Breaking News

Στα σκαριά διπλός Πύργος στην Λάρνακα (ΦΩΤΟΣ)


Τι θα περιλαμβάνει το όλο έργο, ο στόχος υλοποίησης του και το κόστος κατασκευής του

 

Αίτημα για ανέγερση πολύμορφης ανάπτυξης δύο Πύργων, με μικτές χρήσεις και λειτουργίες, στην Λάρνακα, κατάθεσε στην Περιβαλλοντική Αρχή η εταιρεία AVOLO PROPERTIES LTD, με το αίτημα να παραπέμπεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που συνοδεύει το αίτημα, το Προτεινόμενο Έργο αφορά πολύμορφη ανάπτυξη με μικτές χρήσεις και λειτουργίες και περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δύο πολυώροφων πύργων, οικιστικής/ γραφειακής χρήσης, συνολικά δεκαεπτά (17) ορόφων, πλέον του ισογείου και των υπόγειων επιπέδων και εμπορικής χρήσης κτιριακής υποδομής περιμετρικά των πύργων, παράλληλα με τα επίπεδα του ισογείου, πρώτου και δεύτερου ορόφου, στην οποία θα χωροθετούνται εργαστήρια τέχνης και εκθεσιακοί χώροι, καταστήματα, γραφεία και εστιατόρια/ μπαρ.

Οι δύο πολυώροφοι πύργοι θα λειτουργούν ως ανεξάρτητες αρχιτεκτονικές οντότητες με συγκεκριμένες χρήσεις (γραφεία και διαμερίσματα), ενώ η κατακόρυφη ανάπτυξη τους στα 75 μέτρα ύψος θα εξασφαλίζει πανοραμικά οπτικά πεδία της Αλυκής, της θάλασσας, του κέντρου πόλης της Λάρνακας και του Διεθνή Αερολιμένα.

Α

Γενικό χωροταξικό (Κτίριο 1 και 2, περιμετρική κτιριακή υποδομή).

Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι χρήσεις και λειτουργίες των περιμετρικών κτιριακών υποδομών αφορούν εκθεσιακούς χώρους, γκαλερί, «εργαστηριακά καταστήματα», εστιατόρια και καφετέριες και αναμένεται να αποφέρουν μία αναβάθμιση της περιοχής και σταθερά αυξημένη προσέλευση εντός και εκτός του τεμαχίου.

Επίσης, στα τρία υπόγεια επίπεδα θα διαμορφωθούν οι χώροι στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 1.169 θέσεων, εκ των οποίων οι 72 θέσεις θα είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες και 66 θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα, ενώ στο 1ο υπόγειο επίπεδο θα υπάρχει κέντρο ευεξίας.

Α

Φωτορεαλιστική απεικόνιση Προτεινόμενου Έργου (Νότια Όψη).

Χοροθέτηση και εργασίες κατασκευής
Το Προτεινόμενο Έργο χωροθετείται στο νότιο άκρο της πόλης της Λάρνακας, εντός της ενορίας «Σκάλας» στην περιοχή «Χουρμάλ Ταρλάρ» και κοντά στην Αλυκή της Λάρνακας, νοτιοανατολικά της συμβολής της Λεωφόρου Αρτέμιδος και Κοτζά Τεπέ. Πρόκειται να ανεγερθεί στο τεμάχιο 1099, το οποίο εμπίπτει εντός του Φ./Σχ. 50/080302, ενώ η συνολική έκταση του τεμαχίου ανέρχεται περίπου στα 29.518 τ.μ..

Το εν λόγω τεμάχιο βρίσκεται εντός Πολεοδομικής Ζώνης Κα4 – Περιοχές με επικρατούσα χρήση την κατοικία, με μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 120%, και μέγιστο αριθμό ορόφων τους 3.

Η κατασκευή των κτιρίων της προτεινόμενης ανάπτυξης θα είναι σύμμικτης δόμησης, δηλαδή θα γίνει συνδυασμός δομικών υλικών και συγκεκριμένα χάλυβα και σκυρόδεμα. Ο συνδυασμός πυρήνων από σκυρόδεμα, χαλύβδινου πλαισίου και σύμμικτης κατασκευής δαπέδων έχει γίνει η τυπική μέθοδος κατασκευής για πολυώροφα κτίρια σε πολλές χώρες.

