Στην τελική ευθεία η Αγορά Λάρνακας


Εντός του 2020, αλλά ίσως όχι το πρώτο εξάμηνο να παραδοθεί τελικά στον δήμο το κτήριο της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ» και σχολιάζοντας κάποιες πληροφορίες ότι φαίνεται να υπάρχει καθυστέρηση στην πορεία του έργου, ο δήμαρχος, Αντρέας Βύρας, ξεκαθάρισε ότι το θέμα αυτό παρακολουθείται στενά, εξετάζονται οι αιτίες που δημιουργούν αυτή την εξέλιξη, αλλά είναι πρόωρο να λεχθεί στην παρούσα φάση κάτι περαιτέρω. Ωστόσο, τόνισε, η πορεία του έργου βρίσκεται εντός του στόχου για να παραδοθεί στον δήμο το 2020 και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία επί τούτου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, αυτό θα έπρεπε να είναι έτοιμο περίπου στα μέσα του 2020. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία εκσκαφής φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες, θέμα το οποίο μελετάται.
Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει Δημοτική Αγορά και Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης. Στο ισόγειο της Δημοτικής Αγοράς θα στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών και στον 1ο όροφο θα στεγάζονται τέσσερα υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος. Στην ταράτσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof). Ο ανοιχτός εξωτερικός χώρος στο ισόγειο, σε επέκταση της Δημοτικής Αγοράς, θα τοπιοτεχνηθεί κατάλληλα, ώστε να οργανώνεται Λαϊκή Υπαίθρια Αγορά (παζάρι) και Κέντρο Πληροφόρησης.
Ο πολυώροφος Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης μελλοντικά θα αποτελείται από 6 επίπεδα με 180 περίπου χώρους. Στην παρούσα φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα πρώτα τρία επίπεδα. Η ανάπτυξη θα έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.
Όπως επίσης είπε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, όσον αφορά στα 20 περίπου εμπορικά καταστήματα που θα υπάρχουν στην αγορά και τα οποία θα διέπονται από όρους ως προς τα ποια αγαθά θα διαθέτουν προς πώληση, ο δήμος αναμένεται εντός του 2020 να προκηρύξει προσφορές για την ενοικίασή τους, διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Στην πρώτη φάση του έργου, η Αγορά θα διαθέτει γύρω στους 90 χώρους στάθμευσης, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί η δεύτερη θα προστεθούν άλλοι περίπου 70. Στο σημείο αυτό ο κ. Βύρας ανέφερε ότι ήδη η δεύτερη φάση της Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας μελετάται, ώστε κάποια στιγμή μεσοπρόθεσμα να διεκδικηθεί για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ακριβώς έγινε με την πρώτη φάση του έργου.
Ξεκινούν έργα για την πλατεία Ζουχούρι
Αυτή την περίοδο, τόνισε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, τα αρμόδια τεχνικά τμήματα του Δήμου «φουλάρουν» τις μηχανές τους, ώστε όλα να είναι έτοιμα και εντός Νοεμβρίου να προκηρυχθούν οι προσφορές για το άλλο μεγάλο έργο της Λάρνακας. Που είναι η ανάπλαση της πλατείας Ζουχούρι, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται πλησίον τής υπό ανέγερση Δημοτικής Αγοράς και του ιερού ναού και της Πλατείας Αγίου Λαζάρου. Αν όλα εξελιχθουν ομαλά πρόσθεσε ο κ. Βύρας, τότε τα έργα ανάπλασης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Απριλίου του 2020. Πρόκειται για ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε. Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία και περιλαμβάνει εκτός από υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων, καφετερίες και καταστήματα. Ως εκ τούτου, επισήμανε ο δήμαρχος Λάρνακας, για κάποιους μήνες στο κέντρο της Λάρνακας αναπόφευκτα θα διεξάγονται εργασίες για δύο μεγάλα έργα και οι δημότες θα πρέπει να επιδείξουν κατανόηση και υπομονή. Σημείωσε πως τα δυο μεγάλα έργα θα προσδώσουν άλλο χαρακτήρα και νέο αέρα στην οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης.
Σημειώνεται ότι από τον προσεχή Απρίλιο η υπαίθρια λαϊκή αγορά του Σαββάτου θα μετακινηθεί σε άλλο χώρο.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »