Προβληματισμοί για πύργους στη Λάρνακα


Ενημέρωση ως προς το κατά πόσο στο υπέδαφος που σχεδιάστηκε η ανέγερση δύο κτηρίων 15 και 12 ορόφων στη Λάρνακα υπάρχει γύψος, ζήτησε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, ενώ πληροφόρηση ζήτησε και για το ύψος των θεμελίων των κτηρίων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο εξέτασης αίτησης που υπεβλήθη, ζητήθηκε ενημέρωση ως προς το κατά πόσο για τρίτη ανάπτυξη (12 ορόφων) επίσης στη Λάρνακα, μπορεί να επιτραπεί η ανέγερση, κατά παρέκκλιση των προνοιών της νομοθεσίας, δεδομένου ότι τα τέσσερα τεμάχια στα οποία προτείνεται η ανάπτυξη εμπίπτουν σε οικιστική ζώνη.
Για το πρώτο κτήριο, το «QIΙ» (φωτό πάνω αριστερά) της εταιρείας «Solarzo Trading LTD», η μελετητής του έργου, Αμαλία Παπαϊωάννου, ενημερώνοντας κρατικούς και άλλους λειτουργούς ανέφερε πως τα δύο τεμάχια της προτεινόμενης ανάπτυξης εμπίπτουν σε πολεοδομική ζώνη Εβ2 (Ζώνη Εμπορικών και άλλων συναφών λειτουργιών εκτός της κεντρικής εμπορικής περιοχής). Είπε επίσης ότι θα κτιστούν 15 όροφοι με γραφειακή χρήση και το συνολικό ύψος του κτηρίου θα ανέρχεται σε 63,60 μέτρα. Εξήγησε δε, ότι το κτήριο αυτό θα έχει δύο υπόγεια επίπεδα και περιλαμβάνουν 31 χώρους στάθμευσης, δωμάτια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υποσταθμό της ΑΗΚ, αποθήκες και χώρο υγιεινής.
Σχετικά με το υψόμετρο της περιοχής, είπε πως είναι περίπου 20 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ανέφερε επίσης, ότι η μέση στάθμη του θορύβου κυμαίνεται από 50-70dB.
Για το δεύτερο κτήριο, το «QIΙΙ» (φωτό πάνω δεξιά) της εταιρείας «Solarzo Trading LTD», ο μελετητής ενημέρωσε τους εμπλεκομένους, πως θα κτιστούν 12 όροφοι με γραφειακή χρήση και θα περιλαμβάνει μεσοπάτωμα και μηχανολογικό όροφο και το ύψος του κτηρίου θα ανέρχεται σε 53,25 μέτρα. Ανέφερε επίσης ότι το ισόγειο θα διαθέτει χώρο υποδοχής και αναμονής και ότι ο εξωτερικός χώρος θα περιλαμβάνει έξι θέσεις στάθμευσης για τους ενοίκους (εκ των οποίων δύο χώροι είναι για ΑμεΑ) και χώρο πρασίνου, ενώ ο υπόγειος χώρος θα περιλαμβάνει 22 θέσεις στάθμευσης για τους ενοίκους (εκ των οποίων ένας χώρος προορίζεται για ΑμεΑ) και 11 αποθήκες.
Όσον αφορά το υφιστάμενο περιβάλλον, επεσήμανε ότι το υψόμετρο της περιοχής είναι περίπου 20 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ανέφερε επίσης ότι η μέση στάθμη του θορύβου κυμαίνεται από 50-70dB.
Για το τρίτο κτήριο «Infiniry Residences» (φωτό κάτω) της εταιρείας «RINON INVESTMENTS», η μελετητής ανέφερε, ότι τα τέσσερα τεμάχια της προτεινόμενης ανάπτυξης εμπίπτουν σε οικιστική ζώνη Κα4. Ακολούθως, περίγραψε το έργο και έδειξε χωροταξικό σχέδιο του προτεινόμενου έργου, επισημαίνοντας ότι θα κτιστούν 12 όροφοι και ένας υπόγειος χώρος. Ανέφερε επίσης ότι το συνολικό ύψος του κτηρίου θα είναι 43,10 μέτρα και διευκρίνισε ότι στο επίπεδο 1-11 θα βρίσκονται 27 διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων και 10 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων και στο ισόγειο θα λειτουργήσουν αποδυτήρια, γυμναστήριο και χώρος αναμονής. Το κτήριο θα περιλαμβάνει και 31 χώρους στάθμευσης στο υπόγειο, τρεις χώρους στάθμευσης για ΑμΕΑ και έξι χώρους στάθμευσης για ποδήλατα στο ισόγειο και 27 αποθήκες στο υπόγειο.
Όσον αφορά το υφιστάμενο περιβάλλον, επεσήμανε ότι το υψόμετρο της περιοχής (πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας) είναι περίπου 4 μέτρα και πρόσθεσε ότι η μέση στάθμη του θορύβου κυμαίνεται από 60-70dB. Ως προς το βιολογικό περιβάλλον, διευκρίνισε ότι μετά από επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή εντοπίστηκαν 11 φοινικιές και μια ελιά, ενώ στην ευρύτερη περιοχή μελέτης εντοπίστηκαν είδη χλωρίδας όπως η φοινικιά, ο ευκάλυπτος, το κυπαρίσσι, ο φίκος και η ελιά.
Ερωτήματα για ποιότητα και ποσότητα του νερού
Η προεδρεύσασα της συνεδρίας, Ειρήνη Κωνσταντίνου, ζήτησε να πληροφορηθεί αν έχουν υπολογιστεί οι ποσότητες και η ποιότητα του υπόγειου νερού που θα πρέπει να αντληθεί για τις εργασίες θεμελίωσης και την αποστράγγιση. Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί αν για το τρίτο κτήριο (12ώροφο) έχει υπολογιστεί ο θόρυβος σε σχέση με τις γειτονικές πολυκατοικίες.
Η μελετητής του έργου απαντώντας στα ερωτήματα των παρισταμένων ανέφερε και τα εξής:
  • Ο θόρυβος (60-70 ντεσιμπέλ) στο δεύτερο κτήριο (12 ορόφων) υπολογίστηκε με ηχοπετάσματα, ύψους 2 μέτρων, με ταυτόχρονη λειτουργία έξι μηχανημάτων.
  • Το βάθος του υπογείου θα είναι 6,75 μέτρα, και το βάθος των θεμελίων θα αποτελέσει θέμα στατικής μελέτης. Ανέφερε επίσης, ότι θα ελέγξει αν έχει ληφθεί πρόνοια για βαθιά γεώτρηση.
  • Για το πρώτο κτήριο εκπονήθηκε γεωτεχνική μελέτη, ενώ για το δεύτερο όχι, διότι βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
  • Δεν έχουν υπολογιστεί οι ποσότητες και η ποιότητα του νερού που θα χρειαστούν για την αποστράγγιση.
  • Κατά τη διάρκεια των κατασκευών του τρίτου κτηρίου ο θόρυβος σε σχέση με τις γειτονικές πολυκατοικίες θα κυμαίνεται γύρω στα 80db.
Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε ότι για τα γειτνιάζοντα κτήρια, δηλαδή το πρώτο και δεύτερο των 15 και 12 ορόφων, θα πρέπει να καθοριστεί ποιο θα είναι το ύψος των θεμελίων και να διερευνηθεί αν υπάρχει γύψος.
Η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, αφού εξέφρασε επιφυλάξεις για την υλοποίηση των ψηλών κτηρίων στη Λάρνακα (λόγω του υπεδάφους) παρατήρησε, πως δεν γίνεται η Επιτροπή να εξετάζει έργα από τα οποία λείπουν βασικά στοιχεία. Ειδικά για το τρίτο κτήριο (12 ορόφων) τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί από την Πολεοδομική Αρχή αν το έργο μπορεί να υλοποιηθεί κατά παρέκκλιση σε αυτή την πολεοδομική ζώνη.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »