ΓεΣΥ: €25 η επίσκεψη σε προσωπικό γιατρό μετά τις 20:00, τα Σ/Κ και τις αργίες


Mε 36 ψήφους υπέρ και 2 αποχές, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς με τους οποίους καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης, καταβολής και παρακράτησης των εισφορών για σκοπούς του Γενικού Συστήματος Υγείας και τους κανονισμούς με τους οποίους καθορίζεται η συμπληρωμή, η μέγιστη συμπληρωμή, η συνεισφορά Ι και η συνεισφορά ΙΙ, που θα καταβάλλουν οι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας κατά τη λήψη υπηρεσιών φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

 

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κωστάκης Κωνσταντίνου, απαντώντας σε τοποθετήσεις για τα 25 ευρώ που θα καλείται ο ασθενής να πληρώσει αν επισκεφθεί προσωπικό γιατρό μετά τις 20.00 το βράδυ ή κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, είπε πως το τέλος αποφασίστηκε ώστε εάν το θελήσουν οι ιδιωτικοί γιατροί να ανταποκρίνονται και να έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τα 25 ευρώ, είναι δέλεαρ για να ανταποκρίνονται και για τις προβλεπόμενες ώρες, συμπλήρωσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως η απόφαση που ενσωματώθηκε στους κανονισμούς για συμπληρωμή ασθενούς μέχρι 25 ευρώ αν χρειαστεί να επισκεφθεί γιατρό μετά τις 20.00 ή τα Σαββατοκύριακα, ανοίγει παράθυρο για ευρύτατη κατάχρηση.

Αφού ανέφερε πως αντιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να προκληθεί υπέρ -επισκεψιμότητα, είπε δεν πρέπει να πληρώνει ο ασθενής, αλλά το κράτος. Δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ υπερψηφίζει τους κανονισμούς και θα παλέψει ώστε να αναιρεθεί η πρόνοια αυτή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμος είπε πως διαφωνεί με τον  κ. Λουκαϊδη. Πρόσθεσε πως ο προσωπικός έχει ωράριο και αν ο ασθενής έχει ανάγκη περίθαλψη θα μπορεί να πάει στον εφημερεύοντα γιατρό και το εφημερεύων νοσοκομείο. Εφόσον το κράτος δεν εννοεί να αυξήσει τον σφαιρικό προϋπολογισμό, δεν μπορούμε να κρατούμε τον γιατρό 24 ώρες το 24ωρο, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας προειδοποίησε ότι οι διορισμοί στους οποίους προέβη ο ΟΚΥπΥ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω του ασυμβιβάστου του Προέδρου του οργανισμού και μαζί να καταρρεύσει το σύστημα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως όποιοι προειδοποιούν έγκαιρα φέρονται από κάποιους να μην θέλουν το ΓεΣΥ, και επανέλαβε πως κατάρρευση του θα έχει τρομακτικές συνέπειες. Χαρακτήρισε προχειρότητα τη συμπληρωμή των 25 ευρώ για να παρεμποδιστεί η απευθείας επίσκεψη στον ειδικό γιατρό.

Διερωτήθηκε τι θα γίνει αν κάποιος ασθενής υποστεί έμφραγμα και ποιος θα καταβάλει το τίμημα της ζωής που θα έχει ο χρόνος της παραπομπής από τον προσωπικό στον ειδικό γιατρό.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης πως δεν απαντήθηκε το ερώτημα πώς θα καλυφθεί τυχόν έλλειμμα του σφαιρικού προϋπολογισμού και πρόσθεσε πως στους μισθωτούς η εισφορά είναι καθορισμένο ποσό, αλλά στους αυτοεργοδοτούμενους θα είναι επί του ακαθαρίστου εισοδήματος, που θα δίνει στον αυτοεργοδοτούμενο ευκαιρία να δηλώνει μειωμένο εισόδημα για να μην πληρώνει εισφορές.

«Θα υπάρξει από κατηγορίες επαγγελμάτων διαφυγή από την εισφορά», συνέχισε και απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση και τον ΟΑΥ να μελετήσουν ξανά το θέμα και να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να προλάβουν τα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως όλα τα επιχειρήματα και ανησυχίες είναι βάσιμα. Πρόσθεσε ότι στο παρά πέντε της εφαρμογής του ΓεΣΥ θα πρέπει να έχουμε στο νου μας την εφαρμογή του και όλα τα άλλα μπορούν να ακολουθήσουν.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε πως οι επαγγελματικές τάξεις που διεκδικούν δικαιώματα, τα οποία είναι σεβαστά, προσπαθούν να αλλάξουν τον νόμο και το πλαίσιο, ενώ τα κόμματα, που παρόλο ότι είχαν διαφορετικές πολιτικές θέσεις, δεν τροποποίησαν τον νόμο για το ΓεΣΥ. Θα δεχθούμε λογικές απαιτήσεις σε ανεκτές υπερβάσεις, συνέχισε προσθέτοντας ότι πρέπει να ακολουθήσει καθορισμός των κατηγοριών των δικαιούχων, με κανονισμούς ώστε το κοινοβούλιο να εξασκεί το ρόλο του.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »