Breaking News

Στην αναμονή ο παραλιακός Λάρνακας – Δεκέλειας


Το 2018 θα αρχίσει η αναβάθμιση του δρόμου Πύλας – Ορόκλινης

Υπομονή θα πρέπει να επιδείξουν επί του παρόντος οι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς και όσοι χρησιμοποιούν για τις διακινήσεις τους το παραλιακό μέτωπο της Δεκέλειας, που περιλαμβάνει τις τουριστικές περιοχές Πύλας και Ορόκλινης. Δηλαδή την τρίτη και τέταρτη φάση του έργου ανάπλασης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας. Ενός έργου που παραμένει ημιτελές εδώ και πολλά χρόνια, καθώς κατασκευάστηκε το τμήμα από τον κυκλικό κόμβο  του λιμανιού της Λάρνακας μέχρι τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου.

Το θέμα καθίσταται επίκαιρο, καθώς πουθενά αλλού ίσως στην Κύπρο δεν υπάρχει ένας τουριστικός δρόμος μήκους 7-8 χιλιομέτρων που στα τόσα που του λείπουν περιλαμβάνονται και οι οχετοί όμβριων υδάτων. Στην περίπτωση του παραλιακού μετώπου Πύλας-Ορόκλινης, αντί οχετοί υπάρχουν ανοικτά χωμάτινα αυλάκια τα οποία -υποτίθεται- ότι αναλαμβάνουν να διοχετεύσουν το νερό της βροχής στη θάλασσα.

Αντί αυτού όμως, εκείνο που συμβαίνει τακτικά, όταν υπάρχει δυνατή βροχόπτωση, είναι  τα αυλάκια να μην μπορούν να απορροφήσουν το νερό, το οποίο μετατρέπει το οδόστρωμα σε λίμνη – όπως ακριβώς την οδό Φιλοθέης στις Καμάρες. Δηλαδή ένα παραλιακό δρόμο στον οποίο οι οδηγοί πρέπει να υπολογίζουν πού βρίσκεται το οδόστρωμα και οι πεζοί τα άκρα του δρόμου για να περπατούν αφού πεζοδρόμια ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν σε αυτόν τον τουριστικό δρόμο με υποδομή της δεκαετίας του ‘70.

Σε δηλώσεις τους στον «Φ» οι κοινοτάρχες Πύλας και Ορόκλινης, Σίμος Μυτίδης και Μίμης Παρπούνας αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι το έργο, που άρχισε να συζητείται ως αναγκαιότητα για την περιοχή πριν από 20 περίπου χρόνια, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί «χθες» και όχι να παραμένει ακόμα ημιτελές. Στην περίπτωση της Ορόκλινης ο κ. Παρπούνας αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να  προχωρεί τις διαδικασίες για την κατασκευή της τρίτης φάσης του έργου, δηλαδή του κομματιού που αφορά και την ανάπτυξη της κοινότητας του. Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες πρόσθεσε, φαίνεται ότι το 2017 θα γίνει ο σχεδιασμός του έργου και το 2018 θα αρχίσει η υλοποίηση του.

Διαφωνίες Ορόκλινης και Πύλας

Τη βασική διαφωνία που έχουν στο θέμα του δρόμου η Ορόκλινη με την Πύλα, σημείωσε στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Ορόκλινης Μίμης Παρπούνας.

Δηλαδή το γεγονός ότι ενώ η Ορόκλινη προτείνει δρόμο τετραπλής κατεύθυνσης μέχρι τα φώτα του ΚΟΤ στην Πύλα, η Πύλα απορρίπτει την εισήγηση και αντιπροτείνει το κομμάτι του δρόμου που θα περνά από τα όριά της να είναι διπλής κατεύθυνσης, με όλα όμως τα απαιτούμενα, τονίζει ο κοινοτάρχης κ. Μυτίδης. Δηλαδή φωτισμό, σημάνσεις, χώρους στάθμευσης κ.λπ. Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Παρπούνα για τη διαφωνία της κοινότητας στο θέμα της  τετραπλής όδευσης του δρόμου από την κοινότητα του, ο κ. Μυτίδης ανέφερε ότι τουλάχιστον ο νυν υπουργός Σωκράτης Χάσικος δεν αντικρίζει αρνητικά την προοπτική να ικανοποιηθούν οι εισηγήσεις και των δύο κοινοτήτων ως προς τη μορφή που θα έχει το κομμάτι του δρόμου που θα περνά από τα όριά τους.

Αυτό που θα έλεγε ότι είναι πιο επείγον και ανησυχητικό, τόνισε ο κοινοτάρχης Πύλας, είναι το  γεγονός ότι αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος μόνο για την τρίτη φάση του δρόμου, ενώ θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί μαζί και η τέταρτη φάση του. Και οι δυο φάσεις μαζί, πρόσθεσε, θα κοστίσουν πέριξ των 6-8 εκατομμυρίων ευρώ, δαπάνη που δεν είναι αποτρεπτική ώστε να ολοκληρωθεί μεμιάς το έργο και να τερματισθεί ένα μεγάλο πρόβλημα σε μια σημαντική τουριστική περιοχή για  τη Λάρνακα.

Η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ

Η τουριστική περιοχή Πύλας-Ορόκλινης στο δρόμο της Δεκέλειας ήταν από τις πρώτες που αναπτύχθηκαν μετά από το 1974. Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα και με τους δύο κοινοτάρχες, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η περαιτέρω ανάπτυξη δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ, σε σχέση με τη μεγάλη αριθμητική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου.

Ο ανεπαρκής οδικός φωτισμός το βράδυ, η ανεπάρκεια στάσεων για τα λεωφορεία, οι πρόχειροι χωμάτινοι υποτυπώδεις οχετοί όμβριων υδάτων που γεμίζουν χόρτα 3-4 φορές το χρόνο, τα σχεδόν ανύπαρκτα πεζοδρόμια, τα λεωφορεία που σταματούν στη μέση του δρόμου για να πάρουν ή να κατεβάσουν επιβάτες, η από χρόνια διάβρωση του οδοστρώματος και η καθίζηση που υπέστη, είναι σε αδρές γραμμές η σημερινή κατάσταση του δρόμου, επισήμανε στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης της Ορόκλινης Μ. Παρπούνας.

Από την πλευρά του ο κ. Μυτίδης πρόσθεσε σε αυτή την πτυχή του θέματος ότι τα πράγματα, τουλάχιστον στην περίπτωση της Πύλας, θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν δεν γίνονταν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στο δρόμο με λεφτά που προέρχονταν κυρίως από εξοικονομήσεις από άλλους πόρους. Παρεμβάσεις που, όπως τόνισε, ίσως να έσωζαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας

Πηγή: philenews.com



Κύριες Ειδήσεις





Translate »