Τέλος το μονοπώλιο ΑΗΚ στην προμήθεια ρεύματος – H Bioland Promithia εισέρχεται στην αγορά


Πηγή: philenews.com

 

Ορόσημο για τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο θεωρεί ο διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Σταύρος Σταυρινός τη λειτουργία, από την 1η Ιανουαρίου 2021, του πρώτου ιδιώτη προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την εταιρεία Bioland Promithia, θυγατρική του ομίλου Bioland Holdings Ltd, η οποία είναι η πρώτη που αξιοποιεί τη Μεταβατική Ρύθμιση για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και από την Πρωτοχρονιά προμηθεύει ηλεκτρισμό μεγάλους ιδιώτες καταναλωτές, στο πλαίσιο διμερών συμβολαίων. Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάρκα του ίδιου ομίλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» για τη σημασία της πρώτης λειτουργίας της μεταβατικής ρύθμισης για την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Σταυρινός είπε πως πρόκειται για «πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα πραγματικό ορόσημο, γιατί, εκτός των άλλων, αποτελεί και μια ευκαιρία εκπαίδευσης σε συνθήκες ανταγωνιστικής αγοράς, για όλους τους εμπλεκόμενους». Η λειτουργία της Bioland Promithia συνιστά επίσης την άρση του μονοπωλίου της ΑΗΚ στην προμήθεια ηλεκτρισμού και το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανταγωνιστική αγορά, η επίσημη λειτουργία της οποίας αναμένεται περί τα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια του ΠτΔ η ετήσια έκθεση της ΑΗΚ

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που ζητήσαμε και είχαμε από τον διευθυντή του ΔΣΜΚ, οι υφιστάμενοι πελάτες της Bioland Promithia έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10 μεγαβάτ, που είναι και το απαιτούμενο κατώτατο όριο για εισδοχή ενός προμηθευτή στη Μεταβατική Ρύθμιση.

Η εταιρεία έχει υποβάλει στον ΔΣΜΚ έξι διμερή συμβόλαια με έξι παραγωγούς ηλεκτρισμού, οι οποίοι έχουν επίσης ενταχθεί στη Μεταβατική Ρύθμιση. Τα συμβόλαια έχουν γίνει αποδεκτά από την ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στον ΔΣΜΚ και στο τέλος Ιανουαρίου (όπως και στο τέλος κάθε μήνα) θα γίνεται η εκκαθάριση για πλεονάσματα (μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρισμού σε σχέση με τα συμβόλαια) ή για ελλείμματα (μικρότερη παραγωγή από την προβλεπόμενη στα συμβόλαια). Τα ελλείμματα θα καλύπτονται από την παραγωγή της ΑΗΚ (στο ύψος του εκάστοτε κόστους αποφυγής) και τα πλεονάσματα θα αγοράζονται από την ΑΗΚ, επίσης στο ύψος του κόστους αποφυγής. Σε περίπτωση υπερβολικών πλεονασμάτων (πάνω από 30%), θα επιβάλλεται χρηματικό πέναλτι.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρινό, ο ρόλος του ΔΣΜΚ είναι αυτός του Λειτουργού Αγοράς της Μεταβατικής Ρύθμισης. Ελέγχουμε, μας είπε, ότι οι ποσότητες των γνωστοποιήσεων φυσικής παράδοσης που υποβάλλουν προμηθευτές και παραγωγοί ταιριάζουν μεταξύ τους, ώστε να καταστούν διμερή συμβόλαια στη Μεταβατική Αγορά. Επίσης, στο τέλος του μήνα ελέγχεται η ακριβής κατανάλωση των πελατών του προμηθευτή, σε σχέση με τα συμβόλαια που έχει συνάψει με τους παραγωγούς. Επίσης, ελέγχεται η ακριβής έκγχυση ενέργειας του κάθε παραγωγού, σε σχεση με τα συμβόλαια που έχει συνάψει με προμηθευτές, για να γίνει η εκκαθάριση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ενώ στην κανονική ανταγωνιστική αγορά η εκκαθάριση θα γίνεται κάθε μισή ώρα, στη Μεταβατική Ρύθμιση θα γίνεται κάθε μήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αναμένεται η ένταξη στη Μεταβατική Ρύθμιση και άλλων ιδιωτών προμηθευτών (σ.σ. η ΑΗΚ Προμήθεια δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη Μεταβατική Ρύθμιση), ο ΔΣΜΚ απάντησε πως έχουν αποταθεί για πληροφορίες διάφοροι ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν κατατέθηκε προς το παρόν άλλη αίτηση για ένταξη παραγωγού ή προμηθευτή.

 

 

Η Bioland Promithia

Στο μεταξύ, ο Όμιλος Εταιρειών Bioland Holdings Ltd με ανακοίνωσή του αναφέρει πως είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει το ευρύ κοινό ότι η θυγατρική του εταιρεία, Bioland Promithia Ltd, έχει υπογράψει στις 7 Δεκεμβρίου 2020 το Συμβατικό Πλαίσιο των Κανονισμών της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, με επίσημη έναρξη προμήθειας σε καταναλωτές την 1η Ιανουαρίου, 2021. «Η 1η Ιανουαρίου 2021 σηματοδοτεί μια ιστορική μέρα για τη Κύπρο. Το άνοιγμα της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι ήδη γεγονός» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η Bioland Promithia είναι η πρώτη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρισμού στη Κύπρο, η οποία πληροί όλες τις απαιτήσεις που προδιαγράφονται στους Κανόνες Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού και ο πρώτος προμηθευτής ξλεκτρισμού στη Κύπρο μετά την ΑΗΚ (σ.σ. υπάρχουν άλλες 14 εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν από τη ΡΑΕΚ για προμήθεια ηλεκτρισμού, αλλά δεν έχουν δραστηριοποιηθεί ακόμα. Κάποιες από αυτές, περίπου πέντε, βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, ώστε να είναι παράλληλα και παραγωγοί ηλεκτρισμού).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bioland Holdings Ltd, στο πελατολόγιο της Bioland Promithia συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της Κύπρου.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν θέλησε, τουλάχιστο σε αυτό το στάδιο, να μας γνωστοποιήσει τα ονόματα των πελατών της. Το ενεργειακό μείγμα της Bioland Promithia αποτελείται αποκλειστικά από πράσινη ενέργεια φωτοβολταϊκών πάρκων,  συμβάλλοντας, αναφέρει, στην προστασία του περιβάλλοντος, με τη μηδενική εκπομπή θερμοκηπιακών αερίων.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »