Ξεκαθαρίζει το τοπίο για λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας – Καταθέτουν πρόταση οι επενδυτές


Την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, και εν μέσω αλαλούμ νομικών και άλλων αμφισβητήσεων, αλλά και σημαντικών αλλαγών στην αρχική σύνθεση της κοινοπραξίας των υποψήφιων επενδυτών, θα πρέπει να υποβληθεί στο υπουργείο Μεταφορών η πρόταση για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στο πλαίσιο της διαδικασίας απευθείας διαπραγμάτευσης με τον μοναδικό εναπομείναντα προσφοροδότη, μετά την κατάρρευση του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», από την κοινοπραξία KITION OCEAN Holding, αποχώρησαν εν μέσω αλαλούμ οι δύο εκ των τριών μεγάλων παικτών από το Ισραήλ, οι ΑΜΡΑ LTD και ISRAEL SHIPYARDS LTD. Η αποχώρηση δηλώθηκε στο υπουργείο Μεταφορών μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, με το υπουργείο να δέχεται την τροποποίηση της σύνθεσης του υποψήφιου επενδυτή.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της μίας από τις δύο μεγάλες ισραηλινές εταιρείες ήρθε εσπευσμένα στην Κύπρο, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό Μεταφορών, την οποία και ενημέρωσε ότι η εταιρεία του ουδέποτε εξέφρασε θέση για αποχώρησή της από την κοινοπραξία και τη διεκδίκηση του έργου.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η υπουργός, Βασιλική Αναστασιάδου, ζήτησε διερεύνηση του θέματος –με τη συμβολή και της Νομικής Υπηρεσίας. Διαπιστώθηκε ότι τα πρόσωπα που ζήτησαν και υπέγραψαν στις διαδικασίες αλλαγής της σύνθεσης της κοινοπραξίας, για αποχώρηση των ΑΜΡΑ LTD και ISRAEL SHIPYARDS LTD, ήταν πλήρως εξουσιοδοτημένα να το πράξουν, οπότε δεν προέκυπτε οποιοδήποτε θέμα.
Ο επικεφαλής του ενός εκ των δύο ισραηλινών κολοσσών, μετά την ενημέρωσή του για τα γεγονότα, αποδέχθηκε και αναγνώρισε το αποτέλεσμα των πράξεων αυτών, οπότε δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιπλοκή σε αυτό το θέμα, αφού είναι θέμα μεταξύ των εταιρειών και των πληρεξουσίων τους.
Να σημειωθεί ότι στη σύνθεση της κοινοπραξίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», έχει ενταχθεί άλλη εταιρεία εξειδικευμένων θαλάσσιων υπηρεσιών, με σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της εξυπηρέτησης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων.
Η κοινοπραξία, όπως διαμορφώθηκε, θα υποβάλει την πρότασή της προς το υπουργείο, αναφέρουν πηγές του «Φ», και για τον σκοπό αυτό τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε έντονη προετοιμασία με χρηματοδότες, νομικούς κ.τ.λ στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, η σημαντική αλλαγή της σύνθεσης της κοινοπραξίας γίνεται αντικείμενο μελέτης των νομικών που υποστηρίζουν τις δύο διαδοχικές προσφυγές κατά της νομιμότητας της διαδικασίας του υπουργείου Μεταφορών –των οκτώ εταιρειών-χρηστών του λιμανιού Λάρνακας και των δέκα εταιρειών-μελών του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Μεταφορών κήρυξε ως άκυρη λόγω αδιεξόδου τη διαδικασία ανάθεσης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει εκτός διαδικασίας, με απευθείας διαπραγμάτευση με τον μοναδικό προσφοροδότη στον ακυρωθέντα διαγωνισμό.
Πέτρος Θεοχαρίδης
(Φιλελεύθερος)


Κύριες Ειδήσεις

Translate »