Breaking News

Φούρνοι Ζορπάς: Η ιστορία μιας οικογένειας, που ξεκίνησε από το μηδέν από την Αθηένου (pics)


Πέρσι, ο όμιλος «Ζορπάς» -που σημειώνει μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη, για τα κυπριακά δεδομένα- γιόρτασε μια επιτυχημένη πορεία 40 χρόνων. Τα προϊόντα τους μπαίνουν καθημερινά σε πολλές χιλιάδες σπίτια και «αγκαλιάζονται» από πολλές χιλιάδες οικογενειών στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ποιος είναι, όμως, ο άνθρωπος που ξεκίνησε το όραμα και πως τα τέσσερα του παιδιά συνέβαλαν στην… εκτόξευση του ομίλου;

Ο Ανδρέας Ζορπάς γεννήθηκε το 1940 στην Αθηένου. Γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν ανήσυχο επιχειρηματία, ο οποίος ασχολήθηκε αρχικά με την εμπορία γάλακτος στην Επαρχία Λευκωσίας. Το 1974 είδε την επιχειρηματική του δραστηριότητα να… καταρρέει, όπως τα πάντα στο νησί, μετά την Τουρκική Εισβολή.

Τα… πρώτα 800 ψωμιά

Δεν το έβαλε κάτω και την 1η Οκτωβρίου του 1975 ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση παρασκευής παραδοσιακού αθηενίτικου ψωμιού. Τους πρώτους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, από το φούρνο της οικογένειας Ζορπά έβγαιναν 800 περίπου ψωμιά κάθε μέρα, τα οποία κατέληγαν στα τραπέζια οικογενειών σε Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η… φήμη του ψωμιού της οικογένειας Ζορπά, γρήγορα έφτασε σε κάθε γωνιά του νησιού. Τα χρόνια που ακολούθησαν η ζήτηση εκτοξεύτηκε.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1979, ο Ανδρέας Ζορπάς προχωρά με τη σύσταση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, με κύρια ασχολία την παραγωγή και διάθεση ειδών αρτοποιίας. Στην επιτυχία της επιχείρησης συνέβαλαν και τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας (Κώστας, Τάσος,  Δημήτρης και Ευανθία) τα οποία εντάχθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας και ανέλαβαν να αναπτύξουν το μικρό φούρνο που δημιούργησε ο πατέρας τους.

Το πρώτο κατάστημα

Το 1988, μετά από συνεχή επιτυχία και θετική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού, η εταιρεία επεκτάθηκε στην επαρχία Λευκωσίας. Τότε ήταν που άνοιξε ο πρώτος φούρνος Ζορπά, στη Λεωφόρο Ιφιγενείας στην Ακρόπολη. Μια κίνηση, η οποία αποτέλεσε το λάκτισμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Ακολούθησε το άνοιγμα των καταστημάτων σε Έγκωμη και Παλλουριώτισσα, αλλά και η λειτουργία δύο νέων εργαστηρίων (Αθηένου και Έγκωμη).

«Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της εταιρείας, δεν υπήρχαν δεδομένα πάνω στα οποία να βασίσει κάποιος ορθολογικά τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης. Έτσι, οι αποφάσεις λαμβάνονταν με τη διαίσθηση, την επιθυμία, πολλές φορές και το συναίσθημα. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Η αισιοδοξία μου αυτή και η συλλογικότητα με την οποία λειτουργήσαμε, δημιούργησε καλές προϋποθέσεις και έφερε εξαίρετα αποτελέσματα», είπε κάποτε ο Κώστας Ζορπάς.

Στη δεκαετία που ακολούθησε, η επέκταση της εταιρείας συνεχίστηκε με τη λειτουργία ακόμα 8 καταστημάτων σε Λευκωσία, Αθηένου, Ξυλοφάγου και Παραλίμνι.

Στις 9 Μαρτίου 2000, η Ζορπάς μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία.

Το πρώτο κατάστημα στη Λεμεσό, στην οδό Πάφου, άνοιξε τον Απρίλιο του 2000.

Ολοκληρωμένη πρόταση…

Με το πέρασμα του χρόνου, η εταιρεία εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωμένο όμιλο εταιρειών παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας. Οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν στην παροχή γευμάτων κουζίνας και στην παροχή υπηρεσιών catering. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα δεκάδες καταστήματα σε όλη τη Κύπρο και τρεις μονάδες παραγωγής.

«Η όλη φιλοσοφία των Φούρνων Ζορπά όπως είναι σήμερα, δημιουργήθηκε μέσα από την επιθυμία μας να καλύπτουμε συνεχώς τις επιθυμίες του Κύπριου καταναλωτή. Οι επιχειρησιακές αυτές κινήσεις έγιναν σταδιακά και μετά από πολλές και εκτεταμένες έρευνες γι’ αυτό και αποδίδουν», δήλωσε σε συνέντευξη του ο Δημήτρης Ζορπάς.

Γλυκιά… επένδυση

Τον Ιανουάριο του 2005, στον όμιλο «Ζορπάς» εντάχθηκαν και τα ζαχαροπλαστεία Pralina, τα οποία δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 90’. Πρόκειται για τις εντυπωσιακές boutique γλυκών, οι οποίες κέρδισαν τα τελευταία χρόνια… φανατικούς πελάτες!

Σήμερα λειτουργούν δύο ζαχαροπλαστεία στη Λευκωσία και το Pralina experience restaurant στη Λεμεσό.

Εκτός συνόρων

Τα τέσσερα αδέλφια Ζορπά, είδαν -τα τελευταία χρόνια- τα αρτοσκευάσματα τους να φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Άλλωστε φιλοδοξία τους ήταν η εταιρεία να θεωρείται πρότυπο επιχείρησης στον τομέα της, και έξω από τα σύνορα του νησιού μας.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία εξάγει προϊόντα σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα, σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες, η «Ζορπάς» δημιούργησε μονάδα παραγωγής και καταστήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξυπηρετούν τοπικές υπεραγορές και μεγάλα καταστήματα.

Το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη

Ο όμιλος «Ζορπάς», λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2015, το ζαχαροπλαστείο «The French Workshop», στην περιοχή Μπέισαϊντ της Νέας Υόρκης.

Το στυλ του καταστήματος είναι ίδιο με των ζαχαροπλαστείων «Pralina» και τα γλυκά που διατίθενται είναι του ιδίου τύπου. Πέραν των γλυκισμάτων, διατίθεται και ψωμί παραδοσιακού τύπου (artisan), το οποίο παρασκευάζουν φουρνάρηδες από την Γαλλία. Πρόκειται για ψωμί ωρίμανσης χωρίς μαγιά, το οποίο υποδέχθηκαν οι πελάτες με ενθουσιασμό.

Η κρίση και η κοινωνική δράση

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις και τον τζίρο των φούρνων Ζορπά. Ο Τάσος Ζορπάς είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του πως «απαντήσαμε στην κρίση με την ανάπτυξη των εργασιών μας και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον για να μπορούμε να παραμείνουμε και το στήριγμα των εργαζομένων της εταιρείας, που αποτελούν για εμάς την επέκταση της οικογένειας μας».

Ωστόσο, ο όμιλος δεν έμεινε αμέτοχος μπροστά στις δυσκολίες, αναπτύσσοντας πλούσια κοινωνική δράση. «Είμαστε ενεργά δίπλα σε σχολεία, συνδέσμους, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς χορηγώντας μέρος των προϊόντων μας σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο της πραγματοποίησης διάφορων εκδηλώσεων τους, με εκπαιδευτικό ή φιλανθρωπικό χαρακτήρα», είχε πει ο Τάσος Ζορπάς.

Εξάλλου, από το Μάιο 2010 ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Ίδρυμα «ΜΑΖΙ», το οποίο υπάγεται στην ομπρέλα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Το Ίδρυμα «ΜΑΖΙ» έχει ως πρωταρχικό του στόχο και σκοπό την έγκυρη ενημέρωση, επιμόρφωση αλλά και την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα που αφορούν στις διατροφικές διαταραχές και στην παχυσαρκία καθώς και την ανάληψη επιστημονικού και ερευνητικού έργου με στόχο την υγεία των πολιτών.

Τα λόγια του πατέρα…

Σήμερα, ο μικρός φούρνος της Αθηένου μετατράπηκε σε Όμιλο Εταιρειών ο οποίος βασίζεται στην ανθρώπινη προσέγγιση και αξίες τις οποίες ξεκίνησε.

Άλλωστε «πάνω απ’ όλα ο καλός επιχειρηματίας πρέπει να είναι άνθρωπος. Να είναι απλός, να μιλά με όλο τον κόσμο και να έχει καλή καρδιά. Να σέβεται και τους μικρούς και τους μεγάλους και να δέχεται τον ανταγωνισμό. Με το να πιστεύει ότι είναι τέλειος δεν τον βοηθά να πάει μπροστά. Πρέπει να βλέπει τα λάθη και τις αδυναμίες του και να προσπαθεί να τα διορθώσει», όπως είχε πει κάποτε στα παιδιά του ο Ανδρέας Ζορπάς.

Πηγή: Cyprustimes.com



Κύριες Ειδήσεις





Translate »