Η Γεωργία Λευκαρίτη μιλά για τον Κίκη Λευκαρίτη


Είναι επιχειρηματίες, ηγετικά στελέχη και σημαντικές προσωπικότητες, που κληροδότησαν γενναιόδωρα το επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο επετειακό τεύχος για τα 15 χρόνια του περιοδικού IN Business, δικοί τους άνθρωποι, από το οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, θυμούνται και γράφουν γι’ αυτούς σε μια ελάχιστη προσπάθεια απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής.

Ο Γεωργία Λευκαρίτη, executive director, Petrolina (Holdings) Public, θυμάται και γράφει για τον Κίκη Λευκαρίτη (1926-2020, επιχειρηματίας): 

Πρότυπο και έμπνευση

  • Ο αυστηρός επιχειρηματίας εκτός δουλειάς γινόταν η ψυχή της παρέας

Ένας άνθρωπος με ιδανικά και αρχές. Απλός και ειλικρινής. Δυναμικός και πεισματάρης. Ο πατέρας μου, το πρότυπό μου.

Ο Κίκης μεγάλωσε σε μια δύσκολη εποχή, μαθαίνοντας από μικρός ότι για την επίτευξη των στόχων χρειάζεται σκληρή δουλειά. Άριστος μαθητής, αρνήθηκε υποτροφία για σπουδές, για να βοηθήσει στην οικογενειακή επιχείρηση Αδελφοί Λευκαρίτη.

 

Το 1959, μαζί με τ’ αδέλφια του, ίδρυσαν την Πετρολίνα. Ανέλαβε υπεύθυνος της ανέγερσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και των πρώτων πρατηρίων και στη συνέχεια operational manager. Διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος της Petrolina (Holdings) Public και πρόεδρος του Συγκροτήματος Εταιρειών Λευκαρίτη.

Εργατικός, με ισχυρή προσωπικότητα, άρχιζε δουλειά στις 6:00 το πρωί από τις εγκαταστάσεις της Πετρολίνα και έφευγε από το γραφείο στις 19:00 το βράδυ. Στα πρώτα μου βήματα στην επιχείρηση καθόμουν στο γραφείο του και απορροφούσα όσα έβλεπα και άκουγα. Απαιτητικός και τελειομανής, μελετούσε κάθε έγγραφο και συμφωνία. Διαμόρφωνε ισχυρή άποψη και έπρεπε να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια, με τα σωστά επιχειρήματα, για να πεισθεί για το αντίθετο.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως στέκονταν μπροστά του προσοχή, λογιστές και διευθυντές, μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος αποφάσιζε να τους αποδεσμεύσει. Η αυστηρότητα του, όμως, ενέπνεε σεβασμό και εκτίμηση.

Ο αυστηρός επιχειρηματίας εκτός δουλειάς γινόταν η ψυχή της παρέας. Κοινωνικός και γλεντζές, ξεχώριζε για την ευχάριστη προσωπικότητα και το αστείρευτο χιούμορ του. Στήριζε αθόρυβα και αγαπούσε με πάθος και ανιδιοτέλεια την πατρίδα, τη Λάρνακα, την οικογένειά του και την Πετρολίνα που θεωρούσε αναπόσπαστο μέρος της ζωής του.

Μεταξύ άλλων, του απονεμήθηκε το Lifetime Achievement Award στα IN Business Awards και τιμήθηκε με τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματούχου της Ιταλικής Κυβέρνησης. Ο ίδιος δήλωνε χαριτολογώντας ότι αποφοίτησε από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο, που είναι αυτό της ζωής.

Ο Κίκης Λευκαρίτης υπήρξε πρότυπο και συνεχίζει να αποτελεί για εμάς, στην οικογένεια της Πετρολίνα, πηγή έμπνευσης.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »