Breaking News

George Chehwane: “Ο Λιβανέζος Επενδυτής που πιστεύει στην Κύπρο και στην πόλη μας”


Ο Λιβανέζος επενδύτης George Chehwane διευθυντής της εταιρείας Plus Properties με επενδύσεις στη πόλη της Λάρνακας εδώ και τρία χρόνια, μίλησε στο LarnakaBusinessNews.com για την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην πόλη μας και γενικότερα στην Κύπρο.

 

Για όλα τα έργα της εταιρείας μπορείτε να επισκεφθείτε το
www.pluspropertiescyprus.com

Συγκεκριμένα μας ανέλυσε τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας, το πως η Λάρνακα διευκόλυνε σαν πόλη την υλοποίηση αυτών των σχεδίων και πως βλέπει την πόλη μας ως επενδυτικό προορισμό. Μάλιστα, στην συνέντευξη που είχαμε μαζί του πρόσθεσε πως η Λάρνακα δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, εφόσον συνεχίσουν να γίνονται  διάφορες επενδύσεις, ενώ συνάμα τόνισε ότι θεωρεί την Λάρνακα ως την υποσχόμενη πόλη της Κύπρου.

1. Γιατί η Plus Properties έχει επιλέξει την Κύπρο στα σχέδια επέκτασής της; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτού του νησιού για την επιχείρησή σας και τι έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής;

Η Plus Properties εντάχθηκε στην αγορά ακινήτων της Κύπρου το 2015. Οι εργασίες της εταιρείας μας διεξάγονται από δύο γραφεία, το ένα στη Λάρνακα και το άλλο στη Λεμεσό. Η Plus Properties είναι εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που εδρεύει στο Λίβανο και στο Ντουμπάι.

 

Η Κύπρος…το νησί των ευκαιριών

 

Έχουμε επιλέξει την Κύπρο σαν επεκτατική τακτική λόγω της στρατηγικής της θέσης, του φορολογικού συστήματος, της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, της κοντινής απόστασης από τον Λίβανο, και τα ελκυστικά προγράμματα για απόκτηση Μόνιμης Άδειας Παραμονής και Ιθαγένειας από άτομα τρίτων χωρών. Θεωρούμε την Κύπρο ως το νησί των ευκαιριών.

Τα προγράμματα Μόνιμης Άδειας Παραμονής και Ιθαγένειας που προσφέρει η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ελκυστικά. Οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι κοντά στην παραλία και οι τιμές είναι πιο προσιτές στην Κύπρο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Ο καιρός στην Κύπρο είναι εξαιρετικός, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η Κύπρος θεωρείται ένας ασφαλής χώρος για επενδύσεις!

 

Έργα στην Λάρνακα & Λεμεσό και σύντομα στην Λευκωσία και Ελεύθερη Αμμόχωστο

 

Η εταιρεία μας αναπτύσσει μέχρι τώρα περισσότερα από 10 έργα στη Λάρνακα και 4 έργα στη Λεμεσό. Έχουμε 4 επιπλέον έργα που βρίσκονται υπό μελέτη. Εξετάζουμε επίσης μελλοντικά έργα στις περιοχές Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

2. Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων επιλέγουν κυρίως τη Λεμεσό, την Πάφο ή την Αμμόχωστο ως κύρια βάση. Πώς και επιλέξατε τη Λάρνακα;

Η επιλογή μας ήταν αρχικά η Λάρνακα, λόγω της βασικής ζήτησης από τους πελάτες μας. Στην πραγματικότητα, οι Λιβανέζοι ήταν αρχικά η κύρια βάση των πελατών μας που προτιμούν να επενδύσουν περισσότερο στη Λάρνακα και λιγότερο σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Θεωρούμε πώς η  Λάρνακα είναι η υποσχόμενη πόλη της Κύπρου.     Συνεπώς έχουμε εγκαταστήσει το κεντρικό μας γραφείο στη Λάρνακα και ακολούθως  ένα δεύτερο γραφείο στη Λεμεσό.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες και τη στρατηγική θέση της Λάρνακας, η εταιρεία μας ξεκίνησε την ανάπτυξη έργων σε αυτή την πόλη.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον της Λάρνακας για την εταιρεία σας;

 

Το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι δύσκολο και θεωρείται καλό

 

Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η εταιρεία μας αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που δραστηριοποιείται στη Λάρνακα.

Μία από τις ευκολίες που είχαμε στη Λάρνακα ήταν η δυνατότητα να βρεθούν τα κατάλληλα γραφεία σε στρατηγική τοποθεσία.  Η εύρεση προσωπικού με εμπειρία στην ακίνητη περιουσία ήταν πιο δύσκολη, αφού το πιο έμπειρο προσωπικού στον τομέα αυτό, βρίσκεται στη Λεμεσό. Ωστόσο, το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι καθόλου δύσκολο και θεωρείται καλό.

4. Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Δήμο Λάρνακας και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε με τις δημόσιες υπηρεσίες;

 

Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Δήμο και τον Δήμαρχο Λάρνακας

 

Η συνεργασία μας με τον Δήμο Λάρνακας είναι εξαιρετική, ωστόσο, όπως και με όλες τις άλλες εταιρείες, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες κατά την υποβολή αιτήσεων για τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Αυτό οφείλεται στις διαδικασίες που ακολουθούν οι αρχές (πυροσβεστική και ηλεκτρική), καθώς και στην έλλειψη προσωπικού που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Η διαδικασία χορήγησης αδειών πρέπει να είναι ταχύτερη.

Συναντήσαμε τον Δήμαρχο της Λάρνακας αρκετές φορές, είναι πολύ θετικός και υποσχέθηκε να να εργαστεί για βελτίωση αυτών των  υπηρεσιών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος έχει προσλάβει περισσότερους μηχανικούς και ελπίζουμε ότι αυτό το βήμα θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

 

Υπάρχουν επίσης  καθυστερήσεις στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας που επηρεάζουν αρνητικά την αγορά ακινήτων

Καταλαβαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές παραβιάσεις του νόμου που προκάλεσαν αυτές τις καθυστερήσεις, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι, εάν εμείς  κτίζουμε σύμφωνα με την άδεια και τον νόμο, γιατί η έκδοση του τίτλου να χρειάζεται μέχρι και χρόνια για να εκδοθεί; Αυτό είναι ένα ζήτημα που το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να λύσει πολύ γρήγορα, καθώς αυτό επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές και επιχειρηματίες της Κύπρου.

5.Με βάση την εμπειρία σας, τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξετε στις δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ξένους επενδυτές στις διάφορες διαδικασίες;

Δεν νομίζω ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους ξένους επιχειρηματίες από τους ντόπιους επιχειρηματίες. Ένας επενδυτής είναι επενδυτής ανεξάρτητα από την εθνικότητά του! Όταν έχουμε μια ενεργή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, γινόμαστε μια κυπριακή εταιρεία όπως όλες.

 

Οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζονται καλά από την κυβέρνηση της Κύπρου σε όλους τους τομείς.

Πιστεύουμε, όμως ότι πρέπει να έχουμε ως όφελος την πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τις τοπικές αρχές. Ως ξένοι, μερικές φορές δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρησή μας λόγω έλλειψης πληροφοριών.

Φυσικά, το φορολογικό σύστημα, μαζί με τις επενδυτικές ευκαιρίες για ένα δεύτερο διαβατήριο, είναι πολύ ελκυστικές για επενδυτές τρίτων χωρών. Για να είμαι ειλικρινής, με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι σύντομα θα γίνω και εγώ Ευρωπαίος Κύπριος πολίτης.

 

Τόσα πολλά…σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα

 

6.Ποια έργα έχετε υλοποιήσει μέχρι στιγμής στην πόλη μας και ποια έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη;

Η Plus Properties έχει παραδώσει στην περιοχή της Δροσιάς δύο έργα, το PLUS 1 & PLUS 5 και έχει υπό μελέτη άλλα δύο έργα, το PLUS 9 & PLUS 12.

Στην περιοχή Μακένζι έχουμε παραδώσει ήδη το “PLUS 2”, έχουμε υπό κατασκευή το “PLUS 6-THE PEARL” και υπό μελέτη το “PLUS 18” Complex.

Στην περιοχή Λιβαδιών έχουμε παραδώσει μέρος του έργου “PLUS 7 Livadia Gardens”, το έργο με τις τρεις μεγάλες βίλες και υπό μελέτη το ” PLUS 7 Livadia Gardens 2″ με άλλες δύο.

Στην περιοχή της Νέας Μαρίνας της Λάρνακας έχουμε το συγκρότημα  “PLUS 10”  που θα ξεκινήσει την κατασκευή του τον Φεβρουάριο του 2018 και υπό μελέτη το έργο «PLUS 11»

Στη Λεμεσό έχουμε υπό κατασκευή το “PLUS 3 NEAPOLIS” & “PLUS 4 NEAPOLIS” και υπό μελέτη το “PLUS 8 -THE RUBY”.

Περισσότερα έργα θα ανακοινωθούν σύντομα ..

 

Κατασκευάζουμε Γρήγορα!

 

7.Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για το The Pearl, πόσο σημαντικό είναι για την εταιρεία σας και την πόλη και γιατί;

Προσωπικά, είμαι πολύ περήφανος που η Plus Properties αναπτύσσει σήμερα το “The Pearl” στην περιοχή Makenzy. Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα είναι σίγουρα ένα success story  για το διακεκριμένο του σχεδιασμό, το φινίρισμα και τη τοποθεσία του. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με το The Pearl αυτή τη στιγμή στη Λάρνακα.

The Pearl of Mackenzie – Cyprus

Own your house in Cyprus in the most luxurious project in Larnaca: The Pearl of Mackenzie – Plus 6.Located only 80 meters aways from the shores of Larnaca, and surrounded by local restaurants and hotel, the unique design of The Pearl of Mackenzie will change the look of the whole area. This project is a gated community with a swimming pool overlooking the beach with a panoramic sea view.View more Videos on our YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/plusholdingFor more info:Cyprus: +357 77 77 01 03Lebanon: +961 1 900 000www.pluspropertiescyprus.com

Posted by Plus Properties Cyprus on Tuesday, May 23, 2017

Το Pearl είναι ένα πολυτελές έργο για απαιτητικούς πελάτες και βρίσκονται μόλις 80μ από την παραλία στην περιοχή Μακένζι. Όλα τα διαμερίσματα έχουν πανοραμική θέα στη θάλασσα, ακόμη και από τον πρώτο όροφο.

Οι ένοικοι θα μπορούν να απολαύσουν μια μεγάλη κοινόχρηστη πισίνα, να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους υπόγεια και να εξυπηρετούνται από ιδιωτικό θυρωρό στη ρεσεψιόν του έργου.

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και τα διαμερίσματα έχουν φινιρίσματα από μάρμαρο και γρανίτη και είναι εξοπλισμένα με υλικά και εξοπλισμό υψηλής ποιότητας. Όλα τα διαμερίσματα έχουν εγκαταστημένα κεντρικά συστήματα κλιματισμού τύπου VRV, σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καθώς και έξυπνα συστήματα ελέγχου.

Το Pearl θα είναι μια νέα αρχή στη Λάρνακα

Όπως μας έχει αναφέρει ο ιδιοκτήτης της γης του Pearl, το έργο μας έχει αυξήσει το επίπεδο της περιοχής αυτής και οι τιμές των οικοπέδων γύρω από το Pearl έχουν αυξηθεί αναλόγως.

Στην πραγματικότητα, θα ήθελα να ανακοινώσω μέσω του City of Larnaca ότι η Plus Properties θα ξεκινήσει ένα παρόμοιο έργο με το Pearl, στην περιοχή του Μακένζι, 80 μέτρα από την παραλία … Το έργο θα ονομαστεί “Makenzie Gardens” και ελπίζουμε ότι η επίσημη ανακοίνωση του θα γίνει τον Μάρτιο του 2018.

8.Ποια πιστεύετε ότι είναι τα ισχυρά σημεία της εταιρείας σας;

Τα ισχυρά σημεία της εταιρείας μας είναι ο “Επαγγελματισμός”, η “Αξιοπιστία” και η “Εμπιστοσύνη” τόσο στους πελάτες και στους συνεργάτες μας.

Με αυτό εννοούμε να έχουμε τη σωστή ομάδα, να κάνουμε τη σωστή μελέτη αγοράς πριν από την απόκτηση οποιουδήποτε τεμαχίου γης, φροντίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της αγοράς και να προσφέρουμε έργα υψηλής ποιότητας με ξεχωριστό φινίρισμα και στις καλύτερες τοποθεσίες.

Συνεργαζόμαστε άψογα με τοπικούς εργολάβους, τοπικούς αρχιτέκτονες και προμηθευτές στην Κύπρο και το σημαντικότερο είναι ότι κτίζουμε γρήγορα και παραδίδουμε τα έργα μας εγκαίρως.

Η αξιοπιστία είναι το “ΠΡΕΠΕΙ” στην εταιρεία μας, οι άνθρωποι μας εμπιστεύονται τα χρήματά τους και αναμένουν να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας έργα για τις επενδύσεις τους.

Οι Κύπριοι πελάτες μας εμπιστεύονται

 

9.Γιατί ο Κύπριος αγοραστής εμπιστεύεται την εταιρεία σας στην αγορά ακινήτου;

Στην πραγματικότητα, στην αρχή οι Κύπριοι δεν αγόραζαν από την Plus Properties και αυτό ήταν πολύ φυσιολογικό, ειδικά μετά την Κρίση που έπληξε την Κύπρο το 2013, που φυσικό ήταν οι Κύπριοι να μην εμπιστεύονται εύκολα τις εταιρείες και συνεπώς να προτιμούν να βλέπουν και να ελέγχουν το προϊόν πριν το αγοράζουν.

Για αυτό μας πήρε περίπου 2 χρόνια λειτουργίας στην Κύπρο πριν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Κυπρίων αγοραστών. Ξεκινήσαμε πρώτα με τους πελάτες του Λιβάνου, της Συρίας και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής, αλλά σήμερα τόσο οι ξένοι γενικά και οι Κύπριοι αγοραστές μπορούν να ελέγχουν τα παραδοτέα έργα μας, διασφαλίζουν έτσι την υψηλή ποιότητα που προσφέρουμε και δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Plus Properties είναι μια σοβαρή ανάπτυξη ακινήτων Εταιρία και ότι ήρθε στην Κύπρο για να εγκατασταθεί μακροπρόθεσμα.

Σεβόμαστε τις προθεσμίες μας και παρέχουμε εγκαίρως υψηλής ποιότητας έργα και αυτός είναι και ένας κύριος λόγος για τον οποίο αρκετοί Κύπριοι ξεκίνησαν να αγοράζουν σήμερα ακίνητα από την Plus Properties.

10.Ως ένας σημαντικός επιχειρηματίας της Λάρνακας θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε την πόλη τα επόμενα 5 χρόνια όσον αφορά τις ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων;

Πιστεύουμε ότι η θέση της Λάρνακας, καθώς και η προσβασιμότητα του αεροδρομίου είναι πολύ σημαντικές.

Παρόλα αυτά, η Λάρνακα θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο αν γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις και αυτό είναι κάτι που λέμε πάντα στον Δήμαρχο και όλους τους αξιωματούχους που συναντάμε.

 

Η Λάρνακα έχει τη δυνατότητα να γίνει κάτι πολύ περισσότερο

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι σκεπτικοί σχετικά με τη μαρίνα της Λάρνακας … δεν πιστεύουν ότι η δεκάχρονη υπόσχεση θα υλοποιηθεί ποτέ.

Εκτός αυτού, στην Λάρνακα υπάρχει η έλλειψη 5 αστέρων ξενοδοχείων και αυτό θεωρείται κακό στον τομέα του τουρισμού. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να ενθαρρυνθούν κατά κάποιο τρόπο από τις αρμόδιες αρχές.

Ελπίζουμε ότι το Καζίνο που σχεδιάζουν για το θα είναι ένα πλεονέκτημα για τη Λάρνακα, όπως το Καζίνο στη Λεμεσό. Το εμπορικό κέντρο που θα ανοίξει σύντομα θα είναι επιπλέον συν.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και βενζίνης πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο από την παραθαλάσσια περιοχή Λάρνακας, επιτρέποντας στην πόλη να επεκταθεί και να αναπτυχθεί.

Εάν όλα τα ανακοινωθέντα έργα υλοποιηθούν, είμαι βέβαιος ότι η Λάρνακα δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες πόλεις και θα είναι πολύ ελκυστική για επενδύσεις.

11.Είναι η Λάρνακα ένας γνωστός επενδυτικός προορισμός για τον Λίβανο; Θεωρείτε ότι ο δήμος πρέπει να αναλάβει περισσότερες δράσεις προώθησης της πόλης;

Η Λάρνακα είναι ένας πολύ γνωστός επενδυτικός προορισμός στον Λίβανο, είναι το αγαπημένο μέρος για το μεγαλύτερο μέρος των Λιβανέζων.

Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα διαμέρισμα ή σπίτι στην Κύπρο. Η εταιρεία μας έχει πουλήσει σημαντικό αριθμό διαμερισμάτων, ειδικά στη Λάρνακα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός δείκτης!

Η Λάρνακα χρειάζεται πολλή προώθηση. Από αυτή την άποψη, θα διοργανώσουμε σύντομα μια διάσκεψη στη Λάρνακα, με τη συνεργασία του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Δημάρχου, για την περαιτέρω προώθηση της Λάρνακας. Φυσικά έχοντας κατά νου ότι για να γίνει αυτό εφικτό, οι αρχές πρέπει να παρέχουν περισσότερα κίνητρα.

12.Σε προσωπικό επίπεδο, πώς είναι η ζωή σου στη Λάρνακα και ποιες είναι οι διαφορές με τη ζωή σας στον Λίβανο;

 

Η οικογένεια μου και εγώ αγαπάμε την Λάρνακα

 

Αγαπάμε τη Λάρνακα και νιώθουμε σαν στο σπίτι μας! Είναι μια μικρή πόλη όπου όλοι γνωρίζουν τους πάντες … Με τα εστιατόρια της, τα ξενοδοχεία της, τον ποιοτικό της τουρισμό και την ωραία παραθαλάσσια περιοχή των Φοινικούδων και του Μακένζι.

Η οικογένειά μου και εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκεπτόμαστε την Κύπρο και προσωπικά εγώ περνώ πάνω από 15 μέρες το μήνα στην Κύπρο, οι περισσότεροι από αυτές στη Λάρνακα. Έχουμε πολλούς Κύπριους φίλους εδώ πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε το ίδιο όπως και στην πατρίδα μας.

13.Georges Chehwane είσαστε ιδρυτής και πρόεδρος του Lebanese Cypriot Business Council (Λιβανέζικου Κυπριακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου). Γιατί ξεκινήσατε αυτό το Συμβούλιο ;

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου. Το Λιβανέζικο Κυπριακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (The Lebanese Cypriot Business Council) ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου. Το συμβούλιο πραγματοποίησε αρκετές διασκέψεις, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο συνέδριο Best Invest στη Λεμεσό με έμφαση στις προοπτικές επενδύσεων και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, το συμβούλιο συνεχώς ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Κύπρο σε όλο τον αραβικό κόσμο μέσω οργανωμένων διασκέψεων σε: Erbil, ΗΑΕ, KSA.

 

Αισθάνομαι περήφανος όταν λένε ότι ο κ. Chehwane ενθάρρυνε πολλούς Λιβανέζους και Άραβες να επενδύσουν στην Κύπρο

 

H σελίδα μας ευχαριστεί θερμά τον κ. Chehwane για το χρόνο του και την πολύ όμορφη συνέντευξη που παρέθεσε στη σελίδα μας.

Eπιμέλεια 
Νίκη Μιχαήλ
Δημοσιογράφος



Κύριες Ειδήσεις





Translate »