Breaking News

Πώς ένας μικρός φούρνος στην Αθηένου έγινε κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας και έφτασε μέχρι και στη Νέα Υόρκη


Η ιστορία και δηλώσεις από τον Ανδρέα Ζορπά

Ένα όνομα , μια ιστορία! – Τι δηλώνει ο κ. Ανδρέας Ζορπάς που από το μηδέν έκτισε μαζί με τα παιδιά του πλέον ένα κολοσσό.

Της ΦΥΤΟΥΛΑΣ ΜΩΥΣΕΩΣ

Είναι αναμφίβολα η δημοφιλέστερη εταιρεία  στην Κύπρο στα είδη αρτοποιίας αλλά και ζαχαροπλαστικής. Με 61 καταστήματα σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό η εταιρείας «Ζορπάς» θεωρείται πλέον ο «ογκόλιθος» της κυπριακής αρτοποιίας. Αυτές τις μέρες γιορτάζει αισίως τα 41 χρόνια ζωής.

Όλα άρχισαν λοιπόν πριν 41 χρόνια, από τον φούρνο που μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία. (Η φώτο ανέβηκε πέρσι στο facebook της εταιρείας γι’ αυτό αναγράφεται 40χρόνια).

Η φώτο λοιπόν μας ταξιδεύει πίσω στο 1975 και συγκεκριμένα στην Αθηένου! Μέσα από μια πορεία περίπου 41 χρόνων, ο μικρός φούρνος της Αθηένου μετατράπηκε σε Όμιλο Εταιρειών και έφτασε μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Νέα Υόρκη.

Εδώ λοιπόν άρχισε να ψήνει τα ψωμιά του ο κ. Ανδρέας Ζορπάς.

Τι λέει ο ίδιος στο onlycy

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ο πατέρας μου είχε εννιά παιδιά και πάντα μου έλεγε εσύ θα τους φυτέψεις, εσείς θα του δημιουργήσεις. Πάντα έλεγε ότι ο Ανδρέας θα τους στηρίξει. Εμείς ξεκινήσαμε από την παραγωγή γάλατος. Είχαμε λίγα ζώα παρήγαμε γάλα και το πουλούσαμε. Επειδή κάποιοι δεν είχαν λεφτά να μας πληρώσουν μας έδιναν ζώα οπότε αποκτήσαμε μια ολόκληρη φάρμα. Μετά την εισβολή  χάσαμε κάποια ζώα αλλά συνεχίσαμε να κάνουμε γάλα. Τροφοδοτούσε και κάποια μαγαζιά που ήταν σαν περίπτερα και έτσι αρχίσαμε να κάνουμε και ψωμιά. Στην αρχή κάναμε φούρνο στο σπίτι και φτιάχναμε 200 ψωμιά. Μετά αποφασίσαμε να αγοράσουμε γη και να φτιάξουμε ένα φούρνο. Παρήγαμε πολύ περισσότερα ψωμιά μετά. Άρχισαν και μου έλεγαν δεν θα φτιάξεις φούρνο στη Λευκωσία, στη Λεμεσό κλπ. Εγώ τους απαντούσαμε «να κάνουμε τους γιους και θα κάνουμε». 

Στις πιο κάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το πρώτο κατάστημα Ζορπάς στην Αθηένου και την κ. Νίτσα Βανέζη που βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή:

Από την Αθηένου στη Λευκωσία

«Βρήκαμε ένα μαγαζί και το νοικιάσαμε στη Λευκωσία. Έπειτα ξεκινήσαμε και από το ένα κατάστημα πηγαίναμε στο άλλο. Τώρα πλέον έχουμε 61 καταστήματα και ένα εργοστάσιο στο Ντουμπάι. 60 καταστήματα στην Κύπρο και 1 στην Αμερική. Εργοδοτούνται σήμερα περίπου 1800 άτομα».

Ιστορικά στοιχεία 

  • Η Εταιρεία Α. Ζορπάς & Υιοί Λτδ ιδρύθηκε στην Αθηένου την 1η Οκτωβρίου 1975 από τον κο Ανδρέα Ζορπά με κύρια ασχολία την παραγωγή και διάθεση ειδών αρτοποιίας.
  • Το 1988, μετά από συνεχή επιτυχία και θετική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού, η εταιρεία επεκτάθηκε στην επαρχία Λευκωσίας.

Δραστηριότητες Ομίλου

Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παραγωγή, διανομή και πώληση φρέσκων ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Με το πέρασμα του χρόνου, η εταιρεία μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο Εταιρειών.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου επεκτάθηκαν παρέχοντας μέσα από τους Φούρνους Ζορπάς λαχταριστά γεύματα κουζίνας και ψησταριάς (Mageirio), συμπεριλαμβάνοντας την παρασκευή και διάθεση σαλάτας, σάντουιτς και πίτσας με αγνά και φρέσκα υλικά. Στους Φούρνους Ζορπάς διατίθεται επίσης άριστης ποιότητας καφές, ροφήματα και φρέσκοι χυμοί από το Café 24.

Επίσης, ο Όμιλος περιλαμβάνει την πιο σύγχρονη υπηρεσία τροφοδοσίας (Zorbas Catering) που αποτελείται από έμπειρους συμβούλους τροφοδοσίας, εξειδικευμένους σεφ και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό εξυπηρέτησης. Η εξαιρετική υποδομή, ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός και το πάθος για άψογο φαγητό και υψηλή αισθητική, αποτελούν την εγγύηση της επιτυχίας για κάθε εκδήλωση.


Ο κ. Ανδρέας Ζορπάς με τα παιδιά του που βρίσκονται πλέον στο τιμόνι της εταιρείας

Pralina Confectioneries

Στην οικογένεια του Ομίλουβρίσκονται πλέον  και τα ζαχαροπλαστεία Pralina Confectioneries σε Λευκωσία και Λεμεσό. Μικρές boutique γλυκών που προσφέρουν γεύσεις που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Στην Λεμεσό το κατάστημα των Pralina Confectioneries, διαθέτει και καφεστιατόριο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το αγαπημένο του γλυκό Pralina σε συνοδεία ενός ιδιαίτερου καφέ από τα χέρια των έμπειρων baristi οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Eπίσης, προσφέρονται υπέροχα προγεύματα καθώς και προτάσεις για μεσημεριανό ή/και δείπνο δημιουργημένες από εξειδικευμένους σεφ και συνοδευόμενες από εξαίρετα κρασιά διαλεκτής κάβας.

Άνοιξε φτερά για τη Νέα Υόρκη

Ο Όμιλος εταιρειών Α. Ζορπάς & Υιοί Λτδ τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει δυναμικά και στο χώρο των εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ∆εκέμβριο του 2015 ο Όμιλος άνοιξε τα φτερά του εκτός συνόρων εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημα στη Νέα Υόρκη με την επωνυμία The French Workshop.

Μια καινοτομική πρόταση εστίασης, με κορυφαίες γευστικές προτάσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής βασισμένες στα ξεχωριστά γλυκίσματα των Pralina Confectioneries αλλά και παραδοσιακά ψωμιά, κέικ και εδέσματα από αυθεντικές γαλλικές συνταγές.

Η αναγνώριση είναι πραγματικά συγκινητική και τα μηνύματα εξαιρετικά ενθαρρυντικά για το μέλλον.

Διατηρεί επίσης εργοαστάσιο στο Ντουμπάι.

Κοινωνική προσφορά

Σημαντική είναι η προσφορά του Ομίλου προς το κοινωνικό σύνολο. Από το Μάιο 2010 ξεκίνησε τη λειτουργία του, το Ίδρυμα «ΜΑΖΙ», Ίδρυμα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας.

Το Ίδρυμα «ΜΑΖΙ» έχει ως πρωταρχικό του στόχο και σκοπό την έγκυρη ενημέρωση, επιμόρφωση αλλά και την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα που αφορούν στις διατροφικές διαταραχές και στην παχυσαρκία καθώς και την ανάληψη επιστημονικού και ερευνητικού έργου με στόχο την υγεία των πολιτών.
40 χρόνια μαζί

Διανύοντας μια επιτυχημένη πορεία 41 χρόνων και σημειώνοντας πρωτόγνωρη ανάπτυξη, ο μικρός φούρνος της Αθηένου που μετατράπηκε σε Όμιλο Εταιρειών συνεχίζει να βασίζεται στην ανθρώπινη προσέγγιση και αξίες με τις οποίες ξεκίνησε.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου Εταιρειών Ζορπά, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας της ανάπτυξής του και ξεπερνά σήμερα τα 1600 άτομα.

Επιπλέον είναι πολύ γνωστή στην κυπριακή κοινωνία οι πολύ συχνές πράξεις φιλανθρωπίας της οικογένειας Ζορπά είτε με καθημερινή προσφορά προϊόντων είτε και με οινομική εισφορά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πηγή: onlycy.com



Κύριες Ειδήσεις





Translate »