Breaking News

Πρώτη σε πωλήσεις διαμερισμάτων η Λάρνακα για το 2023


Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών για όλες τις επαρχίες

Την ανοδική πορεία της επαρχίας Λάρνακας στις πωλήσεις ακινήτων υπογραμμίζει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, σημειώνοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι περισσότερες πωλήσεις διαμερισμάτων έγιναν στην επαρχία Λάρνακας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, που επεξεργάστηκε το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, η επαρχία Λάρνακας καταγράφει σημαντικές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους στις τέσσερεις κύριες κατηγορίες ακινήτων (οικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα, χωράφια) καθώς έχει ξεπεράσει την επαρχία Πάφου και δεν απέχει πολύ από αυτήν της Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, ενδεικτικό της πορείας της αγοράς στην επαρχία Λάρνακας είναι το γεγονός ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πωλήσεις διαμερισμάτων παγκύπρια. Τα 627 διαμερίσματα που έχουν πωληθεί αντιστοιχούν στο 28,7% του συνόλου των πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο 2023 έχουν καταγραφεί σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου 11.564 πράξεις πώλησης οικιών, διαμερισμάτων, οικοπέδων και χωραφιών.

Οι περισσότερες πράξεις αφορούν χωράφια και αντιστοιχούν στο 42,2% του συνόλου των πωλήσεων. Οι πωλήσεις οικοπέδων το πρώτο εξάμηνο του έτους αποτελούν το 23,5%, των διαμερισμάτων το 18,9% και των οικιών το 15,3%.

Η Λεμεσός συγκεντρώνει τις περισσότερες πωλήσεις με ποσοστό 32,3%, ακολουθεί η Λευκωσία με 25,7%, στην τρίτη θέση είναι η Λάρνακα με 20,9%, ακολουθεί η Πάφος με 16,8% και τέλος η Αμμόχωστος με 4,1%. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά αφορούν τον όγκο πωλήσεων και όχι τις αξίες των ακινήτων.

Η επαρχία Λεμεσού διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Συμβούλιο. Τόσο το μέγεθος της επαρχίας όσο και η δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού ξένων εταιρειών διατηρούν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι η εικόνα της πόλης και των προαστίων της είναι συνδεδεμένη με τις μεγάλες αναπτύξεις, η επαρχία Λεμεσού καταγράφει υψηλές επιδόσεις και στις πωλήσεις χωραφιών. Οι 924 πράξεις, που ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστοιχούν στο 34% των πωλήσεων χωραφιών παγκύπρια.

Από την άλλη, προστίθεται, η αγορά στην επαρχία Λευκωσίας δεν διακρίνεται σε κάποια από τις τέσσερεις κατηγορίες ακινήτων. Ακολουθεί κατά πόδας τη Λεμεσό στις πωλήσεις διαμερισμάτων και έχει σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις χωραφιών. Το Συμβούλιο αναφέρει, ωστόσο, ότι η Λευκωσία υστερεί στα διαμερίσματα, καθώς ξεπερνά σε πωλήσεις μόνο την Αμμόχωστο, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Πάφο στις πωλήσεις οικιών.

Οι αυξημένες πωλήσεις οικιών αποτελούν τον τελευταίο χρόνο χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγοράς στην επαρχία Πάφου. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία, που φέρουν μία στις τέσσερεις πωλήσεις οικιών, το πρώτο μισό του 2023, να γίνεται στην επαρχία Πάφου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, δήλωσε ότι η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη απεικόνιση της αγοράς. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, οπότε και ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών αποκτήσαμε πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία που λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση τόσο των αδειούχων κτηματομεσιτών όσο και του κοινού».

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »