Breaking News

Οι φθηνότερες υπεραγορές ανα επαρχία – Φθηνότερη η Λάρνακα


Παρατηρητήριο τιμών το οποίο αφορά τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης, που ίσχυαν στις 25 Ιουλίου 2016 στις μεγάλες υπεραγορές, σε όλες τις επαρχίες, δημοσιοποιεί η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της καλύτερης πληροφόρησης των καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Παρατηρητήριο Τιμών αφορά μεγάλες υπεραγορές και περιλαμβάνει 484 βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η Υπηρεσία έχει επιλέξει από το Παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, τα κοινά προϊόντα δηλαδή αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές, που παρακολουθεί η Υπηρεσία, ανά επαρχία.

Οι καταναλωτές προτρέπονται όπως χρησιμοποιούν το Παρατηρητήριο Τιμών μεγάλων υπεραγορών, για να ενημερώνονται λεπτομερώς για τη διακύμανση των τιμών. Τονίζεται ότι το Παρατηρητήριο Τιμών είναι διαδραστικό και παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και να δουν αναλυτικά τις τιμές του κάθε προϊόντος που ισχύουν ανά υπεραγορά.

Πρόσβαση στο Παρατηρητήριο Τιμών παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mcit.gov.cy/ccps.

Η Υπηρεσία διευκρινίζει ότι προϊόντα πιθανόν να παρουσιάζουν την ίδια φθηνότερη τιμή σε περισσότερες από μία υπεραγορές. Τονίζεται ακόμη ότι τα κοινά προϊόντα του Παρατηρητηρίου Τιμών ενδέχεται να διαφέρουν τόσο μεταξύ των επαρχιών όσο και με τα κοινά προϊόντα των Παρατηρητηρίων προηγούμενων ημερομηνιών. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε σύγκριση του συνολικού κόστους των κοινών προϊόντων ενός Παρατηρητηρίου Τιμών με προηγούμενα ή και μεταξύ των επαρχιών, πρέπει να αποφεύγεται.

Από τη βάση δεδομένων με τις τιμές των κοινών προϊόντων στις 25 Ιουλίου 2016 προκύπτουν οι πιο κάτω συγκεντρωτικές γραφικές παραστάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Το σύνολο των κοινών προϊόντων που πωλούνται στις υπεραγορές ανά επαρχία.
  • Το συνολικό κόστος για τα κοινά προϊόντα, ανά υπεραγορά (βάσει του οποίου κατατάσσονται οι υπεραγορές από τη φθηνότερη στην ακριβότερη).
  • Τον αντίστοιχο Δείκτη Τιμών Υπεραγορών (για την παρουσίαση του Δείκτη Τιμών Υπεραγορών υπολογίζεται το συνολικό κόστος του καλαθιού για τα κοινά προϊόντα που πωλούνται στις μεγάλες υπεραγορές της κάθε επαρχίας, καθορίζεται η φθηνότερη υπεραγορά με Δείκτη Τιμών Υπεραγορών το εκατό τοις εκατό (%) και οι υπόλοιπες κατατάσσονται ανάλογα, ώστε να φαίνεται πόσο τοις εκατό (%) ακριβότερες είναι από τη φθηνότερη).
  • Τον αριθμό των φθηνότερων κοινών προϊόντων που παρουσιάζει η κάθε υπεραγορά ανά επαρχία.

Πηγή: ΚΥ.Π.Ε

Σχόλιο City of Larnaka

Παρατηρώντας τα πιο κάτω στοιχεία βλέπουμε ότι η πόλη μας είναι η πιο φθηνή κάτι που σίγουρα είναι και θετικό για τους κατοίκους. Η συνθήκες αυτές βέβαια έχουν να κάνουν και με την αγοραστική δύναμη του κοινού αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε πόλη όσο αναφορά τουρισμό, ξένους μόνιμους κατοίκους και φυσικά αγορά εργασίας. Το θετικό στην πόλη μας είναι ότι οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν στην τοπική οικονομία της πόλης, στοιχείο που είναι θετικό για το καταναλωτικό κοινό.

Για παράδειγμα στη Λεμεσό οι τιμές είναι ψηλές λόγω του μεγάλου αριθμού των Ρώσσων που ζουν εκεί και με τη μεγάλη  τους αγοραστική δύναμη κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, κάτι που σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους Κύπριους κατοίκους τους οποίους σε μεγάλο βαθμό οι μισθοί δεν διαφέρουν από άλλες πόλεις εκτός από κάποιους τομείς όπου στη Λεμεσό έχει αυξημένη δραστηριότητα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Επαρχία Αμμοχώστου και Πάφου όπου οι ψηλές τιμές παρατηρούνται λόγω του αριθμού τουριστών που ψωνίζουν στις περιοχές αυτές. Η διαφορά στις 2 αυτές επαρχίες σε σύγκριση με τη Λεμεσό είναι ότι υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανεργείας και η απασχόληση σε μεγάλο βαθμό αφορά την τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι οποίες τουλάχιστο 5 μήνες το χρόνο δεν δραστηριοποιούνται.

Πιο φθηνή υπεραγορά στην επαρχία Λάρνακας (αλλά και στην Κύπρο) με βάση την έρευνα είναι η υπεραγορά ΣΤΕΛΙΟΣ στα Λειβάδια και δεύτερη πιο φθηνή η υπεραγορά ΜΕΤΡΟ, η οποία είναι και η πιο φθηνή στην Λάρνακα. Ακολουθεί η υπεραγορά ΑΛΦΑ ΜΕΓΑ, τα CARREFOUR και τέλος τα DEBENHAMS.

 

ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »