Λάρνακα: Κανένας οδοντίατρος στο ΓΕΣΥ μέχρι στιγμής


Τα ονόματα ανά πόλη – Πώς θα πηγαίνουμε και τι θα προσφέρουν στους δικαιούχους

Με καθυστέρηση 6 μηνών, εντάχθηκαν νέες ειδικότητες στο ΓεΣΥ από την περασμένη Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα, εντάχθηκαν οι:

  • Φυσιοθεραπευτές
  • Εργοθεραπευτές
  • Λογοπαθολόγοι
  • Κλινικοί Ψυχολόγοι
  • Κλινικοί Διαιτολόγοι

Εκτός όμως από τις πέντε ειδικότητες, στο ΓεΣΥ εντάχθηκαν και οι οδοντίατροι. Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓεΣΥ αναρτήθηκαν και τα πρώτα ονόματα όπου για την ώρα δεν έχει κανένα γιατρό από τη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα οι οδοντίατροι που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ στη Λάρνακα μέχρι στιγμής είναι οι:

  • ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ – ΛΕΜΕΣΟΣ
  • ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – ΛΕΜΕΣΟΣ
  • ΛΟΥΚΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΙΓΓΑΣ – ΛΕΜΕΣΟΣ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΜΙΟΣ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΙΑΚΑΛΛΗ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΥ – ΛΕΜΕΣΟΣ
  • ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΙΑΛΗΣ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Τονίζεται ότι καθημερινά θα αυξάνονται οι οδοντίατροι και τα ονόματα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ.

Τι προσφέρουν και πώς θα πηγαίνουμε

Οι οδοντίατροι θα προσφέρουν στους δικαιούχους ένα δωρεάν καθαρισμό τον χρόνο. Για παράδειγμα αν ένας δικαιούχους θελήσει να επισκεφτεί ένα οδοντίατρο για καθαρισμό τον Δεκέμβριο, τότε ο επόμενος δωρεάν καθαρισμός θα μπορεί να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.

Η επίσκεψη του ασθενή στον οδοντίατρο για καθαρισμό θα πραγματοποιείται χωρίς κάποιο παραπεμπτικό. 

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος αναφέρει και το τι ακριβώς θα προσφέρεται στα ανήλικα παιδιά ενώ παράλληλα αναφέρονται και οι πιθανότερες οδοντιατρικές πράξεις τις οποίες ο δικαιούχος μπορεί επιπλέον να χρειάζεται έστω και αν αυτές δεν θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Ηλικία 0-4 ετών

Μία επίσκεψη τον χρόνο για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση του δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού, την αποφυγή της τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, κ.λπ.) και την αντιμετώπισή τους.

Αυτή η πράξη, σημειώνεται, είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης παθολογικών καταστάσεων τόσον των δοντιών όσον και των ούλων, της γλώσσας, των χειλιών και γενικότερα όλης της στοματικής κοιλότητας. Λαμβάνοντας υπόψη πολλούς καθοριστικούς παράγοντες, παρέχει επίσης στον Οδοντίατρο τη δυνατότητα να εκτιμήσει τον τερηδονικό κίνδυνο και να συστήσει τη συχνότητα των επισκέψεων. Συστήνεται η πρώτη επίσκεψη να γίνεται με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού ή στην ηλικία τους ενός έτους.

– Στα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο,

– Αρκετά παιδιά της ηλικίας αυτής μπορεί να παρουσιάζουν ψηλό τερηδονικό κίνδυνο. Ο Οδοντίατρος σε αυτά τα παιδιά πιθανόν να συστήσει φθορίωση δοντιών 2-4 φορές τον χρόνο,

– Σε πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.).

Ηλικία 4-6 ετών

Μία επίσκεψη τον χρόνο για αποτρύγωση, έλεγχο στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση του δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για την σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού, την αποφυγή της τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, κλπ) και την αντιμετώπιση τους.  

Πιθανές επιπλέον συστάσεις:

– Στα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο,

– Αρκετά παιδιά της ηλικίας αυτής μπορεί να παρουσιάζουν ψηλό τερηδονικό κίνδυνο. Ο Οδοντίατρος σε αυτά τα παιδιά πιθανόν να συστήσει φθορίωση των δοντιών 2-4 φορές τον χρόνο,

– Σε πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.).

Ηλικία 6-12 ετών

Μία επίσκεψη τον χρόνο για αποτρύγωση, φθορίωση και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.

Πιθανές επιπλέον συστάσεις:

– Στα παιδιά αυτής της ηλικίας συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο, όπως και η  φθορίωση 2-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο,

– Σε αρκετά παιδιά αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.),

– Συστήνεται ορθοδοντική εκτίμηση ή παρακολούθηση ή/και θεραπεία.

Ηλικία 12 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων)

Μία επίσκεψη τον χρόνο για αποτρύγωση και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. 

Πιθανές επιπλέον συστάσεις:

– Στα περισσότερα άτομα συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο,

– Σε άτομα μέχρι 18 ετών συστήνεται η φθορίωση 2 φορές τον χρόνο, καθώς και ορθοδοντική εκτίμηση ή παρακολούθηση ή/και θεραπεία,

– Συχνά άτομα αυτής της ηλικίας παρουσιάζουν εγκατεστημένη περιοδοντική νόσο, δηλαδή ουλίτιδα (***) ή περιοδοντίτιδα (****), παθήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον σε μία επίσκεψη,

– Στα περισσότερα άτομα αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.).



Κύριες Ειδήσεις





Translate »