Σημαντικές αλλαγές στις νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ – Τι αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου


Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου με αφορμή την εφαρμογή των νέων διατιμήσεων της ΑΗΚ από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ενημερώνει τους πελάτες τους για τις πιο κάτω σημαντικές αλλαγές:

–    Όλοι οι πελάτες θα μεταφερθούν αυτόματα από το Σύστημα Διαχείρισης και Τιμολόγησης Πελατών της ΑΗΚ στις αντίστοιχες νέες διατιμήσεις σύμφωνα με  σχετικό Πίνακα ο οποίος επισυνάπτεται.

–    Οι πελάτες που είναι τώρα ενταγμένοι στην Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Διπλής Εγγραφής με κώδικα 07 θα μεταφερθούν αυτόματα στη Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Μονής Εγγραφής με κώδικα 01. Για τους πελάτες αυτούς υπάρχει εναλλακτική επιλογή της Διατίμησης με κώδικα 02, την οποία αν αποφασίσουν να επιλέξουν θα πρέπει να επισκεφτούν ένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ και να συμπληρώσουν σχετική αίτηση.

–    Στις μηνιαίες διατιμήσεις Εμπορικής και Βιομηχανικής Χρήσης με κώδικες 30, 40 και 50 έχουν τροποποιηθεί οι περίοδοι χρέωσης ως εξής:

Περίοδοι Οκτώβριος – Μάιος Ιούνιος – Σεπτέμβριος
Καθημερινές Σαββατοκύριακα 
& Αργίες
Καθημερινές Σαββατοκύριακα 
& Αργίες
Αιχμής 16:00 – 23:00 16:00 – 23:00 9:00 – 23:00  9:00 – 23:00
Εκτός Αιχμής 23:00 -16:00 23:00 -16:00 23:00 – 9:00 23:00 – 9:00

–    Ανάλογη τροποποίηση στις περιόδους χρέωσης έγινε και στη Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Διπλής Εγγραφής με κώδικα 02 της οποίας οι χρεώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθορίζονται ανάλογα με τις ώρες της ημέρας, ως εξής:

Κανονικές Περίοδοι:        09:00 – 23:00
Οικονομικές Περίοδοι:    23:00 – 09:00

Διευκρινίζεται ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας με τις νέες διατιμήσεις, θα εκδίδονται ως εξής:

–    για τους μηνιαίους πελάτες με καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών τους από το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 και
–    για τους διμηνιαίους πελάτες με καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών τους από την 1η Νοεμβρίου 2017 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες διατιμήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ (www.eac.com.cy) και προτρέπονται οι πελάτες της ΑΗΚ να τις μελετήσουν.

pin

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) με σχετική της Ρυθμιστική Απόφαση καθόρισε τη μεθοδολογία υπολογισμού των νέων διατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος.  Η μεθοδολογία αυτή προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα χρεώνονται με το πραγματικό κόστος του ηλεκτρισμού τη στιγμή που το καταναλώνουν, δηλαδή με βάση την αρχή της κοστοστρέφειας.  Η αρχή της κοστοστρέφειας αποτελεί μια από τις αλλαγές στον μέχρι τώρα τρόπο υπολογισμού του κόστους ρεύματος.

Η ΑΗΚ, ως οφείλει, εφάρμοσε τη νέα μεθοδολογία και κατέληξε στο πλαίσιο των νέων διατιμήσεων προς τους οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς και γενικά όλους τους καταναλωτές.  Οι νέες διατιμήσεις εγκρίθηκαν από τη  ΡΑΕΚ και θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Τονίζεται πως σύμφωνα με τη μεθοδολογία προσδιορισμού των νέων διατιμήσεων προκύπτει μια γενική μείωση της τάξης περίπου 6% όπου, οι περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών θα ωφεληθούν από μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.  Υπάρχουν όμως κατηγορίες, όπως η διατίμηση των θερμοσυσσωρευτών, της άντλησης νερού,  του οδικού φωτισμού και των μεγάλων βιομηχανικών πελατών, που η εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας υπολογισμού χρέωσης της κατανάλωσης με βάση την κοστοστρέφεια θα οδηγούσε σε αυξήσεις.

Το Νοέμβριο του 2016 η ΑΗΚ είχε προβεί σε Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα και  υποβλήθηκαν σχόλια από τους πελάτες της.

Ανταποκρινόμενη στα σχόλια και στις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν, και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους επηρεαζόμενους από τις αυξήσεις καταναλωτές να προσαρμοστούν με βάση τα νέα δεδομένα, η ΑΗΚ θα αναλάβει να καλύψει η ίδια τη διαφορά που προκύπτει στις πιο πάνω διατιμήσεις. Η ΑΗΚ θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος αυτό μέχρι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού ή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.

Η ΑΗΚ έχει ετοιμάσει ενημερωτικό έντυπο για τις νέες διατιμήσεις για μία πρώτη πληροφόρηση του κοινού. Το ενημερωτικό έντυπο:

 

diatimiseis 1

diatimiseis 2



Κύριες Ειδήσεις





Translate »