Α

Φωτορεαλιστική απεικόνιση Προτεινόμενου Έργου (Δυτική Όψη).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εργασίες κατασκευής της προτεινόμενης ανάπτυξης, περιλαμβάνουν:

  • Διαμόρφωση του χώρου του εργοταξίου
  • Πολυσταδιακή εκσκαφή και κατασκευή διαφραγματικού τοίχου με υποστηρικτικές αγκυρώσεις
  • Κατασκευή θεμελίων και πυρήνων κτιρίων
  • Τοποθέτηση υπόγειας υποδομής (οχετοί, διασωληνώσεις)
  • Κατασκευή σκελετού (φέρων οργανισμός)
  • Κατασκευή εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας
  • Ξυλουργικές και μεταλλουργικές εργασίες
  • Τοποθέτηση πατωμάτων και οροφών
  • Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρολογική σύνδεση)
  • Κατασκευή οδικού δικτύου
  • Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου/ τοπιοτέχνηση

Στόχος και οικονομικά στοιχεία προτεινόμενου έργου
Σύμφωνα ακόμη με την ΜΕΕΠ, η προτεινόμενη ανάπτυξη έχει ως στόχο να ενισχύσει το υποσχόμενο μέλλον ανάπτυξης της πόλης της Λάρνακας και να δημιουργήσει μία καινοτόμα και διαφορετική προσέγγιση στην οπτική εξερεύνησης της πόλης από το κοινό.

Η τοποθεσία του τεμαχίου και οι άμεσες περιβάλλουσες συνθήκες, αναφέρεται, είναι τέτοιες που κύριος στόχος και απώτερος σκοπός του επικείμενου έργου είναι να δημιουργηθεί μία «Πόλη εντός της Πόλης» με αναβαθμισμένες πολεοδομικές χρήσεις και λειτουργίες εντός του τεμαχίου, οι οποίες θα συνδράμουν άμεσα και στην γενική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και των διαφόρων υποδομών γενικότερα.

Α

Η ανατολική όψη του προτεινόμενου έργου.

Οι πλησιέστερες περιοχές με πληθώρα εμπορικών λειτουργιών και υπηρεσιών, προστίθεται, είναι η περιοχή Φοινικούδες στο βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και η περιοχή Μακέντζυ στο νοτιοανατολικό παραλιακό μέτωπο.

Παρόλο που βρίσκονται σε απόσταση τριών λεπτών με το αυτοκίνητο από την προτεινόμενη ανάπτυξη, τονίζεται στην Μελέτη, οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως εποχιακές αλλά και κορεσμένοι καλοκαιρινοί προορισμοί, οι οποίοι παραμένουν αδρανοποιημένοι και εγκαταλειμμένοι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Α

 

Η νότια όψη της ανάπτυξης.

Αντίθετα, επισημαίνεται, το κέντρο της πόλης βόρεια του τεμαχίου περιέχει μια ευρύτερη γκάμα χρήσεων και δραστηριοτήτων, οι οποίες όμως και πάλι δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, αξιοποιήσιμες αλλά ούτε και ευκολοεύρετες, αν αναλογιστεί κάποιος την δυσκολία εύρεσης χώρων στάθμευσης.

«Η λειτουργία της μικτής χρήσης ανάπτυξης αναμένεται να δημιουργήσει και να προσφέρει πληθώρα λειτουργιών και υπηρεσιών, έτσι ώστε να δώσει σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και την κοινωνική θέση, αλλά και σε μία προσπάθεια ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης δυνητικών διεθνών επενδυτών, το κίνητρο για να ξεφύγουν από τις στερεότυπες και επαναλαμβανόμενες εποχιακές τάσεις», υπογραμμίζεται στην Μελέτη.

Σημειώνεται πως, το κόστος υλοποίησης του προτεινόμενου έργου εκτιμάται στα 75 εκατομμύρια Ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί/ καλυφθεί από ένα συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων του Φορέα Ανάπτυξης, και εσόδων από τις εργασίες προ-πώλησης των οικιστικών διαμερισμάτων και γραφείων.

Α

Ενδεικτική τοπιοτέχνηση ανάπτυξης (φωτορεαλιστική απεικόνιση).

Home

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »