Breaking News

Προβληματισμός για τα ραντεβού μετά την εφαρμογή ΓεΣΥ


Χιλιάδες παραπεμπτικά του δημοσίου για αναλύσεις, εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και απλά ραντεβού στον γιατρό με ημερομηνία μετά την 1η Ιουνίου 2019, οπότε και αρχίζει η πρώτη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας, αφού εάν δεν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, η ταλαιπωρία των ασθενών, η ακαταστασία αλλά και οι εντάσεις στα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

 

 

Αναστάτωση φαίνεται ότι επικρατεί ήδη μεταξύ των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι διερωτούνται για το κατά πόσο τα ραντεβού που τους ορίζονται σήμερα από τους θεράποντες ιατρούς τους θα ισχύουν και κατά τη ΓεΣΥ εποχή. Το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων δέχεται καθημερινά σχετικές ερωτήσεις από τους πολίτες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει, προς το παρόν, σαφείς απαντήσεις.
Μεγαλύτερος προβληματισμός υπάρχει βεβαίως για τις προγραμματισμένες για μετά τον Ιούνιο χειρουργικές επεμβάσεις, αφού στην περίπτωση αυτή η όποια αναβολή ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν αρκετούς μήνες ή σε κάποιες περιπτώσεις και για χρόνια.
Προς το παρόν το θέμα μελετάται σε επίπεδο υπουργείου Υγείας, ωστόσο, αρμόδιος για τη διευθέτηση του ζητήματος είναι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και κυρίως οι τρεις περιφερειακές διευθύνσεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν διευθετήσεις ώστε τα ραντεβού που έχουν ήδη προγραμματιστεί να ισχύουν και μετά την 1η Ιουνίου. Προβληματισμός, όμως, υπάρχει για το κατά πόσο θα πρέπει να μπει χρονικός περιορισμός στον προγραμματισμό ραντεβού για εξετάσεις, αναλύσεις ή επίσκεψη στον γιατρό, ώστε αυτά να αρχίσουν να καθορίζονται μετά την  έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ στη βάση των νέων διαδικασιών.
Για τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, μάλλον θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ημερομηνίες για τις οποίες έχουν καθοριστεί, αν και δεν αποκλείεται να προηγηθεί «ξεκαθάρισμα» των υφιστάμενων λιστών για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Επαναβεβαίωση θα πρέπει να γίνει και σε ό,τι αφορά τα ραντεβού για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή επισκέψεις στον γιατρό, αναλύσεις, εξετάσεις κ.λπ. αφού μετά την 1η Ιουνίου οι ασθενείς θα έχουν το δικαίωμα να εξυπηρετηθούν και από τον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου και ο προγραμματισμός των νοσοκομείων θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, θα ενημερωθούν έγκαιρα για τις όποιες αλλαγές.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »