Αυξάνει τις δόσεις δανείων η Τράπεζα Κύπρου από 15 Μαρτίου


Χιλιάδες πελάτες της Τράπεζας Κύπρου ενημερώθηκαν μέσω sms και μέσω της υπηρεσίας 1bank ότι θα έχουν μια μικρή αύξηση των δόσεων των δανείων τους από τις 15 Μαρτίου λόγω της μεθοδολογίας υπολογισμού των βασικών επιτοκίων της τράπεζας το οποίο θα περιλαμβάνει το κόστος χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές (wholesale funding).

Στο ηλεκτρονικό σημείωμα προς τους πελάτες η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνει ότι «ότι με ισχύ από τις 15/03/2023, η μεθοδολογία υπολογισμού των βασικών επιτοκίων της τράπεζας θα συμπεριλαμβάνει το κόστος χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές (wholesale funding). Συγκεκριμένα, με ισχύ από την πιο πάνω ημερομηνία, η τράπεζα θα συμπεριλάβει το κόστος έκδοσης του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021 (Senior Preferred Bond) στον υπολογισμό των Βασικών επιτοκίων της τράπεζας.

Σχέδιο οφελημάτων LarnaCARD 
Έχεις επιχείρηση στην πόλη και επαρχία Λάρνακας; Συμμετέχεις ΔΩΡΕΑΝ  
Για πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος ΕΔΩ

Εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να συμπεριλάβει ανά πάσα στιγμή το κόστος νέων μελλοντικών χρηματοδοτήσεων από τις χρηματαγορές (wholesale funding) στη μεθοδολογία υπολογισμού των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, εάν κριθεί απαραίτητο. Όλες οι πιστωτικές διευκολύνσεις που συνδέονται με τα βασικά επιτόκια της τράπεζας επηρεάζονταιαπό την συμπερίληψη του κόστους χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές. Οι πιστωτικές διευκολύνσεις που συνδέονται με το Euribor και το βασικό επιτόκιο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB MRO) δεν επηρεάζονται από την συμπερίληψη του κόστους χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές στα βασικά επιτόκια της Τράπεζας Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δόση ή ενοίκιο, το δίλημμα επιστρέφει για την κατοικία

Σύμφωνα με το παράδειγμα που δίνει η Τράπεζα Κύπρου προς ενημέρωση των πελατών της που αναφέρεται στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας: Για ποσό δανείου €100.000, αριθμός δόσεων 120, το ποσό της δόσης είναι €980 (χωρίς το κόστος χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές). Το βασικό επιτόκιο, σύμφωνα με το παράδειγμα είναι 2,31% συν την προσαύξηση 1% το συνολικό επιτόκιο είναι 3,31%. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους χρηματοδότησης από τις αγορές για ποσό δανείου €100.000 και αριθμό δόσεων 120 το ποσό της δόσης αυξάνεται στα €986. Το βασικό επιτόκιο είναι 2,45% και συν την προσαύξηση 1% αυξάνεται στο 3,45%. Η Τράπεζα Κύπρου στο σημείωμα αναφέρει ότι σε περίπτωση αλλαγής της μεθόδου υπολογισμού των βασικών επιτοκίων, όλοι οι πελάτες που επηρεάζονται θα ενημερώνονται.

Επιπλέον, οποιαδήποτε αλλαγή θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και τους νομισματικούς και πιστωτικούς κανόνες που ισχύουν κάθε φορά. Τα Βασικά επιτόκια της τράπεζας αναθεωρούνται σε τριμηνιαία βάση στις 15 Μαρτίου, 15 Ιουνίου, 15 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου (ημερομηνίες αναπροσαρμογής). Σε κάθε αναθεώρηση χρησιμοποιείται το τελευταίο διαθέσιμο επιτόκιο αναφοράς ΚΤΚ.

 

Οι λόγοι 

Στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες, η Τράπεζα Κύπρου δίνει μια γενική ενημέρωση για τη μεταβολή επιτοκίων της αγοράς. Σημειώνει ότι η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, οι πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης και τα φαινόμενα συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να συντελούν στην άνοδο του πληθωρισμού. Για να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα, το διοικητικό συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει διαδοχικά τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »