Τελικές υπογραφές για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας


Πηγή: philenews.com

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η τελετή υπογραφής των συμβολαίων για την ανάθεση της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, όπως και του περιβάλλοντα χώρου, στην κοινοπραξία «Kition Ocean Holding Ltd».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η κοινοπραξία, μετά το πράσινο φως που πήρε στο τέλος του περασμένου μήνα από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για να προχωρήσει, ετοίμασε σειρά εγγράφων, πιστοποιητικών, εγγυητικών και αποδείξεων διαθεσιμότητας κεφαλαίων κ.τ.λ. που απαιτούνταν, τα οποία κατέθεσε στο υπουργείο Μεταφορών για έλεγχο και έγκριση.

 

Το υπουργείο, μαζί με την κυβερνητική επιτροπή που ασχολείτο με το θέμα, βρισκόταν αυτές τις μέρες σε έλεγχο της πληρότητας και συμβατότητας των εγγράφων με τις απαιτήσεις που καταγράφονταν στην επιστολή ανάθεσης του έργου.

Παράλληλα, ετοιμάστηκαν και τα συμβόλαια ανάθεσης του έργου. Αν δεν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε άτυπα έχει συμφωνηθεί ως ημερομηνία υπογραφής η Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να προχωρήσουν αμέσως στις προετοιμασίες για παραλαβή του λιμανιού και της μαρίνας, που αναμένεται να διαρκέσουν έναν περίπου χρόνο.

Τα συμβόλαια προβλέπουν την ανάθεση του μακροπρόθεσμου αποκλειστικού δικαιώματος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, και την εμπορευματοποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας στην περιοχή. Θα προηγηθεί υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και της Αρχής Λιμένων, με την οποία η Αρχή θα παραχωρήσει το λιμάνι στο υπουργείο, έναντι ενοικίου. Για τη μαρίνα δεν υπάρχει ανάγκη τέτοιων διευθετήσεων, αφού ανήκει απευθείας στο κράτος.

Σε επόμενο στάδιο, μετά τις υπογραφές, Αρχή Λιμένων και «Kition Ocean Holding Ltd», θα ξεκινήσουν μεταξύ τους συνεργασία για να προχωρήσουν σε σχέδιο μετάβασης και παράδοσης του λιμανιού, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, με το οποίο θα πρέπει να γίνει πλήρως ομαλή και ανεπαίσθητη στους χρήστες του λιμανιού η αλλαγή στη διαχείρισή του. Ήδη, λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές εμπειρίες και τα λάθη μετάβασης που καταγράφηκαν στο λιμάνι Λεμεσού.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία του λιμανιού ως πολλαπλής χρήσης και ότι θα εξυπηρετεί όλων των ειδών φορτία από χύμα μέχρι συμβατικά, θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες ασφαλούς θαλάσσιας πρόσβασης στο λιμάνι, πλοήγησης, βοηθημάτων πλοήγησης, ρυμούλκησης, παροχή υπηρεσιών διαχείρισης φορτίων, διαχείρισης του διαμετακομιστικού εμπορίου, διευκόλυνσης της παροχής από τρίτους απαραίτητων για τα πλοία υπηρεσιών στο λιμάνι και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στη θάλασσα.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »