Γιώργος Θεοδότου: Το άλφα και το ω…μεγα του Marketing


Ωραίος και άνετος ο Γιώργος, Director της εταιρίας και Marketing Manager της «αλφαμεγα», 31 μόλις χρόνων, χωρίς το ύφος του «δήθεν», με υποδέχθηκε στο γραφείο του λίγο πριν το μεσημέρι και με συντροφιά ένα espresso, αρχίσαμε την κουβέντα. Δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Ακόμα και για τις στιγμές με την 23χρονη σύντροφο του, τις οποίες φροντίζει ν απολαμβάνει. Όπως απολαμβάνει στο έπακρο τη δουλειά του και την μεγάλη του αγάπη, τη γυμναστική και τη θάλασσα. Μου έκανε εντύπωση ότι σε καμιά φάση δεν αναφέρθηκε σε υπαλλήλους, αλλά πάντα σε συνεργάτες και συναδέλφους. Ακόμα και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες που εργοδοτεί η «αλφαμεγα». Φροντίζει να μην τους λείπει απολύτως τίποτα. Είναι κι αυτοί συνάδελφοι. Είπε πολλά, αλλά καλύτερα να διαβάσουμε τη συζήτηση που ακολουθεί.

Κατ αρχήν γιατί «αλφαμεγα» και όχι κάποιο άλλο όνομα;

Στα τέλη του 1996 ο Ανδρέας Παπαέλληνας ξεκίνησε εξαγοράζοντας την υπεραγορά Χαραλαμπίδη. Συγκεκριμένα καταλήξαμε σε ένα μακροχρόνιο ενοίκιο. Το όνομα αυτό το κρατήσαμε μέχρι και το 2002. Τότε με μια έρευνα βγήκαμε στον κόσμο, τους πελάτες μας και προτείναμε διάφορα ονόματα. Το «αλφαμεγα» το επέλεξαν οι πελάτες μας. Ένα όνομα με μεγάλη σημασία. Τότε μπαίναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το «αλφαμεγα» είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται και διεθνώς. Το Αλφα και το Μεγα.

Νεαρός. Ξεκίνησες από χαμηλά, ως ένας απλός υπάλληλος σε διάφορα πόστα μέχρι και την ανέλιξη σου στη θέση αυτή.

Η σταδιοδρομία μου ήταν μονόδρομος. Από μικρό παιδί οραματιζόμουν τον εαυτό μου μέσα στην εταιρία. Από τα 15 μου χρόνια τα καλοκαίρια δούλευα ως βοηθός ταμίας, ως αχθοφόρος, στις αποθήκες και θα έλεγα ότι πέρασα από όλα τα τμήματα. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, ζήτησα από την οικογένεια μου να συνεχίσω και για μεταπτυχιακό, παραμένοντας για περισσότερο διάστημα στο εξωτερικό. Η απάντηση του παππού μου, του ιδρυτή της εταιρίας ήταν άμεση. «Το μεταπτυχιακό σου είναι εδώ. Δίπλα μου». Είχε απόλυτο δίκιο. Οι γνώσεις, η εμπειρία και η όλη επαφή μου με τον άνθρωπο κι επιχειρηματία Ανδρέα Παπαέλληνα με άλλαξε σαν άνθρωπο.

Δέχθηκες αμφισβήτηση;

Ξεκίνησα σαν απλός εργαζόμενος. Ουδέποτε ένιωσα ότι ήρθα σαν αλεξιπτωτιστής στην εταιρία και ανάλαβα καθήκοντα. Δέχθηκα την αμφισβήτηση σαν εγγονός του ιδιοκτήτη, όμως μέσα από την επαφή μου με τον κόσμο και μέσα από σκληρή δουλειά απέδειξα ότι, ούτε ήρθα για να πιάσω ψηλή θέση, ούτε για να τοποθετήσω τον εαυτό μου πιο ψηλά από τους άλλους. Μέχρι σήμερα αυτή είναι η προσέγγιση από όλη την οικογένεια. Δεν κάνουμε διακρίσεις και όλους τους αντιμετωπίζουμε σαν συναδέλφους.

Τα καθήκοντα σου ποια είναι;

Η δουλειά μου είναι να συντονίζω το Τμήμα Μάρκετινγκ και να φροντίζω για την εύρυθμη λειτουργία του καθημερινά. Όσο αφορά την επικοινωνία φροντίζω ώστε το Brand «αλφαμεγα» να παραμένει στην κορυφή, φροντίζουμε να μελετούμε και να παρακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς και φυσικά να πρωτοπορούμε.

«Αλφαμεγα». Φθάσατε σε σημείο να διαχειρίζεστε δεκατρία καταστήματα. Η ναυαρχίδα της εταιρίας ποια είναι;

Η Έγκωμη. Εκεί ήταν η πρώτη υπεραγορά και αυτή δημιούργησε τις υπόλοιπες. Είναι ένα μοναδικό κατάστημα το οποίο όσα χρόνια κι αν περάσουν μοιάζει σύγχρονο. Ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή να κάνει εύκολα ψώνια. Ο πελάτης της Έγκωμης δεν αλλάζει με κανένα τρόπο την υπεραγορά με άλλη.

Αυτό το διαπίστωσα με πελάτες. Μου είπαν ότι καμιά άλλη «αλφαμεγα» δεν τους εκφράζει. Μόνο η Έγκωμη.

Όντως. Οι πελάτες της Έγκωμης είναι φανατικά υποστηρικτές του συγκεκριμένου καταστήματος. Είναι τοποθετημένο σε ένα καταπληκτικό σημείο στην καρδιά της Έγκωμης και θα έλεγα λόγω ανάπτυξης, στην καρδιά της Λευκωσίας.

Παρατήρησα ότι αρκετά προϊόντα δεν τα βρίσκεις σε καμιά άλλη «αλφαμεγα» Μόνο στην Έγκωμη. Γιατί αυτό;

Λόγω μεγέθους κατά πρώτο λόγο, αλλά και συνδυασμού με τους απαιτητικούς πελάτες. Έχει στο πελατολόγιο της η Έγκωμη απαιτητικούς Κύπριους πελάτες. Γι αυτό φροντίζουμε να ικανοποιούμε κάθε τους γούστο. Η «αλφαμεγα» θα έλεγα έχει απαιτητικούς πελάτες γενικά. Αυτό μας χαροποιεί, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τις υποχρεώσεις μας.

Δεν φοβάστε ότι αυτή η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας με καταστήματα σε όλη την Κύπρο, οδηγήσει σε μια ξαφνική κατάρρευση;

Ανέκαθεν τα βήματα μας ήταν σταθερά. Δεν θα χαρακτήριζα ραγδαία την ανάπτυξη. Μελετήσαμε προσεκτικά τα πάντα. Το 2013 εκμεταλλευτήκαμε κάποιες ευκαιρίες μέσα στην κρίση, όμως προβλέψαμε την κίνηση της αγοράς και προετοιμαστήκαμε. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Εξ άλλου η κρίση του ’12 μας δίδαξε πολλά. Είμαστε ένας καθ όλα υγιής όμιλος.

Θα περάσω σ ένα γεγονός που σχολιάζεται από όλο τον κόσμο. Την εργοδότηση παιδιών με ειδικές ανάγκες

Θεωρούμε ευθύνη μας ως μια αμιγώς οικογενειακή και Κυπριακή επιχείρηση, να προσφέρουμε πίσω πράγματα στο περιβάλλον που επιχειρούμε. Είναι χρέος μας αυτό. Από την αρχή εφαρμόσαμε αυτό το σύστημα. Την εργοδότηση αυτών των ανθρώπων. Αρκεί να σας πω ότι τα συγκεκριμένα άτομα είναι φίλοι όλων των πελατών. Δεν μπορείς να φανταστείς πως νιώθω όταν βλέπω την χαρά στα πρόσωπα αυτών των παιδιών που νιώθουν σημαντικοί σαν άνθρωποι. Κοινωνικοποιούνται και εντάσσονται στο ευρύτερο σύνολο της κοινωνίας μας. Τα αγαπούμε αληθινά και φροντίζουμε να μην τους λείψει τίποτα. Ξέρουμε τον καθένα με το όνομα του.

Πως απαντάς στον χαρακτηρισμό ότι είσαστε μια ακριβή και πολυτελείας υπεραγορά;

Το αρνούμαστε και τα τελευταία χρόνια το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις δυνατές μας προσφορές. Οι τιμές είναι πάρα πολύ λογικές. Μελετούμε καθημερινά τις τιμές της αγοράς και αρκεί μια σύγκριση για να καταλάβει κάποιος ότι δεν είμαστε πιο ακριβοί. Σήμερα είμαστε η πιο μεγάλη αλυσίδα υπεραγορών στην Κύπρο και δεν θα μπορούσε να είμαστε πιο ακριβοί από τους ανταγωνιστές μας. Έχουμε και τις πιο ποιοτικές επιλογές.

Ωρα να μιλήσουμε και για τον Γιώργο Θεοδότου. Πολλές ώρες στη δουλειά και μάλιστα σε άλλη πόλη, αφού διαμένεις στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα όμως φροντίζεις καθημερινά να γυμνάζεσαι.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Θεωρώ ότι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του και την υγεία του. Η Γυμναστική είναι υγεία και τρόπος ζωής. Είτε μέσα από το γυμναστήριο, είτε μέσα από τα αθλήματα που κάνω, φροντίζω τον εαυτό μου.

Δουλεύεις στην Πρωτεύουσα. Γιατί όχι και η διαμονή σου εδώ;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό. Η μισή μου οικογένεια και η δουλειά μου είναι στη Λευκωσία. Όμως δεν κρύβω την ιδιαίτερη αγάπη για τη Λεμεσό. Συμπαθώ απεριόριστα και τη Λευκωσία και χαίρομαι που βλέπω τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη της. Είναι όμως η θάλασσα. Καθημερινά, χειμώνα καλοκαίρι κολυμπώ. Μου δίνει ενέργεια. Με εμπνέει η θάλασσα και μου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.

Στα αισθηματικά τώρα. Ελεύθερος κι ωραίος;

Είμαι σε σχέση τους τελευταίους 10 μήνες με τη Χαριτίνη Ηλιάδου. Ομολογώ ότι το τελευταίο διάστημα νιώθω πολύ όμορφα. Φροντίζω να μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ της δουλειάς και των δικών μου ανθρώπων.

Σοβαρή σχέση;

Ναι.

Γάμος;

Δεν πέρασε ακόμα από το μυαλό μου αυτό. Μας αρκεί ότι είμαστε ευτυχισμένοι και περνάμε όμορφα. Έχουμε καιρό μπροστά μας.

Το γεγονός ότι η Χαριτίνη μένει Λευκωσία δεν αποτελεί εμπόδιο;

Καθόλου. Νιώθουμε καλύτερα θα έλεγα. Απελευθερωμένοι και καθόλου πιεσμένοι. Υπάρχει εμπιστοσύνη και ταυτόχρονα έχουμε τον δικό μας χρόνο ξεχωριστά. Δεν νιώθεις αυτή την αφόρητη πίεση. Έχεις χώρο μπροστά σου. Περιθώριο.

Στο παρελθόν έβλεπες με κάποια καχυποψία τις κοπέλες; Ένιωθες ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είσαι ένας Παπαέλληνας κι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας;

Νομίζω ότι στο υποσυνείδητο κάθε ανθρώπου δουλεύει η καχυποψία. Γενικά επικρατεί το ερώτημα γιατί ένας άνθρωπος να είναι μαζί σου. Θεωρώ ότι έχω πολύ περισσότερα πράγματα να επιδείξω εκτός από το όνομα μου και φροντίζω πάντα να με σέβονται και να με εκτιμούν για το Γιώργος και όχι για το Παπαέλληνας ή το Θεοδότου. Όταν σέβεσαι τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου δεν του αφήνεις περιθώριο να μην σε σεβαστεί κι αυτός. Αν προσεγγίσεις τον άλλο χρησιμοποιώντας το όνομα σου ή την επιχείρηση σου, τότε χάνεις και τον σεβασμό.

Μετάνιωσες για κάποια σου σχέση από το παρελθόν;

Ποτέ. Κάθε σχέση είχε κάτι όμορφο να μου προσφέρει. Να σου πω ότι και μέσα από τις σχέσεις μας διαμορφώνουμε σε μεγάλο βαθμό και τον χαρακτήρα μας.

Ταξιδεύεις συχνά;

Πάρα πολύ. Πάντα σε συνδυασμό. Δουλειά και ξεκούραση.

Αυτή την περίοδο τι προτείνεις;

Ανεπιφύλακτα Αθήνα.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα nicosiapress.com 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »