Breaking News

Οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών απασχόλησαν την Επ. Εσωτερικών


Η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εμφιάλωσης πετρελαιοειδών και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας, απασχόλησε σήμερα Δευτέρα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι φάνηκε μέσα από τη συζήτηση του θέματος, ότι οι συγκεκριμένες παρατάσεις που δόθηκαν εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν επιβεβλημένες, λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά των προβλημάτων που έχουν απαριθμηθεί είτε αυτά λέγονται απαλλοτριώσεις, είτε αυτά λέγονται αποζημιώσεις, είτε αυτά λέγονται εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσθετου σοβαρού θέματος που έχει επεξηγηθεί με την εμπλοκή της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού που αφορά τις εγκαταστάσεις υγραερίου.
«Θεωρούμε ότι είναι θέματα τα οποία παρά την ύπαρξή τους, θα πρέπει να βρουν τη λύση τους, ώστε η μετακίνηση να γίνει πραγματικότητα σε ένα εφικτό χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τα πετρελαιοειδή, από τη στιγμή που δεν εμπλέκεται η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο θέμα, περιμένουμε και αναμένουμε ότι τα υπόλοιπα των θεμάτων είναι εφικτό να υλοποιηθούν μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018, έστω και μια ολιγόμηνη, ενδεχόμενα καθυστέρηση, και να υπάρξει μετακίνηση των πετρελαιοειδών. Αυτό είναι κάτι που διαχωρίζεται από το θέμα του υγραερίου», σημείωσε.
Όσον αφορά το υγραέριο, είπε ο κ. Νουρής, εκεί υπάρχει η εμπλοκή της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού η οποία καλείται να πάρει μια απόφαση που άπτεται του θέματος του ανταγωνισμού. Είναι η άποψη μας ότι σε μια χώρα του μεγέθους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη ότι η συνέργεια που αναπτύσσεται μεταξύ των τεσσάρων ενδιαφερομένων εταιρειών μόνο προς όφελος του δημοσίου μπορεί να λειτουργήσει, δημιουργώντας και λειτουργώντας μία εγκατάσταση αντί τεσσάρων που ενδεχόμενα θα έπρεπε να δημιουργηθούν, πρόσθεσε.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, σε δηλώσεις της, είπε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν αποδεδειγμένα κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.
«Περίπου από το 2001 έχουν αρχίσει οι διαδικασίες αυτές, είμαστε στο 2017 και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Ελπίζω να είμαστε και τα επόμενα χρόνια τυχεροί, γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να υπολογίσει κάποιος το μέγεθος της καταστροφής από ένα ατύχημα. Είναι γνωστό ότι το 2013 ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης, το οποίο υπογράφηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών το Φεβρουάριο του 2014. Το διάταγμα προέβλεπε απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων, κρατικών και ιδιωτικών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2017. Παρά το γεγονός ότι έχει εκπνεύσει το διάταγμα, μόνο η ΚΕΤΑΠ έχει συμμορφωθεί», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η ευθύνη μη υλοποίησης του διατάγματος τερματισμού χρήσης και από τους ιδιώτες, βαρύνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών που εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορούν οι εταιρείες να μεταφέρουν τα πετρελαιοειδή τους, αλλά και το υγραέριο.
«Η παράταση του διατάγματος μας ανησυχεί και καλούμε ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς και τις εταιρείες. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να τηρήσουν τον οδικό χάρτη, όπως έχει ήδη ζητηθεί από το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα. Θα παρακολουθούμε τις διεργασίες και δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε παρατάσεις επί των παρατάσεων», συμπλήρωσε.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σε δηλώσεις του, είπε ότι η μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαιοειδών και υγραερίου είναι ίσως ο κύριος στρατηγικός στόχος, τον οποίο έχουν ως πόλη και ως Επαρχία.
«Εξηγήσαμε την αναγκαιότητα για την οποία πρέπει να μετακινηθούν αυτές οι δεξαμενές και παράλληλα τονίστηκε ότι στο να είναι εφικτά τα νέα χρονοδιαγράμματα, απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες από το κράτος, και όταν λέω κράτος εννοώ τα Υπουργεία, κυβερνητικά τμήματα όπως είναι τα Δημόσια Έργα, η Πολεοδομία για σκοπούς αδειοδότησης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο οι υποτιθέμενες κοινοπραξίες εκ μέρους των εταιρειών υγραερίου είναι συμβατές ή όχι με τη νομοθεσία. Αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν την πορεία της μετακίνησης των δεξαμενών», πρόσθεσε.
Είναι ξεκάθαρος στόχος της πόλης, συνέχισε ο κ. Βύρας, ότι οι εταιρείες και οι δεξαμενές θα φύγουν από τη Λάρνακα.
«Αυτός ο στόχος δεν είναι διαπραγματεύσιμος. Είναι κάτι το οποίο θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε να απαλλαγεί η πόλη μας από αυτές τις επικίνδυνες δεξαμενές και από αυτή τη χρήση η οποία στέκεται εμπόδιο για τη μελλοντική πορεία μιας ολόκληρης επαρχίας. Ενώ επωφελείται ολόκληρη η Κύπρος από τη χρήση των δεξαμενών αυτών, σε θέματα πετρελαίου και υγραερίου, ο μόνος που πληρώνει είναι ο Λαρνακέας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους σε θέματα ασφάλειας», συμπλήρωσε.
Ολόκληρες περιοχές, συνέχισε, υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις σε θέματα ανάπτυξης, λόγω του ότι δεν μπορούν να δοθούν άδειες, λόγω της γειτνίασης με αυτές τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος τόσο του Δήμου Λάρνακας όσο και του Δήμου Λειβαδιών να μην μπορεί να αξιοποιηθεί γιατί δεν μπορούν να δοθούν οι απαραίτητες άδειες.
«Έτσι, διατηρώντας τον μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο στόχο της μετακίνησης των δεξαμενών μέχρι να επιτευχθεί, ως Δήμος Λάρνακας και ως Δήμος Λειβαδιών θέλουμε και τα ανάλογα ανταλλάγματα ώστε να αντισταθμίσουμε αυτή την συνέπεια που υφίσταται ο Δήμος μας και ο Δήμος Λειβαδιών», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ


Κύριες Ειδήσεις





Translate »