Ψάχνουν νέο… Βασιλικό – Ανάμεσα στις Επικρατέστερες περιοχές Ξυλοφάγου και Δεκέλεια


Πηγή: philenews.com

Τέσσερις περιοχές (Κούκλια, Αυδήμου, Ξυλοφάγου και Δεκέλεια) είναι οι κύριες υποψήφιες για τη χωροθέτηση δεύτερου ενεργειακού πόλου. Σχετική μελέτη αξιολόγησης των  υπαλλακτικών περιοχών διενήργησε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ  η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε στο υπουργείο Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας από τους μελετητές. Και οι τέσσερις υποψήφιες περιοχές που έχουν εντοπιστεί παρουσιάζουν τα δικά τους προβλήματα και ιδιαιτερότητες.

Η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικά στάδια και εξετάζονται τα επόμενα βήματα του υπουργείου Ενέργειας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Πέραν των τεσσάρων περιοχών μελετάται, σε πρώτη φάση από το υπουργείο Ενέργειας και πέμπτη περιοχή μικρότερης όμως έκτασης από 500 χιλ. τ.μ. από το συνολικό εμβαδό της περιοχής όπως ήταν οι βασικές παράμετροι που τέθηκαν στη μελέτη. Εκτός από το συνολικό εμβαδόν που καθορίστηκε τουλάχιστον στα 500 χιλ. τ.μ., οι άλλοι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη για τις υπαλλακτικές τοποθεσίες που αξιολογούνται είναι, η εκτός ορίων ανάπτυξη, ο καθορισμός ζώνης προστασίας 500 μ. από περιοχές ορίου ανάπτυξης, ο καθορισμός ζώνης προστασίας από σημαντικά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία και, τέλος, η περιοχή να είναι παραθαλάσσια. Επίσης, εξαιρούνται περιοχές αρχαιοτήτων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κρατικά δάση, με κλίση εδάφους πέραν του 15%, γεωλογικής ακαταλληλότητας.

Στην περιοχή αυτή θα μπορούσαν να χωροθετηθούν εγκαταστάσεις, υποδομές και δραστηριότητες σχετικές με την ενέργεια (π.χ. διυλιστήρια, τερματικά αποθήκευσης πετρελαιοειδών, λιμενικές εγκαταστάσεις, ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, κλπ.).



Κύριες Ειδήσεις





Translate »