Breaking News

Η Βουλή τροποποίησε τη νομοθεσία για αισθητικούς και leasing


Βελτιώθηκαν οι βασικοί νόμοι.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το νομοσχέδιο για την  Εγγραφή Αισθητικών, με την ΕΔΕΚ να καταψηφίζει τις διατάξεις που αφορούν τη χρήση συσκευών υψηλών συχνοτήτων.

Προηγουμένως η Ολομέλεια καταψήφισε τροπολογίες που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στις διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση την οποία δήλωσε ότι καταψήφισε το κόμμα του.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι από το 2010 εκκρεμεί ο νόμος για τα μηχανήματα υψηλών συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται για ιατρικές και άλλες πράξεις σε ανθρώπους και διερωτήθηκε γιατί δεν κατατέθηκε ακόμα στη Βουλή ο νόμος ομπρέλα, αλλά κατατέθηκε τμήμα του νόμου.

Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που ο τύπος μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι αισθητικοί καθορίστηκε ως ιατρικός τύπος, πρέπει η χρήση τους να γίνεται από ειδικευμένους επαγγελματίες.

Είπε ακόμα ότι τις αστοχίες της νομοθεσίας θα πληρώσουν οι πολίτες και αυτοί που θα χειρίζονται τα μηχανήματα και ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί το κακοήθες μελάνωμα.

Κατέθεσε επίσης στην Ολομέλεια, εγγράφως στοιχεία για τις παρενέργειες, επιπτώσεις από αλόγιστη χρήση μηχανημάτων ψηλών συχνοτήτων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε ότι εσφαλμένα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της αποτρίχωσης με λέιζερ,  προσθέτοντας ότι ο νόμος ρυθμίζει την εγγραφή και κατοχύρωση βοηθών αισθητικών, περιλαμβάνει διατάξεις για τον έλεγχο και άλλα κρίσιμα ζητήματα για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ακόμα ότι η αποτρίχωση δεν θεωρείται ιατρική πράξη και κακώς υπάρχει η εμμονή για ιατρική πράξη.  Είπε ακόμα ότι υπάρχει η απαιτούμενη εκπαίδευση σε ψηλές συχνότητες, καθώς οι απόφοιτοι των σχολών αισθητικής αποκτούν επαγγελματική επάρκεια.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι με τον νόμο εισάγονται πρόνοιες για συνεχή εκπαίδευση και εγγραφή αισθητικών  στο μητρώο και ότι με τον νόμο αποκαθίστανται 1.300 άτομα που δεν υπέβαλαν έγκαιρα αιτήσεις για εγγραφή.

 

 

Τροποποίηση του νόμου για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)

Η  Ολομέλεια της Βουλής με  29 ψήφους υπέρ, εναντίον 14 και 2 αποχές τροποποίησε το νόμο για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) ρυθμίζοντας ζητήματα που  αφορούν τον  ερματισμό μίσθωσης κινητής και ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και περιπτώσεις κατά τις οποίες κινητή περιουσία αποτελεί αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης  και ο μισθωτής αρνείται ή αδυνατεί να την παραδώσει στον εκμισθωτή μετά τον τερματισμό της μίσθωσης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού  ίπε ότι με τον νέο νόμο δεν ρυθμίζονται επαρκώς ζητήματα όπως το αυτοκίνητο ενός ζευγαριού που έχει χωρίσει και το ποινικό αδίκημα της μη επιστροφής εγκαίρως ισοδυναμεί με κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, για αυτό και το ΑΚΕΛ καταψηφίζει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι ο βασικός νόμος παρουσίασε αδυναμίες και με τον νέο νόμο επιλύονται προβλήματα. Πρόσθεσε πως αν παρουσιαστούν νέα προβλήματα εδώ είμαστε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι ο νόμος διορθώνει αδυναμίες χρήσιμης οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσθεσε πως με το leasing έχεις σύμβαση που έχει ημερομηνία λήξης. Η απόδειξη αδυναμίας σε μη παράδοση αντικειμένου ή ακινήτου σε μη εκπλήρωση όρων πρέπει να βαραίνει τον μισθωτή, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου εξέφρασε την άποψη ότι με τον νόμο υπεισέρχονται αλλότρια συμφέροντα για το ποιος θα αναλάβει το μίσθιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »