Breaking News

Στην τελική ευθεία το λιμάνι Λάρνακας


Πηγή: philenews.com

 

Το καλοκαίρι του 2021 θα αναλάβει το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας η κοινοπραξία στην οποία το υπουργείο Μεταφορών ανέθεσε την ανάπτυξη και διαχείρισή τους. Οι υπογραφές της τελικής συμφωνίας αναμένεται ότι θα πέσουν εντός του επόμενου τριμήνου και πιθανότατα εντός Νοεμβρίου. 

Πηγές του υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν στον «Φ» ότι μετά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα, το πρώτο πράγμα που αναμένεται είναι η έγκριση της ανάθεσης στη συγκεκριμένη κοινοπραξία από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και η πιθανή συμπερίληψη όρων.

Ακολούθως η κοινοπραξία θα πρέπει να δώσει στο υπουργείο Μεταφορών τα στοιχεία που θα δείχνουν τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κεφαλαίων μέσω χρηματοδοτών και ιδίων κεφαλαίων, όπως και μια σειρά από διαδοχικές εγγυητικές, με την πρώτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», να είναι της τάξης των €16 εκατ.

Αυτές οι διαδικασίες αναμένεται ότι θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Νοέμβριο οπότε θα πέσουν και οι υπογραφές, χωρίς να αποκλείεται να κερδηθούν μερικές εβδομάδες αν η ΕΠΑ αποφασίσει νωρίτερα, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, υπάρχει ήδη ετοιμότητα σε σχέση με εγγυητικές και έγγραφα εξασφάλισης των επενδυτικών κεφαλαίων.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, μετά τις υπογραφές των συμβολαίων τον Νοέμβριο, προβλέπεται περίοδος 12 μηνών για να ετοιμαστεί η κοινοπραξία ώστε να αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας, όπως και του περιβάλλοντα χώρου στον οποίο θα γίνει η εμπορική οικοδομική ανάπτυξη.

Σε αυτούς τους 12 μήνες, μεταξύ άλλων θα πρέπει η κοινοπραξία να υποβάλει αιτήσεις και να εξασφαλίσει τις περιβαλλοντικές άδειες, τις πολεοδομικές άδειες και τις άδειες οικοδομής.

Επίσης, πρέπει να εξασφαλίσει και τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την επαρκή και χωρίς προβλήματα άμεση μετάβαση του λιμανιού (και της μαρίνας) από την Αρχή Λιμένων στην κοινοπραξία. Αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι πρέπει η κοινοπραξία μέχρι τότε να επενδύσει και να εξασφαλίσει σημαντικό εξοπλισμό, όπως και προσωπικό που να εκπαιδευτεί σε αυτόν, αλλά και συμφωνίες παροχής υπηρεσιών όπου θα χρειαστεί.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και του λιμανιού της Λάρνακας, η Αρχή Λιμένων δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα οι εργασίες του λιμανιού αυξήθηκαν στη Λάρνακα αισθητά μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού.

Οι μεγάλες παρατάσεις και καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας, από την κυβερνητική απόφαση μέχρι την υλοποίηση, οδήγησαν σε ουσιαστική αχρήστευση λόγω παλαιότητας σημαντικού μέρους του εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων υπό εκποίηση βρίσκεται ο ένας από τους τρεις πεπαλαιωμένους γερανούς του λιμανιού, όπως και άλλος εξοπλισμός. Το ένα ρυμουλκό ήδη εκποιήθηκε και το δεύτερο με σοβαρά μηχανικά προβλήματα βρίσκεται επίσης σε διαδικασία εκποίησης, οπότε τα τελευταία χρόνια η Αρχή Λιμένων αγοράζει υπηρεσίες από ιδιωτική εξειδικευμένη εταιρεία για τις υπηρεσίες ρυμουλκών.

Ο ανάδοχος θα πρέπει ουσιαστικά αναλαμβάνοντας το λιμάνι να έχει εξασφαλισμένο και εγκατεστημένο τον εξοπλισμό που κρίνει ότι θα απαιτηθεί για τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που αναμένεται να προσφέρει στο λιμάνι. Επίσης, πριν την επίσημη ημέρα ανάληψης της διαχείρισης, θα πρέπει να εξασφαλίσει και εκπαιδεύσει επαρκώς το προσωπικό του και να προχωρήσει σε δοκιμές, ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι από την πρώτη μέρα.

Το παράδειγμα της μεταβίβασης της διαχείρισης του λιμανιού Λεμεσού στους ιδιώτες, με τα πολύ σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργία των πρώτων εβδομάδων και μηνών, πρέπει να μας γίνει μάθημα και να μην επαναληφθεί στη Λάρνακα, ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» εκπρόσωπος των χρηστών του λιμανιού.

Να σημειωθεί ότι, στο διάστημα των 12 μηνών της μετάβασης του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων στους ιδιώτες επενδυτές, υπάρχει και δέσμευση ότι θα γίνει και διαβούλευση με τους χρήστες του λιμανιού και της μαρίνας, όπως και με τους τοπικούς φορείς και άλλους παράγοντες του τόπου, για την επιτυχή υλοποίηση του έργου.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »