Breaking News

Στο τραπέζι εκ νέου το λιμάνι της Λάρνακας


Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο της Λάρνακας να ζήτησε τον περασμένο Μάρτιο την αποχώρηση των εταιρειών που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στις εταιρείες γεωτρήσεων από το λιμάνι της πόλης, ωστόσο νέα δεδομένα ενδέχεται να φέρουν την επιλογή και πάλι στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες παρουσιάζονται ενοχλημένες από το γεγονός ότι στην ουσία θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια μονοπωλιακή κατάσταση στο λιμάνι της Λεμεσού, του οποίου έχει αναλάβει την αποκλειστική χρήση η κοινοπραξία των DP World και GAP Vassilopoulos.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης στο ραδιόφωνο του Πολίτη, δεν έχουν δοθεί πουθενά μονοπωλιακά οι δραστηριότητες για το oil & gas, ωστόσο οι δραστηριότητες του λιμανιού της Λεμεσού έχουν δοθεί αποκλειστικά στην κοινοπραξία των DP World και GAP Vassilopoulos. Αυτό σημαίνει πως η EDT Offshore, η οποία πρόσφατα κέρδισε την προσφορά για να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στην Total κατά τη διάρκεια της γεώτρησης της στο οικόπεδο «11» δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση της κοινοπραξίας.

Όπως όλα δείχνουν η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού περιλαμβάνει μονοπωλιακούς όρους υπέρ της κοινοπραξίας των DP World και GAP Vassilopoulos, που καταπατώνται μέσα από τη συμφωνία της Total με την EDT Offshore. Η απίστευτη εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει και το χρονοδιάγραμμα της Total, η οποία είχε δηλώσει πως θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Απρίλιο του 2017. Έως ότου όμως οι νόμιμοι δικαιούχοι του λιμανιού, δηλαδή η κοινοπραξία, δώσει το «OK»,το γεωτρητικό πρόγραμμα της Total βρίσκεται στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με έγκυρες πηγές η Total έχει δώσει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην κυβέρνηση για να βρει ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα, διαφορετικά απειλεί να παγώσει το γεωτρητικό της πρόγραμμα.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος πέταξε μέχρι το Ντουμπάι για να κατευνάσει τα πνεύματα και βρει μια λύση, έστω και προσωρινή με τους επικεφαλής της DP World, ξεκαθάρισε πως αν και δόθηκαν οι λιμενικές δραστηριότητες σε μια κοινοπραξία αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα λιμάνια της χώρας ή να δημιουργηθούν άλλες υποδομές. Ο υπουργός άφησε να νοηθεί πως το λιμάνι της Λεμεσού δεν είναι το μόνο λιμάνι στην Κύπρο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις εταιρείες υδρογονανθράκων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η βιομηχανία μπορεί να εξυπηρετηθεί και από άλλα λιμάνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση του λιμανιού στη Λάρνακα, στο Βασιλικό ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή κριθεί ότι πρέπει να αναπτυχθεί η απαραίτητη υποδομή. «Σημασία όμως έχει να μην δημιουργούμε υποδομές χωρίς λόγο και μετά να τις αφήνουμε αχρησιμοποίητες», πρόσθεσε.

Έγκυρες πηγές του EnergyNews υποστηρίζουν πως αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει τότε οι εταιρείες που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες γεωτρήσεων θα έχουν στην ουσία να αντιμετωπίσουν ένα μονοπώλιο στο λιμάνι της Λεμεσού, καθώς στον Βασιλικό δεν υπάρχουν υποδομές και από τη Λάρνακα έχει ζητηθεί η αποχώρηση της βιομηχανίας oil & gas. Ωστόσο, η όλη εξέλιξη επαναφέρει τη Λάρνακα στο τραπέζι των επιλογών καθώς είναι ο μόνος χώρος που διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα έπρεπε να είχε διευκρινιστεί από πριν. «Δεν διευκρινίστηκαν ορισμένα θέματα, τα οποία θα ξεκαθαριστούν άμεσα για να ξέρουμε ποιες δραστηριότητες θεωρούνται λιμενικές και ποιες όχι», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι γεωτρήσεις της Total και τα χρονοδιαγράμματα δεν θα επηρεαστούν.  Όπως είπε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει μερίδιο 52% στο λιμάνι της Λεμεσού και φυσικά επιθυμεί την ανάπτυξή του.

Παρόλα αυτά, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος η συμφωνία ανάμεσα στην EDT και την Total να καταστεί άκυρη, αλλά και γιατί αφέθηκε η Total να βγει σε προσφορές και να υπογράψει συμφωνία με την EDT από τη στιγμή που η κοινοπραξία έχει το μονοπώλιο.

energy



Κύριες Ειδήσεις





Translate »