Δύο μήνες πριν τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης για τη διαχείριση των αποβλήτων της μονάδας της Κόσιης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων τρέχει διαγωνισμό για νέο ανάδοχο που ολοκληρώνεται στις 18/2/2020. Η υφιστάμενη σύμβαση για τη διαχείριση απορριμμάτων από τις επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας, ολοκληρώνεται την 1/4/2020 και με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού θα πρέπει να αναλάβει νέος ανάδοχος για λειτουργία και συντήρηση δύο χρόνων με δυνατότητα παράτασης ακόμα ένα χρόνο. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών η Αναθέτουσα Αρχή θα είχε δύο επιλογές ενώπιων της: Είτε να δοθεί παράταση στην υφιστάμενη σύμβαση, είτε να εργοδοτήσει το προσωπικό που σήμερα εργοδοτείται. Νοουμένου, ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού, τελικά αποφασίστηκε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να αποταθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και να ζητήσει επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης μέχρι να επιλεγεί ο νέος ανάδοχος.
Μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημέρα που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού (30/9/2019) μέχρι και τις 4/2/2020 δημοσιεύτηκαν άλλες πέντε διορθωτικές προκηρύξεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παράταση στη λήξη του διαγωνισμού. Επίσης, μέσα από τις προκηρύξεις έχει μειωθεί η νέα σύμβαση από 3+2 χρόνια σε 2+1, το ποσό του διαγωνισμού μειώθηκε από €58,5 εκατ. σε €39,5 εκατ. χωρίς να περιλαμβάνεται το ΦΠΑ, ενώ έχει μέσα από το διαγωνισμό έχει αλλάξει ήδη η ημερομηνία έναρξης των υπηρεσιών λειτουργίας και ορίστηκε στις 1/7/2020.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου και δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί παράταση της συνεργασίας με τον υφιστάμενο εργολάβο. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί παράταση της συνεργασίας με τον υφιστάμενο εργολάβο, για ένα ή το πολύ δύο χρόνια, με επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση κάποιων όρων της συμφωνίας. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει το κράτος να εξετάσει όλες τις επιλογές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να μελετήσει τις πολιτικές και πρακτικές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καθορίσει τη δική του μακροπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης. Μια επιλογή είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της μονάδας, ώστε να δύναται να επεξεργασθεί με ασφάλεια το σύνολο των απορριμμάτων των τριών επαρχιών. Μια δεύτερη επιλογή, την οποία ακολουθούν κάποιες χώρες στην ΕΕ, μπορεί να είναι η καύση ποσότητας απορριμμάτων. Ίσως καταλήξουμε ότι ένας συνδυασμός των δύο πιο πάνω μεθόδων αποτελεί την καλύτερη λύση».
Ο κ. Ευαγγελίδης χαρακτηρίζει προβληματική τη διαδικασία του διαγωνισμού, εξηγώντας ότι περιλήφθηκε πρόνοια για ταφή απορριμμάτων, κάτι που απαγορεύεται σε περίπτωση νέας σύμβασης, όπως επίσης και ότι ζητείται από την ομάδα να επεξεργάζεται 240.000 τόνους ετησίως. Πρόσθεσε ότι το 2019 παραλήφθηκαν περίπου 270.000 τόνοι εκ των οποίων οι 76.000 οδηγήθηκαν σε ταφή χωρίς επεξεργασία. Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, η μονάδα δεν δύναται να επεξεργαστεί πέραν των 200.000 τόνων και επομένως προκύπτει ακόμα μία αδυναμία του διαγωνισμού για ολοκληρωμένη διαχείριση περίπου 240.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Επισήμανε ότι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο οι ποσότητες που θα παραλαμβάνονται να τυγχάνουν επεξεργασίας με τις σημερινές δυνατότητες της μονάδας και του προσωπικού της.
Στόχος να μην καταρρεύσει η μονάδα
Η ΟΕΔΑ Λάρνακας/ Αμμοχώστου μετρά ήδη δεκαετία ενώ έχει πιο πρόσφατα αναλάβει και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκωσίας. «Ως οι ιδιοκτήτες ουσιαστικά του εργοστασίου, γνωρίζουμε τα προβλήματα της μονάδας και η έγνοια μας είναι να μην καταρρεύσει. Αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε με τις παρεμβάσεις μας. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ομαλής λειτουργίας της μονάδας, η εξασφάλιση συνθηκών υγείας και ασφάλειας για το προσωπικό και η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε ευθύνη για τυχόν κατάρρευση της μονάδας. Με τα σημερινά δεδομένα, η μονάδα για να αντεπεξέλθει λειτουργεί στο μέγιστο της δυναμικότητάς της. Λειτουργεί σε τρεις βάρδιες, με άνω των 19 ωρών συνεχόμενης παραγωγικής διαδικασίας και πέντε ώρες για συντηρήσεις και καθαρισμούς», πρόσθεσε ο κ. Ευαγγελίδης.
Αλλαγές προκάλεσαν καθυστερήσεις
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 με ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 12η Νοεμβρίου 2019. Τον περασμένο Οκτώβριο, εταιρεία η οποία είχε πρόθεση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, κατέθεσε προσφυγή εναντίον συγκεκριμένων όρων του διαγωνισμού, στην Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. Η προσφυγή αφορούσε την πρόνοια του διαγωνισμού για ταφή απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία, η οποία δεν επιτρέπεται βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
«Εντός Οκτωβρίου 2019, κι εμείς ως Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης και Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, είχαμε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκφράζοντας την αντίθεσή μας με άλλη πρόνοια του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, ενημερώναμε τον κ. Υπουργό για την ομόφωνη απόφασή μας να μην αποδεχθούμε να υπογράψουμε σύμβαση για τη διαχείριση της Μονάδας της Κόσιης με χρονικό ορίζοντα πέντε χρόνων (3+1+1). Η θέση μας ήταν ότι η διάρκεια της σύμβασης δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει συνολικά τα δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Ευαγγελίδης.
Ακολούθως, επήλθαν δύο αλλαγές, οι οποίες προκάλεσαν και καθυστερήσεις στον διαγωνισμό, αφορούσαν τα πιο πάνω ζητήματα. Αφενός, αφαιρέθηκε η πρόνοια για ταφή μη επεξεργασμένων απορριμμάτων και αφετέρου η διάρκεια της σύμβασης από 3+1+1 χρόνια έγινε 2+1 χρόνια. «Την αλλαγή αυτή, παρόλο που δεν μας ικανοποιούσε πλήρως, αποφασίσαμε να την αποδεχθούμε για να προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.