Breaking News

Golber: Η Λάρνακα θα γίνει Eilat με το λιμάνι και τη μαρίνα


Πηγή: inbusiness.com.cy

Στην ενίσχυση της εμπορικότητας του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, προσελκύοντας μεγαλύτερο αριθμό πλοίων και σκαφών, Mega Yachts και κρουαζιερόπλοιων, αλλά και σε μια δυνατή σχέση της φιλόδοξης ανάπτυξης με την υπόλοιπη πόλη του Ζήνωνα στοχεύει η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, η οποία το 2022 θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Gideon Golber, Γενικός Διευθυντής του Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας, ο οποίος θεωρείται ίσως ο πιο επιτυχημένος Διευθυντής Λιμανιού στο Ισραήλ, αναλύει τις ομοιότητες μεταξύ των λιμανιών Λάρνακας και Eilat, καθώς και τις τέσσερις φάσεις της μεγαλεπήβολης ανάπτυξης.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει χώρος στην Κύπρο για μία πέμπτη και τόσο μεγάλη μαρίνα, επισημαίνει ότι πιστεύει πολύ στον υγιή ανταγωνισμό, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχουν πέντε μαρίνες στη διάθεση του πελάτη, αυτό μόνο όφελος θα μπορεί να επιφέρει στον ίδιο.

 

Ταυτόχρονα, εξηγεί γιατί η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας δεν επηρεάζεται από τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου.

 

 

Ποιοι οι στόχοι και το όραμά σας όσον αφορά την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας;
Υπάρχει μια εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ του Λιμανιού της Λάρνακας και του Λιμανιού του Eilat, καθώς και τα δύο βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, και μάλιστα εντός της τουριστικής περιοχής. Και τα δύο λιμάνια έχουν περίπου την ίδια έκταση και εξυπηρετούν τους ίδιους τύπους φορτίων, χύδην και αυτοκίνητα, με διαχείριση πολύ μικρού αριθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα λιμάνι και μια μαρίνα που να συνυπάρχουν αρμονικά με την περιοχή που τα περιβάλλει, καθώς και με ολόκληρη την πόλη. Ως μια ιδιωτική εταιρεία έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε την εμπορικότητα του λιμανιού και της μαρίνας, προσελκύοντας μεγαλύτερο αριθμό πλοίων και σκαφών, Mega Yachts, κρουαζιερόπλοιων και πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Οι επιβάτες αλλά και ο ίδιος ο στόλος τους, μέσω της αναζήτησης υπηρεσιών και διασκέδασης, θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και οικονομική ενίσχυση της Λάρνακας.

Δέσμευσή μας είναι ο απόλυτος σεβασμός του περιβάλλοντος και προς τούτο θα ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Δηλαδή, θα χρησιμοποιούνται μηχανήματα και εξοπλισμός που δεν θα το επιβαρύνουν, θα λειτουργούν με μειωμένα ποσοστά θορύβου και σκόνης και δεν θα επιφέρουν οποιαδήποτε επιβάρυνση στα ύδατα. Πιστεύουμε στην πράσινη ενέργεια και γι’ αυτό σχεδιάσαμε ένα πράσινο λιμάνι και μαρίνα, τα οποία θα εξυπηρετούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στοχεύουμε σε μια δυνατή σχέση του λιμανιού και της μαρίνας με την υπόλοιπη πόλη του Ζήνωνα, καθώς θα αποτελούν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στους ντόπιους. Το έργο αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της Λάρνακας, μετατρέποντας την σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, η οποία ταυτόχρονα θα συνεχίζει να διατηρεί τα παραδοσιακά στοιχεία και τον χαρακτήρα της.

Όλα τα πιο πάνω εφαρμόζονται ήδη στο Λιμάνι του Eilat, κάτω από την εποπτεία μου. Τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη της ομάδας της Kition Ocean Ports, είμαστε άριστοι γνώστες των διαδικασιών και εφαρμογής των όσων έχω προαναφέρει και ενεργούμε ήδη προς την υλοποίηση τους.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η καλή και αρμονική σχέση μεταξύ του λιμανιού και της μαρίνας και των κατοίκων της Λάρνακας είναι υψίστης σημασίας. Για το λόγο αυτό, προγραμματίζουμε αριθμό εντυπωσιακών εκδηλώσεων, οι οποίες θα φέρουν τους δημότες πιο κοντά σε εμάς και στο έργο, ώστε να το αγαπήσουν και να το νιώσουν πραγματικά δικό τους.

marinalarnakas900

Τι περιλαμβάνει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Απριλίου 2022, οπόταν η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη διαχείριση του λιμανιού;
Η μεταβατική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μας δίδει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας σήμερα και να προετοιμάσουμε τους δικούς μας σχεδιασμούς και προγράμματα, προσλήψεις και διαδικασίες λειτουργίας. Παράλληλα, στο χρόνο που θα μεσολαβήσει, θα λάβουμε όλες τις αναγκαίες άδειες λειτουργίας, θα συνάψουμε συμφωνίες με τρίτους για την παροχή υπηρεσιών και θα οργανώσουμε το δίκτυο ασφάλειας και προστασίας του χώρου και των ανθρώπων που θα διακινούνται και εργάζονται σε αυτά.

Η επιτυχία στην από κοινού ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας βασίζεται στον ιδανικό συνδυασμό καλών υποδομών και εξοπλισμού, με ικανό και ευέλικτο ανθρώπινο δυναμικό. Η προσοχή μας είναι ήδη στραμμένη σε αυτές τις παραμέτρους και είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα.

Επίσης, αυτή την περίοδο είμαστε σε πολύ στενή επαφή και συνεργασία με διάφορα υπουργεία, υφυπουργεία, κρατικές υπηρεσίες, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, τον Δήμο Λάρνακας και άλλες συναφείς υπηρεσίες, τους οποίους ευχαριστούμε και δημόσια, ζητώντας τους παράλληλα να συνεχίσουμε, όλοι, συντονισμένα τη συνεργασία μας, για την αποπεράτωση αυτού του τόσο σημαντικού και πολυαναμενόμενου έργου για τη Λάρνακα, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη.

Προγραμματίζουμε συγκεκριμένες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, ώστε το κοινό να γνωρίσει καλύτερα το έργο και την εταιρεία μας, δημιουργώντας έτσι μια στενότερη σχέση, αλλά και δίνοντας του την ευκαιρία να ενημερωθεί, εκ των προτέρων, για όλα όσα θα αλλάξουν στη Λάρνακα, τα επόμενα χρόνια.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχουν τρεις ομάδες ατόμων, με διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση: Μια πρώτη ομάδα, που τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης και την βλέπει ως μια καλή ευκαιρία για αστική ανάπτυξη. Μια δεύτερη ομάδα, στην οποία μετέχουν συνήθως άτομα που επωφελούνται από άτακτες δραστηριότητες στο λιμάνι και στη μαρίνα, λόγω δεσμών και συμφωνιών υπέρ τους, και είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην απώλεια των προς όφελος τους προνομίων. Και τέλος μια τρίτη ομάδα που δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον και έτσι δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της ιδιωτικοποίησης. Εγγυόμαστε, λοιπόν, ότι θα εργαστούμε σκληρά,  με επαγγελματισμό και διαφάνεια για την επιτυχία του έργου αυτού, που επηρεάζει, θετικά πάντοτε, τη Λάρνακα και την Κύπρο ολόκληρη.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καλέσω τους δημότες της Λάρνακας και όσους ενδιαφέρονται για το έργο, να ενημερώνονται μέσω των επίσημων ανακοινώσεων μας και να αποφεύγουν την πληροφόρηση από αναξιόπιστες πηγές.

marinalarnakas9002

Οι τέσσερις φάσεις του έργου

Σε ποιες φάσεις χωρίζεται η ανάπτυξη και τι περιλαμβάνει η κάθε μια;
Η ανάπτυξη χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, περίπου δώδεκα ετών.

Η πρώτη φάση αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται περί τα τέλη του 2022, μόλις λάβουμε τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες Αρχές, και περιλαμβάνει την ολική ανάπλαση και επέκταση της μαρίνας (για εξυπηρέτηση πέραν των 600 yachts και Mega Yachts), μαζί με την κατασκευή ενός μοντέρνου και επιβλητικού Yacht Club. Στο λιμάνι θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων, καθώς και ένα μοντέρνο, επιβλητικό κτήριο γραφείων.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επέκταση του λιμανιού και νέες αποβάθρες, την κατασκευή μεγάλου αριθμού οικιστικών μονάδων, ξενοδοχείου, καταστημάτων και εστιατορίων, καθώς επίσης χώρους για τη λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του λιμανιού, την κατασκευή πολυτελών επαύλεων στη μαρίνα, την ανέγερση ξενοδοχείων, καθώς και το επιβλητικό «360 Tower» στη μαρίνα.

Η τέταρτη και τελευταία φάση περιλαμβάνει την ανέγερση των υπόλοιπων επαύλεων στη μαρίνα, και οικιστικών και γραφειακών εγκαταστάσεων.

marinalarnakas9003

Ποια τα αναμενόμενα έσοδα και οφέλη για τη Λάρνακα και την κυπριακή οικονομία, γενικότερα;
Τα οφέλη για τη Λάρνακα και για την κυπριακή οικονομία θα είναι τεράστια, καθώς το έργο θα αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στο κράτος.  Επιπλέον, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει τουρισμό και επενδύσεις με επιπλέον οφέλη για τη Λάρνακα, αλλά και την Κύπρο ολόκληρη.

Το έργο θα μεταμορφώσει ριζικά την πόλη του Ζήνωνα και θα συμβάλει τα μέγιστα στη γενική αναβάθμιση των υπηρεσιών και παροχών της.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από το λιμάνι και την μαρίνα, την ανέγερση οικιστικών, εμπορικών και εκπαιδευτικών μονάδων, θα δημιουργηθούν δημόσιοι χώροι, υποδομές, δρόμοι και γενικότερα ένα ολοκαίνουργιο οδικό δίκτυο.

 

 

Αύξηση δραστηριοτήτων και κόστους μεταφοράς

Πώς η πανδημία και ο αρνητικές επιπτώσεις της στον τουρισμό επηρεάζουν τέτοιες μεγάλες αναπτύξεις, όπως του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας;
Ο covid-19 έχει δυστυχώς επηρεάσει ολόκληρη την υφήλιο. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τις επιπτώσεις στη λειτουργία των λιμένων, προς μεγάλη μας έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι οι δραστηριότητες, αλλά και το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι τομείς που έχουν κυρίως πληγεί από τον Covid-19 είναι αυτοί του τουρισμού και ιδιαίτερα των επιβατηγών πλοίων. Ευτυχώς, όμως, και οι τομείς του τουρισμού έχουν αρχίσει δειλά – δειλά να επαναλειτουργούν, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα και διαδικασίες.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψετε μου να επαναλάβω ότι στοχεύουμε στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λάρνακας, επειδή με τη σειρά τους δίδουν ζωή στα καταστήματα και στους χώρους εστίασης της πόλης. Για το λόγο αυτό θα εφαρμόζονται πλήρως όλες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, στη βάση των ισχυόντων πρωτοκόλλων υγείας, με τον ίδιο τρόπο που αυτά εφαρμόστηκαν και στο λιμάνι του Eilat.

Τα γραφεία μας είναι εξοπλισμένα με την αναγκαία τεχνολογία και όλα τα μέλη της ομάδας μας είναι πλήρως καταρτισμένα για την πραγματοποίηση διαδικτυακών συναντήσεων και συνεδριάσεων, μέτρο το οποίο έχει συντελέσει τα μέγιστα, σε περιόδους lockdown, στην αποφυγή καθυστερήσεων, όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών μας.

marinalarnakas9004

Υπάρχει χώρος για μαρίνες

Δεδομένου ότι στην Κύπρο λειτουργούν ήδη τρεις κύριες μαρίνες και ετοιμάζεται μια τέταρτη στο Παραλίμνι, θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για μία πέμπτη και τόσο μεγάλη μαρίνα;

Η Κύπρος βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση, οπότε υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ελλιμενισμό στις μαρίνες της.

Ως άτομο, που έχει εργαστεί στα λιμάνια για χρόνια, έχω την άποψη ότι οι αποβάθρες πρέπει να περιμένουν τα πλοία και όχι τα πλοία να περιμένουν τις αποβάθρες. Οπότε είναι προτιμότερο να υπάρχουν περισσότερες αποβάθρες παρά λιγότερες.

Πιστεύω πολύ στον υγιή ανταγωνισμό, οπότε, όταν υπάρχουν πέντε μαρίνες στη διάθεση του πελάτη, αυτό μόνο όφελος θα μπορεί να επιφέρει στον πελάτη.

Η Μαρίνα Λάρνακας βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και της τουριστικής περιοχής, με όλες τις υποδομές και υπηρεσίες στα πόδια του κάθε πελάτη. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει θετικά στην επιλογή της, ως σημείο ελλιμενισμού. Επιπρόσθετα, θα δημιουργήσουμε μια μαρίνα στολίδι, με υπηρεσίες πέντε αστέρων, η οποία θα έχει μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των πελατών μας, κερδίζοντας έτσι προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

 

 

Το τέλος του ΚΕΠ

Μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου, που θα στοχεύσετε όσον αφορά των εντοπισμό αγοραστών για το οικιστικό κομμάτι του έργου;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι το έργο αυτό δεν βασίστηκε εξ’ αρχής στο Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο και έτσι η κατάργηση του δεν δημιουργεί οποιουσδήποτε «τριγμούς» στα θεμέλια του. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και αυξημένη ζήτηση για την αγορά επαύλεων και διαμερισμάτων από υποψήφιους αγοραστές διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά και από αρκετούς ντόπιους, κυρίως λόγω της θέσης και προοπτικής του έργου, των ελκυστικών τιμών και προδιαγραφών του.

Who is who
Ο Gideon Golber κατάγεται από το Ισραήλ, κατέχει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και θεωρείται ίσως ο πιο επιτυχημένος Διευθυντής Λιμανιού στη χώρα του. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λιμάνι του Eilat σε ηλικία 26 ετών, ως υπεύθυνος των μηχανημάτων του λιμένα, διαγράφοντας στη συνέχεια μια εντυπωσιακή πορεία, με αποκορύφωμα το 2002, οπόταν ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Λιμανιού, σε ηλικία 40 ετών.

Με την ανάληψη των σημαντικών αυτών καθηκόντων, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα ετήσιο έλλειμα ύψους 30 εκατ. NIS (€8.000.000), το οποίο κατάφερε να αντιστρέψει σε κέρδη 7 εκατ. NIS (€2.000.000), σε διάστημα μόλις 18 μηνών.

Το 2005, λόγω της πολύ καλής του φήμης και εκτίμησης που έχαιρε, του προτάθηκε η ανάληψη της διεύθυνσης δύο εκ των τριών μεγαλύτερων λιμένων του Ισραήλ, αυτών της Χάιφα και του Ashdod.

Το 2005, η Αρχή Λιμένων του Ισραήλ διαχωρίστηκε σε 3 λιμάνια και ο κ. Golber ήταν ο μοναδικός που «επιβίωσε» της διαδικασίας, κατορθώνοντας να παραμείνει στη θέση του, ως Διευθυντής Λιμένα.

Το 2011 του ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και Μεταφορών του Ισραήλ να συμμετάσχει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού του Eilat, η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2013, οδηγώντας τον στο πηδάλιο της διοίκησης του λιμανιού, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Τα τρία τελευταία χρόνια ο κ. Gideon Golber συμμετείχε στις διαβουλεύσεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας και είχε ενεργό ρόλο στον επιτυχή σχεδιασμό της μελλοντικής λειτουργίας τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υπογραφή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης τους.

Η πολύχρονη εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης λιμένων, η επιχειρηματικότητα και η προσήλωση του στην άριστη εξυπηρέτηση του κοινού, σε συνδυασμό με την ευαισθησία του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας και σεβασμού των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη της Λάρνακας, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του έργου του, ως Γενικού Διευθυντή του Λιμανιού Λάρνακας.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »