης Κωτσόπουλος και Γιάννης Πλακωτάρης. Οι συζητήσεις διήρκησαν μερικούς μήνες μέχρι να επισημοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, αλλά από την αρχή υπήρχε θετικό κλίμα και κοινός στόχος. Ξεκινώντας με τις ΙΟΝ Αμυγδάλου και Γάλακτος 22 γραμμαρίων, η εταιρεία έδωσε έμφαση στην ποσότητα, τις κατάλληλες υποδομές και τις σωστές διαδικασίες, για να φτάνει το προϊόν σωστά στον πελάτη. Για την εισαγωγή της αντιπροσωπίας στην Κύπρο συστάθηκε ομάδα, η οποία αποτελείτο από τους Παντελάκη Μεσαρίτη, Γιώργο Χρίστου, Δημήτρη Κυπριανού και Στέφανο Αβερκίου, οι οποίοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας για να τύχουν ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια της σοκολάτας, τα προϊόντα, τις σωστές διαδικασίες και τη διανομή. Σ’ αυτό συνέβαλε το ήδη στημένο κέντρο διανομής του Λαϊκού Καφεκοπτείου, δίνοντας πρόσβαση στην ΙΟΝ και στα πιο απομονωμένα σημεία της Κύπρου.
BACARDI 

Εισαγωγέας/Διανομέας: Othon Ghalanos
Μητρική εταιρεία: Bacardi
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 49

Το deal
Το 1967, μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Στέλιος Γαλανός, τότε 21 ετών, αναλαμβάνοντας τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Othon Ghalanos, η οποία ιδρύθηκε το 1929 με βάση την Αμμόχωστο, ταξίδεψε στο εξωτερικό με όραμα να κτίσει brands ποτών στην Κύπρο. Μετά από επαφές και διαπραγματεύσεις, η εταιρεία διορίστηκε ως αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας του Bacardi για την κυπριακή δασμολογημένη και αδασμολόγητη αγορά και ξεκίνησε τη διανομή του στην Κύπρο, την οποία συνεχίζει εδώ και 49 χρόνια.
BIC

Εισαγωγέας/Διανομέας: S.J. Seraphim
Μητρική εταιρεία: Societe BIC (France)
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 54

Το deal
Στην Κύπρο, η εταιρεία S.J. Seraphim είναι αντιπρόσωπος της BIC® από το 1962. Η συμφωνία υπεγράφη στις 3 Απριλίου του 1962 από τον τότε διευθυντή εξαγωγών της BIC και τον Χριστόφορο Σεραφείμ (1925 – 2006). Η γνωριμία μεταξύ της BIC και της S.J. Seraphim Ltd έγινε μετά από εισήγηση του Τάκη Φιλιππίδη (Βιβλιοπωλείο Χαρ. Φιλιππίδης), ο οποίος είχε προηγουμένως συνεργασία και με τα δύο μέρη.
CATERPILLAR

Εισαγωγέας/Διανομέας: CTC Automotive
Μητρική εταιρεία: Caterpillar
Παρουσία στην Κύπρο: Από τις αρχές του 20ού αιώνα

Το deal
Το deal επετεύχθη στις αρχές του 20ού αιώνα και προέκυψε μετά την αγορά από τη Cyprus Τrading Corporation (CTC) μηχανημάτων Caterpillar για την ανόρυξη αμιάντου. Στην πορεία το brand εντάχθηκε στη θυγατρική της CTC, την CTC Automotive.
FARINE LACTÉE

Εισαγωγέας/Διανομέας: Όμιλος Εταιρειών Βάσσος Ηλιάδης
Μητρική εταιρεία: Nestlé
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 103

Ιστορία
Η συνεργασία με την εταιρεία Nestlé ξεκινά το 1913, όταν ο Βάσσος Κ. Ηλιάδης εργοδοτήθηκε από τη Nestlé και ανέλαβε διαχειριστής των προϊόντων της στην Κύπρο. Λίγο αργότερα, η Nestlé Αλεξάνδρειας τον όρισε γενικό επιθεωρητή για την προώθηση και πώληση των προϊόντων στην Κύπρο, με έδρα τη Λευκωσία.

Με σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε Κερύνεια, Λάπηθο και Καραβά. Το 1933 η Nestlé αναγνωρίζοντας τις ικανότητες της νεοσύστατης εταιρείας Βάσσος Ηλιάδης Λτδ, την όρισε ως αντιπρόσωπό της στην Κύπρο.
IMPERIAL LEATHER OF CUSSONS

Εισαγωγέας/Διανομέας: Kyriakos Papavasiliou (Distributors)
Μητρική εταιρεία: PZ Cussons
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 84

To deal
Το deal έγινε το 1932 και αφορούσε στα σαπούνια Imperial Leather, au de colognes, brilliantine’s και πούδρες. Πρωταγωνιστές ήταν οι ιδρυτές των εταιρειών Kyriakos Papavasiliou και Cussons, Κυριάκος Παπαβασιλείου και κ. Cussons, αντίστοιχα, και οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 15 μέρες.
JOHNSON & JOHNSON 

Εισαγωγέας/Διανομέας: Christodoulides Bros
Μητρική εταιρεία: Johnson & Johnson
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 78

Το deal
Το 1938 η εταιρεία Christodoulides Bros, η οποία είχε ιδρυθεί το 1933 από δύο οραματιστές, τους αδελφούς Σόλων και Θεοκλή Χριστοδουλίδη, πέτυχε την αντιπροσώπευση της Johnson & Johnson στην κυπριακή αγορά. Τα δύο αδέλφια πίστευαν στην ποιότητα των αμερικανικών προϊόντων, γι’ αυτό ξεκίνησαν το 1937 να αλληλογραφούν με διάφορες εταιρείες της Αμερικής, σε μια προσπάθεια να αναλάβουν την αντιπροσώπευσή τους. Η Johnson & Johnson ανταποκρίθηκε σ’ αυτή την προσπάθεια. Ανταλλάχθηκαν πολλές επιστολές μέσα σε περίοδο ενός χρόνου και το 1938 κατέληξαν σε συμφωνία.

Στα 78 αυτά χρόνια η Christodoulides Bros αντιπροσωπεύει επάξια τη Johnson & Johnson, πετυχαίνοντας να κερδίσει για τα περισσότερα brands της εταιρείας ηγετικές θέσεις και μέχρι σήμερα παραμένει market leader. Κατά καιρούς, μάλιστα, τιμήθηκε με διάφορα βραβεία από τη μητρική εταιρεία.
KLEENEX

Εισαγωγέας/Διανομέας: C.A. Papaellinas
Μητρική εταιρεία: Kimberly Clark
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 64

Το deal 
Το deal έγινε μεταξύ του Αντρέα Παπαέλληνα και εκπροσώπου της αμερικάνικης Kimberly Clark για τα facial tissues Kleenex αρχικά και στη συνέχεια για χαρτί υγείας, κουζίνας και άλλα. Από την εταιρεία έστειλαν δείγματα και τιμές κι έγιναν οι πρώτες παραγγελίες, οι οποίες απετέλεσαν την αρχή μιας επιτυχημένης εταιρικής ιστορίας, που το 1973 άνοιξε άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο με την παραγωγή των Kleenex στην Κύπρο, μετά από έγκριση της μητρικής εταιρείας. Από τον Μάιο του 2014 το εργοστάσιο παραγωγής τους μεταφέρθηκε σε νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου.
L’ OREAL

Εισαγωγέας/Διανομέας: Μιχαήλ Π. Μιχαηλίδης
Μητρική εταιρεία: L’Oreal S.A. Γαλλίας
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 40

Το deal
Το deal μεταξύ της L’Oreal Γαλλίας και της Μιχαήλ Π. Μιχαηλίδης Λτδ έγινε το 1976. Εκείνη την περίοδο η γαλλική εταιρεία αναζητούσε συνεργάτη που θα αναλάμβανε την αντιπροσώπευσή της στην Κύπρο και τελικά κατέληξε να εμπιστευτεί για όλα τα brands της τη Μιχαήλ Π. Μιχαηλίδης, κρίνοντας ότι είχε τα απαραίτητα φόντα. Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη εταιρεία με δίκτυο διανομής – πρότυπο για την εποχή και άριστος γνώστης της κυπριακής αγοράς στον τομέα των καλλυντικών. Ταυτόχρονα, είχε πολύ καλές σχέσεις με τους φαρμακοποιούς, που ήταν τότε το μοναδικό κανάλι διάθεσης των ειδών του συγκεκριμένου τομέα.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ σύντομες, κύλησαν ομαλά και οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια. Στην πορεία, μάλιστα, η συνεργασία τους διευρύνθηκε, καθώς οι απαγορευτικοί δασμοί εισαγωγής οδήγησαν στη δημιουργία εργοστασίου με εξειδικευμένο προσωπικό για παραγωγή προϊόντων της L’ Oreal S.A. Γαλλίας στην Κύπρο.
LA VACHE QUI RIT

Εισαγωγέας/Διανομέας: Laiko Cosmos Trading
Μητρική εταιρεία: Fromageries Bel
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 51

Το deal
Το 1997 αγοράστηκε η εταιρεία Cosmos Trading από την οικογένεια Πετρίδη και η Fromageries Bel, η οποία αποτελούσε την κύρια αντιπροσωπία της εταιρείας από το 1965, συνεχίζει να αντιπροσωπεύεται από τη νέα ιδιοκτησία. Η Fromagerie Bel δέχτηκε με ευχαρίστηση την εξαγορά από τους νέους μετόχους.
LANCASTER

Εισαγωγέας/Διανομέας: C.A. Papaellinas
Μητρική εταιρεία: Coty
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 45

Ιστορία
Η εισαγωγή της Lancaster από το Μονακό στην Κύπρο έγινε το 1971 από τη C.A. Papaellinas, η οποία έβαλε στην αγορά καλλυντικό χρώμα, σε μια εποχή που δεν ήταν σύνηθες οι γυναίκες να βάφονται και σε αρκετές περιπτώσεις μη κοινωνικά αποδεκτό. Οι πρώτες αισθητικοί στον τόπο μας κατάγονταν, κυρίως, από τον Λίβανο κι έρχονταν εδώ για να εξυπηρετήσουν, στις πλείστες περιπτώσεις, ξένες κυρίες που διέμεναν στην Κύπρο. Πριν από την Lancaster, η C.A. Papaellinas είχε ξεκινήσει, το 1948, με την εισαγωγή του γνωστού brand Max Factor, το οποίο σήμερα δεν ανήκει στην γκάμα της. Το 1960, επίσης, είχε προηγηθεί και η Margaret Astor, αλλά στην πορεία το brand άλλαξε χέρια.
MATEUS ROSE 

Εισαγωγέας/Διανομέας: Othon Ghalanos
Μητρική εταιρεία: Sogrape Vinhos S.A.
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 49

Το deal
Το 1967, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Στέλιος Γαλανός, τότε 21 ετών, αναλαμβάνοντας τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, Othon Ghalanos, η οποία ιδρύθηκε το 1929 με βάση την Αμμόχωστο, ταξίδεψε στο εξωτερικό με όραμα να κτίσει brands ποτών στην Κύπρο. Επικοινώνησε με τον Fernando Guedes, γιο του ιδρυτή και CEO της Sogrape Vinhos και μετά από διάφορες επαφές, η Othon Ghalanos διορίστηκε ως αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας του Mateus για την κυπριακή δασμολογημένη και αδασμολόγητη αγορά και ξεκίνησε τη διανομή του στην Κύπρο, την οποία συνεχίζει για 49 χρόνια.
METAXA 

Εισαγωγέας/Διανομέας: Othon Ghalanos
Μητρική εταιρεία: Rémy Cointreau
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 49

Το deal
Το 1967 ο Στέλιος Γαλανός, αναλαμβάνοντας τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Othon Ghalanos, έκανε τις πρώτες επαφές με τον Σπύρο Μεταξά, απόγονο του ιδρυτή, και η εταιρεία του διορίστηκε αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας του ΜΕΤΑΧΑ για την κυπριακή δασμολογημένη και αδασμολόγητη αγορά και ξεκίνησε τη διανομή του στην Κύπρο, την οποία συνεχίζει εδώ και 49 χρόνια.
NESCAFÉ

Εισαγωγέας/Διανομέας: Όμιλος Εταιρειών Βάσσος Ηλιάδης
Μητρική εταιρεία: Nestlé
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 62

Ιστορία
Το Nescafé βρίσκεται στην κυπριακή αγορά από το 1954. Ένα brand της Nestlé που ξεκίνησε ως μια ιδέα, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα της αξιοποίησης του καφέ που έμενε απούλητος, γιορτάζει την 78η επέτειό του και τη θέση του ως ενός από τα αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Σήμερα καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο περισσότερες από 5.500 κούπες στιγμιαίου καφέ Nescafé σε διαφορετικές παραλλαγές, που ανταποκρίνονται στα ποικίλα γούστα και προτιμήσεις ανά τον κόσμο.

Κατά τα τελευταία 78 χρόνια έχει εξελιχθεί από ένα μεταλλικό δοχείο καφέ σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και συστημάτων. Είναι παρών σε πάνω από 180 χώρες και η μητρική εταιρεία υπόσχεται περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς εξακολουθεί να κρατά μία από τις πρώτες επιλογές της κατηγορίας των ροφημάτων καφέ.

 

NIVEA

Εισαγωγέας/Διανομέας: Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα
Μητρική εταιρεία: Beiersdorf AG
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 46

Το deal
Το αρχικό deal έγινε το 1970 και πρωταγωνιστής ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας, Κώστας Παπαέλληνας. Τα δικαιώματα της Nivea για την Κύπρο είχε τότε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gala Cosmetics UK, με τον οποίο ο κ. Παπαέλληνας είχε στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Έτσι, μπόρεσε να εξασφαλίσει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Nivea για την Κύπρο. Η κάθοδος της αντιπροσωπίας ήταν άμεση και χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες. Διατηρήθηκε δε το ίδιο καθεστώς από το 1970 μέχρι το 1978, όταν η Beiersdorf AG (Hamburg) απέκτησε τα δικαιώματα της Nivea στην Ευρώπη και ξεκίνησε, πλέον, μια νέα συνεργασία για τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα.

PERRIER

Εισαγωγέας/Διανομέας: Laiko Cosmos Trading
Μητρική εταιρεία: Nestle Waters
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 46

Το deal
Το αεριούχο φυσικό μεταλλικό νερό Perrier βρίσκεται στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1980 και περιήλθε στη διαχείριση της Laiko Cosmos Trading το 1991, μετά από εξαγορά της αντιπροσωπίας από εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Πετρίδη, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Laiko Cosmos Trading.
VALIO

Εισαγωγέας/ Διανομέας: ipH Iakovos Photiades Foodstuff Suppliers
Μητρική εταιρεία: Valio
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 60

To deal 
Στην Κύπρο η Valio αντιπροσωπεύεται από την ipH. Η συμφωνία για την εισαγωγή τυριού της εταιρείας στην κυπριακή αγορά έγινε στο Ελσίνκι πριν από 60 χρόνια, με πρώτο το κίτρινο edam. Η χώρα μας απετέλεσε, τότε, τον πιο μακρινό προορισμό εξαγωγής για τη φιλανδική εταιρεία, η οποία επικεντρωνόταν εκείνο τον καιρό στις Σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις κύλισαν ομαλά, αφού και οι δύο πλευρές έβλεπαν ξεκάθαρα τις ευκαιρίες ανάπτυξης που υπήρχαν με τη σύναψη μεταξύ τους συμφωνίας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη διαδικασία μεταφοράς, αφού πρόκειται για ευαίσθητα προϊόντα και καμία από τις δύο μεριές δεν προτίθετο να κάνει εκπτώσεις στη μεταχείριση του προϊόντος. Στόχος ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανώτερης ποιότητας μέχρι να φτάσει στα χέρια του τελικού καταναλωτή.

 

VEUVE CLICQUOT PONSARDIN 

Εισαγωγέας/Διανομέας: Othon Ghalanos
Μητρική εταιρεία: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)
Χρόνια παρουσίας στην Κύπρο: 49

Το deal
Το 1967 ο Στέλιος Γαλανός, μετά που ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Othon Ghalanos, η οποία ιδρύθηκε το 1929 με βάση την Αμμόχωστο, επικοινώνησε με τον κόμη Alain de Vogüé, τότε ιδιοκτήτη της Veuve Clicquot Ponsardin Champagne, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για μεταξύ τους συνεργασία. Μετά από διάφορες επαφές, η εταιρεία διορίστηκε ως αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας της Veuve Clicquot για την κυπριακή δασμολογημένη και αδασμολόγητη αγορά. Έτσι, ξεκίνησε η διανομή της στην Κύπρο, η οποία συνεχίζεται εδώ και 49 χρόνια.

inbusiness



Κύριες Ειδήσεις





Translate »