Πρωταθλήτρια η Κύπρος στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος


Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο πληρώνουν από τους πιο τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

 

 

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Υπηρεσίας, η Κύπρος καταγράφει και τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δεύτερο εξάμηνο του 2018 το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς χρήστες ανήλθε στα 21,8 ευρώ ανά 100 kWh σε σύγκριση με 21,1 ευρώ στην ΕΕ.

Επίσης, στους μη οικιακούς χρήστες το κόστος ανήλθε στα 21,4 ευρώ σε σύγκριση με 14,2 ευρώ στην ΕΕ. Μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση με το υψηλότερο κόστος στους μη οικιακούς χρήστες και στην έβδομη θέση στους οικιακούς χρήστες. Επίσης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας η Κύπρος καταγράφει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού το δεύτερο εξάμηνο του 2018 το κόστος αυξήθηκε κατά 19,6% στους οικιακούς χρήστες και κατά 30,5% στους μη οικιακούς χρήστες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην ΕΕ, την ίδια περίοδο, το κόστος αυξήθηκε κατά 3,5% στους οικιακούς χρήστες και κατά 2,7% στους μη οικιακούς χρήστες. Δηλαδή το κόστος για τους οικιακούς χρήστες στην Κύπρο αυξήθηκε σχεδόν έξι φορές περισσότερο από τους οικιακούς χρήστες στην ΕΕ, ενώ στους μη οικιακούς χρήστες αυξήθηκε σχεδόν έντεκα φορές περισσότερο.

 

Έρχονται νέες τσουχτερές αυξήσεις

Εν τω μεταξύ επίκεινται νέες τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, τόσο για τους οικιακούς όσο και τους μη οικιακούς χρήστες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου το 2018 ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό αυξήθηκε κατά 39,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2019 αυξήθηκε κατά 13,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ακόμη, οι λογαριασμοί του ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης για τη μεταφορά των πλεονασμάτων της ΑΗΚ ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στα μουλωχτά νομοσχέδιο για τη μεταφορά των πλεονασμάτων της ΑΗΚ στο πάγιο ταμείο. Μάλιστα το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την ΑΗΚ η οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων και εξέφρασε την «πλήρη διαφωνία» της προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των διατιμήσεων και κατ’ επέκταση των λογαριασμών του ρεύματος.

Επίσης, παρά τις προειδοποιήσεις της ΑΗΚ η κυβέρνηση επέμεινε στο νομοσχέδιο, το οποίο έφτασε μέχρι την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τη μεταφορά των πλεονασμάτων της ΑΗΚ στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων, αναγκάζοντας το Υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει παράταση της συζήτησης για μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο αρνήθηκε να το αποσύρει, επιμένοντας ουσιαστικά στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »