Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας στη Λάρνακα, όχι τόσο για την εξυπηρέτηση του ε/κ στοιχείου αλλά των Τουρκοκυπρίων, και είναι γνωστό στις μέρες μας ως η πρώην τ/κ αγορά ή ως η πλατεία Ζουχούρι. Από το ομώνυμο τέμενος που υπάρχει στα όριά του. Η εξαγγελθείσα από τον Δήμο Λάρνακας «ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι» αλλάζει την εικόνα μιας περιοχής στο κέντρο της Λάρνακας, όπως τουλάχιστον την ξέραμε ώς σήμερα.
Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Λάρνακας Μιχαλάκη Μάλλα, η πρώην τ/κ αγορά περιλάμβανε καταστήματα και μικρές βιοτεχνίες των Τ/κ και κτίστηκε από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο. Στην πορεία του χρόνου αποτέλεσε αναμφίβολα έναν οικονομικό πνεύμονα της οικονομικής ζωής της πόλης του Ζήνωνα.
Μετά την αποχώρηση των Τ/κ κατοίκων της Λάρνακας το 1974, στην τ/κ αγορά και τον ανοικτό χώρο της πλατείας Ζουχούρι φιλοξενήθηκαν Ε/κ καταστηματάρχες και βιοτέχνες. Ξυλουργεία, μηχανουργεία, κωμοδρόμοι κλ.π. ήταν οι πρόσφυγες βιοτέχνες που βρήκαν προσωρινό χώρο στέγασης στην περίκλειστη αυλή της πλατείας και επαγγελματικό καταφύγιο. Όλα αυτά μέχρι και τα τελευταία χρόνια. Καθώς σταδιακά οι διάφοροι βιοτέχνες μετακινήθηκαν από τον χώρο, που περιήλθε σε κατάσταση ερήμωσης και οχληρίας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Βύρα, το έργο ανάπλασης της αυλής και αποκατάστασης μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι θα γίνει με κύρια χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και πρόκειται για το έκτο και τελευταίο έργο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών του Δημοτικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια, προς την Κυβέρνηση αλλά και την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση μιας σημαντικής περιοχής στη Λάρνακα.
Η συνολική δαπάνη, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, θα ανέλθει σε περίπου €2,9 εκατ. Το έργο, συνέχισε, περιλαμβάνει την ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της πρώην τ/κ αγοράς που ήταν φτιαγμένη με πρόχειρα υλικά και κατεδαφίστηκε για τον σκοπό αυτό πριν από μερικούς μήνες. Επίσης, θα συντηρηθεί/αποκατασταθεί ο ξενώνας, που βρίσκεται στον όροφο των οικοδομών, δίπλα από το τέμενος Ζουχούρι. Πέραν της ανάπλασης της πλατείας, του φωτισμού που θα τοποθετηθεί και γενικά της τοπιοτέχνησης της οποίας θα τύχει ο χώρος, θα γίνει συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων όλων των οικοδομών του συμπλέγματος, από την πλευρά της αυλής. Στο έργο λαμβάνεται πρόνοια ώστε η αναπλασμένη πλατεία που θα δημιουργηθεί, και η οποία θα είναι αρκετά μεγάλη, να μπορεί να φιλοξενεί και εκδηλώσεις.
Σκοπός του έργου, υπογράμμισε ο κ. Βύρας, είναι η λειτουργική και αισθητική βελτίωση του ευρύτερου χώρου και των οικοδομών που περιλαμβάνει. Καθώς επίσης και η λειτουργική σύνδεση της αυλής με τον περιβάλλοντα χώρο και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Κατά τρόπο που να αναδεικνύεται ο ιστορικός και ο παραδοσιακός χαρακτήρας τους, προσελκύοντας τόσο τους κατοίκους της Λάρνακας όσο και τους ξένους επισκέπτες. «Σε συνδυασμό με τα υπό κατασκευή έργα της Δημοτικής Αγοράς και της πλατείας του Κάστρου, φανταστείτε μια Λάρνακα που σε λιγότερο από δυο χρόνια θα διαθέτει ένα αναδομημένο κέντρο, το οποίο θα αρχίζει από την πλατεία Ερμού και θα φτάνει μέχρι και την περιοχή της Πιαλέ Πασά. Θα είναι μια νέα Λάρνακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης.
Σημειώνεται ότι οι προσφορές για το έργο προκηρύχθηκαν την περασμένη Τετάρτη και η εκτέλεση των έργων αναμένεται να αρχίσει εντός της άνοιξης, με χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσής τους σε 18 μήνες.
Σε αυτά τα πλαίσια αναμένεται σε μερικές βδομάδες να μετακινηθεί από την πλατεία Ζουχούρι η καθιερωμένη κάθε Σάββατο πρωί λαϊκή αγορά φρούτων και λαχανικών. Με τον Δήμο Λάρνακας, ωστόσο, να μην έχει ακόμη λάβει απόφαση για τον νέο χώρο που θα μεταφερθεί προσωρινά.