Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας θα διασφαλίσει τον σεβασμό στο περιβάλλον και στην πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα και στην παραλία στη περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.
Πρόσθεσε πως «στην περιοχή όπου υπήρχαν οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου, υπήρχαν και εγκαταστάσεις ασφάλτου οι οποίες στις 30 Ιουνίου έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και απομένει να γίνει η κατεδάφιση των τελευταίων δεξαμενών όπου φυλασσόταν η άσφαλτος. Οι εταιρείες υγρών καυσίμων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας ενώ οι δύο από τις τρεις έχουν κατεδαφίσει τις δεξαμενές τους».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «έχει απομείνει στη περιοχή μόνο η εταιρεία EXXONMOBIL η οποία αγοράστηκε από την PETROLINA και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι εντός Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα αρχίσει η κατεδάφιση και των συγκεκριμένων δεξαμενών. Στη περιοχή έχει απομείνει το υγραέριο και πιστεύουμε ότι εντός του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό για να γίνει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων του».
Σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «οποιαδήποτε ανάπτυξη και να γίνει στη περιοχή, το πρώτο πράγμα που θα διασφαλίσουμε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, ότι θα υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό που ονομάζεται παραλία. Αυτό είναι κάτι που δεν συζητάμε και είναι κάτι που θα διασφαλίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας».
Εξήγησε πως «με την μετακίνηση των υγρών καυσίμων, του υγραερίου και της ασφάλτου, απελευθερώνεται μία περιοχή δυόμιση χιλιομέτρων παραλιακού μετώπου της Λάρνακας και αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα γη, δίπλα από την πόλη και σε μια από τις πιο ωραίες παραλίες της Κύπρου. Από αυτό όλοι αντιλαμβάνονται την ελκυστικότητα που έχει για τους επενδυτές η συγκεκριμένη περιοχή για ανάπτυξη».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «υπάρχει το σχέδιο περιοχής το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί και περιγράφει τι δικαιούνται οι ιδιώτες να κτίσουν στη περιοχή, αλλά και ποια δημόσια έργα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση της ρύπανσης του εδάφους και να αρχίσει η κατασκευή δημοσίων έργων. Συγκεκριμένα το πρώτο έργο που πρέπει να πάει μέσα η θάλασσα κατά 100 μέτρα, προκειμένου να κατασκευαστεί δημόσιος πεζόδρομος, δημόσια παραλία και δημόσια πάρκα και να ενωθεί το παραλιακό μέτωπο της περιοχής με το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων».
Ανέφερε επίσης ότι «στη περιοχή θα μπορούν να κατασκευαστούν ξενοδοχεία και οικιστικές και γραφειακές αναπτύξεις. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και ο Δήμος έχει επικοινωνία με δύο επενδυτές για τη δημιουργία πάρκων τεχνολογίας» είπε και σημείωσε πως «εμείς θέλουμε παραγωγικές επενδύσεις που θα φέρουν στη Λάρνακα ποιοτικές θέσεις εργασίας και κόσμο, που θα κατοικήσει και θα επισκέπτεται την πόλη, βοηθώντας έτσι την τοπική οικονομία».
Τέτοιου είδους αναπτύξεις, συνέχισε «θα προσπαθήσουμε με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες της γης να προωθήσουμε. Ωστόσο οποιαδήποτε ανάπτυξη πραγματοποιηθεί στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων θα γίνει με σεβασμό των περιβαλλοντικών μελετών, του Σχεδίου Περιοχής που περιλαμβάνει ότι το μέγιστο ύψος κτιρίου που θα βρίσκεται δεξιά του δρόμου, δηλαδή προς τη θάλασσα θα είναι τα 65 μέτρα».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος «οποιαδήποτε ανάπτυξη και να γίνει στη περιοχή, το πρώτο πράγμα που θα διασφαλίσουμε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, ότι θα υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό που ονομάζεται παραλία. Αυτό είναι κάτι που δεν συζητάμε και είναι κάτι που θα διασφαλίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας».