Απάντηση της Διοικήτριας για τις επικρίσεις σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της Κεντρικής
Με ιδιαίτερα έντονο ύφος απάντησε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στις επικρίσεις και τη σωρεία ερωτημάτων που δέχθηκε για τους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας σε θέματα που αφορούν την Λαϊκή Τράπεζα, την FBME και τις υπερχρεώσεις σε δάνεια του Συνεργατισμού.
Συγκεκριμένα, η κ. Γιωρκάτζη επικαλέστηκε τα εύσημα διεθνών οίκων που χαρακτήρισαν ως απόλυτα επιτυχημένη την πώληση του 4,8% από το 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα, απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι μετοχές πωλήθηκαν σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κλεισίματος, επισημαίνοντας πως η επιλογή της δεδομένης στιγμής για πώληση των μετοχών έγινε από δύο διεθνείς οίκους, την HSBC και την Deutsche Bank, αφού αξιολόγησαν τα δεδομένα που είχαν ενώπιον τους.
«Δεν βρίσκεται η ίσια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γιωρκάτζη καθώς όπως είπε κατηγορείται η Κεντρική Τράπεζα ότι προβαίνει σε πώληση τη στιγμή που ανάμεσα στους όρους εντολής του ειδικού διαχειριστή της Λαϊκής περιλαμβάνεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων ώστε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να οριστεί εκκαθαριστής και να οριστεί το ποσό που θα κατανεμηθεί στους δικαιούχους πιστωτές.
Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κεντρική δέχεται επικρίσεις για την επιλογή των δύο διεθνών οίκων καθώς υπάρχει ο ισχυρισμός πως οι εν λόγω οίκοι είναι σύμβουλοι των μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου, η κ. Γιωρκάτζη αντιπαρήλθε των επικρίσεων επισημαίνοντας πως η επιλογή έγινε κατόπιν προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.
Υπερχρεώσεις στον Συνεργατισμό
Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας ο έλεγχος σε εμπορικές τράπεζες ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν προβεί σε υπερχρεώσεις όπως συνέβη και στον Συνεργατισμός. Αυτό ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη επισημαίνοντας πως η ευθύνη για πραγματοποίηση σχετική έρευνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Παράλληλα, ανέφερε πως ούτε υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση για το θέμα από τις ενιαίες εποπτικές ομάδες της ΕΚΤ η οποία είναι αρμόδια να διενεργήσει σχετικό έλεγχο.
Ερωτηθείς κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες προβλέψεις στους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων, ο αναπληρωτής ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής, Γιάγκος Δημητρίου ανέφερε πως η ΚΤ δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά η αρμοδιότητα της, όπως επεσήμανε, εμπίπτει στο πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Χειρισμός της υπόθεσης FMBE
Εχθρική χαρακτήρισε η κ. Γιωρκάτζη την ερώτηση κατά πόσον μπορεί να διαβεβαιώσει τον Κύπριο φορολογούμενο ότι δεν θα κληθεί να πληρώσει τη νύφη για τους χειρισμούς στην υπόθεση της FBME. Το φινσεντ που είναι το συμβουλευτικό όργανο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε η Διοικήτρια, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποίαν χαρακτήριζε την FBME ως ίδρυμα πρώτιστης ανησυχίας ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
«Βρισκόταν σε κίνδυνο ολόκληρο το τραπεζικό μας σύστημα για συναλλαγές του σε δολάρια. Το Φινσεντ απαγόρευε τις συναλλαγές οποιασδήποτε αμερικανικής τράπεζας ή οποιασδήποτε άλλης τράπεζας που εδρεύει στην Αμερική με την FBME. Είχαμε την τύχη να έχουμε την τρόικα στην κύπρο εκείνη την δεδομένη στιγμή και πήραμε τις απόψεις και διεθνών συμβούλων. Οι ενέργειες μας έσωσαν το υπόλοιπο τραπεζικό μας σύστημα», ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη.
Παράλληλα εξέφρασε έκπληξη για τα πυρά που δέχεται η Κεντρική για τους χειρισμούς της για το εν λόγω θέμα καθώς, όπως είπε, «όταν λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα κατηγορούμαστε ότι λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα, παίρνουμε μέτρα πιο χαλαρά είμαστε χαλαροί».
Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις προς τον Κύπριο φορολογούμενο για την έκβαση της υπόθεσης που βρίσκεται στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε «Ξέρετε πόσες υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου; Θα ήταν ευχής έργο να έχω μια μαγική μπάλα και να πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για αυτές τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίου. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω, αλλά το σημαντικό είναι πως ζυγίζοντας τα στοιχεία τη δεδομένη στιγμή η μη λήψη μέτρων θα επέφερε περισσότερα δεινά από ότι η λήψη μέτρων».