Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Φώτος Ια. Φωτιάδης


Απεβίωσε τα ξημερώματα ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας Φώτος Ια. Φωτιάδης, σε ηλικία 98 ετών. Το InBusinessNews εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια Φωτιάδη.

Γόνος πολυμελούς οικογένειας από την Αγκαστίνα ο Φώτος Φωτιάδης γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1920. Μεγάλωσε με τα επτά αδέρφια του με πολύ αυστηρές ηθικές αρχές ενώ έλαβε τα πρώτα του μαθήματα στο επιχειρείν από τον πατέρα του Ιάκωβο (Κουμή) και αργότερα Χατζηκουμή Φωτίου Φωτιάδη. Ο αυτοδημιούργητος και πολυμήχανος πατέρας του αποτέλεσε για αυτόν τον σοφότερο μέντορα.

Ο Δρ. Φώτος Φωτιάδης ήταν αυτοδημιούργητος, πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, πολυτάλαντος, σεβαστός στους επιχειρηματικούς κύκλους. Με σπουδές  στα οικονομικά, όπου κατέχει και διδακτορικό, διοίκηση επιχειρήσεων, νομικά, δημοσιογραφία, συγγραφική κ.α. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, που περιλαμβάνει 40 και πλέον εταιρείες στη Κύπρο και στο εξωτερικό και αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους και πιο πετυχημένους επιχειρηματικούς οργανισμούς σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία και Κροατία. Ναυαρχίδα του σημερινού Ομίλου υπήρξε η  Φώτος Φωτιάδης & Σία την οποία ίδρυσε το 1942 με κεφάλαιο £100.

Ο κ. Φωτιάδης ξεκίνησε ως Καθηγητής για δύο χρόνια και στη συνέχεια μπήκε στο εμπόριο.  Δέος προκαλεί η επιχειρηματική του διαδρομή.  Αφού εδραιώθηκε στη Κύπρο άνοιξε φτερά για το εξωτερικό. Το 1947 ίδρυσε γραφείο στην Αλεξάνδρεια, το 1949 στη Βηρυτό, το 1950 στην Αθήνα, μετά στο Λονδίνο, στη Λωζάνη, στο Βελιγράδι, τη Σόφια και το Βουκουρέστι.  Για 12 χρόνια αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Κίνας για όλα της τα προϊόντα για Κύπρο και Ελλάδα, με private barter. Οι δραστηριότητες του έλαβαν παγκόσμια έκταση.

Το 1962 αγοράζει το πρώτο ζυθοποιείο της Κύπρου, Λέοντος και το 1966 εξασφαλίζει πρώτος στον κόσμο την άδεια παραγωγής της μπύρας Carlsberg εκτός Δανίας.

Το 2008 εξασφαλίζει τον έλεγχο της Universal Life Insurance.

Πέραν των οικονομικών του δραστηριοτήτων ο Δρ. Φώτος Φωτιάδης ήταν πολυγραφότατος σε ποικίλα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ενδιαφερόντα για τα κοινά, το εθνικό θέμα, αρθρογραφούσε και έδινε διαλέξεις. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» που αναπτύσσει μια αξιόλογη και πρωτοποριακή πολιτιστική δράση. Διετέλεσε Επίτιμος Πρόξενος της Δομινικανής Δημοκρατίας και υπήρξε μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Harvard Cyprus Institute, μέλος του Δ. Σ. του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και πολλά άλλα.

photiades
photiades


Κύριες Ειδήσεις





Translate »