Στις 24 Ιανουαρίου πιάνουν δουλειά τα συνεργεία για αποξήλωση δεξαμενών και σωληνώσεων
Ορόσημο θα πρέπει να θεωρείται για τη Λάρνακα η ερχόμενη Τρίτη, που ξεκινά και στην πράξη το ξήλωμα του Διυλιστηρίου. Μετά την κατακύρωση της προσφοράς σε εξιδεικευμένη ιταλική εταιρεία, αυτές τις μέρες έφτασε στην Κύπρο ο απαραίτητος εξοπλισμός, ενώ μέρος του εξασφαλίστηκε επιτόπου.
Πρώτο βήμα, που ξεκινά σύμφωνα με τον προγραμματισμό την ερχόμενη Τρίτη 24 Ιανουαρίου, είναι η έναρξη αποξήλωσης των δεξαμενών πετρελαιοειδών και του σχετικού εξοπλισμού. Το πράσινο φως αναμένεται να ανάψει τις αμέσως επόμενες μέρες η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, που έχει ζητήσει, μεταξύ σειράς αυστηρών περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων, ενημέρωση για συγκεκριμένες προϋποθέσεις προτού πιάσουν δουλειά τα συνεργεία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πριν τον Μάιο η εικόνα της περιοχής επηρεάζει και τη Λάρνακα και θα την αλλάξει οριστικά, αφού θα ολοκληρωθεί η αποξήλωση όλων των μεταλλικών εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων. Τα τελευταία χρόνια, μέχρι και πέρσι, ήταν οι αποθήκες πετρελαιοειδών της Κύπρου και μέρος των αποθεμάτων κάτω από τη διαχείριση της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ).
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η ΚΕΤΑΠ όχι μόνο δεν θα καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στον εργολάβο αποξήλωσης αλλά θα έχει και έσοδα, αφού όλα τα υλικά θα πωληθούν ως παλιά μέταλλα.Αντίστοιχα και στα επόμενα στάδια αποξήλωσης θα υπάρξουν έσοδα από παρόμοιες εκποιήσεις υλικών. Συνολικά από την αποξήλωση των εγκαταστάσεων υπολογίζεται ότι η ΚΕΤΑΠ θα έχει έσοδα της τάξης των €300.000 περίπου.
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξασφάλισης και μεταφοράς όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, μετά την επιλογή του αναδόχου του έργου και την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, επιβεβαίωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΤΑΠ, Στέλιος Γεωργιάδης.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο από τρία στάδια αποξήλωσης των εγκαταστάσεων και αποκατάστασης της περιοχής, που απαιτεί και τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι θα αποξηλωθούν με ειδικές διαδικασίες και όλες οι σωληνώσεις κυρίως στην πλευρά της θάλασσας. Θα αποξηλωθούν σε αυτό το στάδιο τόσο τα δίκτυα σωληνώσεων που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη όσο και αυτά που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, από τα οποία γινόταν η εκφόρτωση του μαζούτ ενόσω λειτουργούσε το διυλιστήριο και των έτοιμων υγρών καυσίμων μετέπειτα που ανέλαβε η ΚΕΤΑΠ.
Στα πλαίσια της αποξήλωσης των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ σε αυτό το στάδιο, που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει αποσυναρμολόγηση μεταλλικών δεξαμενών, του δικτύου σωληνώσεων, αφαίρεση αντλιών και όλου λοιπού εξοπλισμού. Επίσης προβλέπεται σε αυτό το στάδιο η αφαίρεση των σωλήνων στον σωληνοδιάδρομο κατά μήκος της παραλίας όπως και των μπετονένιων στηριγμάτων. Επίσης, προβλέπεται η αφαίρεση των δυο αγκυροβολίων και του συστήματος πρόσδεσης.
Πρόσθετα, θα αφαιρεθούν οι υποθαλάσσιοι σωλήνες εκφόρτωσης των προϊόντων, υπόγειες υδρορροές, του συστήματος αποχέτευσης ελαιωδών υγρών αποβλήτων του διαχωριστή και της δεξαμενής κατακράτησης.
Σύμφωνα με ουσιώδη όρο που έθεσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, πρέπει να γίνει αποξήλωση όλων των αγωγών που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής, των αγωγών που βρίσκονται εντός της θάλασσας (ενταφιασμένοι ή όχι), καθώς επίσης και του αγκυροβολίου.
Θαμμένος αμίαντος από το 1991
Το επόμενο στάδιο θα είναι ακόμα πιο κρίσιμο, αφού με την αποξήλωση δεξαμενών και εγκαταστάσεων, θα φανεί το μέγεθος και το βάθος επηρεασμού του υπεδάφους, κυρίως από τις διαρροές των δεξαμενών και σωληνώσεων, οι πλείστες των οποίων λειτουργούν εκεί εδώ και σχεδόν 45 χρόνια.Για το θέμα αυτό έχουν τεθεί ιδιαίτερα αυστηροί όροι διαχείρισης, ελέγχων και δοκιμών, ώστε να διαπιστωθούν στο πραγματικό τους μέγεθος οι επιπτώσεις, που απ’ ό,τι φαίνεται αφορούν κυρίως περιοχές που για χρόνια υπήρχαν διαρροές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα στο απώτερο παρελθόν.
Επίσης, εξαιρετικά ευαίσθητο είναι και το θέμα της εκταφής και απομάκρυνσης σημαντικής ποσότητας αμιάντου, που έχει θαφτεί κάτω από αποθήκη από το έτος 1991. Για την απομάκρυνση του αμιάντου, έχουν γίνει ειδικές προβλέψεις τόσο στην περιβαλλοντική μελέτη που ετοίμασε η ΚΕΤΑΠ, όσο και στους όρους που έχει θέσει η υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Επίσης, αυστηρά μέτρα προβλέπεται ότι θα ληφθούν και για τις εκσκαφές – μέρος των οποίων θα είναι υποθαλάσσιες για την αφαίρεση των σωληνώσεων, αφού υπάρχει κίνδυνος διαρροή επικίνδυνων ουσιών και υπολειμμάτων καυσίμων από τις υφιστάμενες χερσαίες και υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις
Έτσι κερδίζεται η αξιοπιστία
Για μας τους παλαιότερους που ασχολούμαστε με το θέμα για δύο δεκαετίες, όπως και για τους Λαρνακείς, σίγουρα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά τηρείται και μάλιστα πιστά και σε όλα τα στάδια, το χρονοδιάγραμμα αποξήλωσης των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό τον Ιούλιο 2014 μετά από πρόταση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη. Το 2000 είχε υπογραφεί επίσημη συμφωνία μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και Δήμου Λάρνακας για αποξήλωση των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων μέχρι το 2010, με σκοπό να αποδεχθούν την αναβάθμισή τους και τη λειτουργία για μικρό χρονικό διάστημα. Το 2004 λήφθηκε πολιτική απόφαση με επιμονή του τότε αρμόδιου υπουργού Γιώργου Λιλλήκα, για να μην γίνει η αναβάθμιση και να μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης κάτω από την ΚΕΤΑΠ. Το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα προβλέπει παράδοση του χώρου στους Λαρνακείς εντός του 2017.