Breaking News

Πράσινο φως για τις επτά μικρές αποβάθρες στην ακτή Μακένζι


Πηγή: dialogos.com.cy

Εγκρίθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος το έργο που θα αναμορφώσει τη διάσημη παραλία της Λάρνακας

 

Πράσινο φως για την κατασκευή επτά μικρών αποβαθρών στην παραλιακή περιοχή Μακένζι άναψε το Τμήμα Περιβάλλοντος ανοίγοντας το δρόμο για ένα από τα πιο σημαντικά έργα αναβάθμισης των οργανωμένων ακτών στην πόλη της Λάρνακας.

Ο Δήμος Λάρνακας, με επιστολή του ημερομηνίας 18/3/2021, απέστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος αίτηση για την κατασκευή επτά μικρών αποβαθρών εντός του παραλιακού μετώπου Λάρνακας, στα πλαίσια των έργων βελτίωσης/αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου και ταυτόχρονα απέστειλε Έκθεση Πληροφοριών, με βάση τις πρόνοιες της Νομοθεσίας περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2018-2021.

Στις 23 Ιουνίου 2021, το Τμήμα Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε την έγκριση του έργου υπό όρους.

Οι επτά αποβάθρες θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και στοχεύουν κυρίως στην οπτική κάλυψη των υφιστάμενων κάθετων κυματοθραυστών που είναι κατασκευασμένοι από μπετόν. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Πληροφοριών που διαβίβασε ο Δήμος Λάρνακας, οι τσιμεντένιοι κυματοθραύστες επεμβαίνουν τόσο στο χερσαίο μέρος στην παραλία, όσο και στο θαλάσσιο που ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται από τους λουομένους. Με την κατασκευή των αποβαθρών θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κυματοθραυστών και θα μειωθεί η επέμβαση και η οπτική όχληση από την παρουσία των κυματοθραυστών από μπετόν. Μέρος των υφιστάμενων κατασκευών θα αποξηλωθεί, ιδιαίτερα επί της παραλίας.

Η κατασκευή θα γίνει με τη χρήση ξύλου Cumaru ως δάπεδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο θαλάσσιο περιβάλλον και χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοια έργα στην Κύπρο, όπως το έργο στην παραλία Ορόκλινης. Το δάπεδο θα στερεωθεί με ειδικούς μεταλλικούς πασσάλους ένθεν και ένθεν των κυματοθραυστών.

 

Οι όροι του Τμήματος Περιβάλλοντος

Όπως προαναφέραμε, το Τμήμα Περιβάλλοντος παραχώρησε έγκριση υπό όρους.  Οι βασικότεροι από αυτούς είναι:

– Το είδος της θεμελίωσης να είναι τέτοιο που να μην εμποδίζεται η φυσική εκτόνωση της κυματικής δράσης, η διέλευση/ανακύκλωση του νερού και η στερεομεταφορά.

– Η μέθοδος πασσάλωσης των αποβαθρών να διασφαλίζει πως δεν θα υπάρξει θρυμματισμός ή εκρίζωση οποιουδήποτε μέρους του βραχώδους υποστρώματος εντός του βυθού όσο και στον χερσαίο χώρο.

– Να τηρηθεί απόσταση ασφαλείας από τα σημεία εγκατάστασης προσωρινών χώρων εργοταξίου μπροστά από κάθε αποβάθρα (για μεταφορά των προς συναρμολόγηση μερών των αποβαθρών μόνο) και τοποθέτησης διαφόρων απορριμμάτων σε σχέση με τα σημεία διέλευσης όμβριων υδάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

– Να αποφευχθούν οι κατασκευαστικές εργασίες σε ώρες και περιόδους που υπάρχει αυξημένη προσέλευση τουριστών και λουομένων στην περιοχή.

– Να χρησιμοποιηθούν αντιοξειδωτικά υλικά για τη κατασκευή των πασσάλων στήριξης. Στην περίπτωση που θα απαιτηθεί, να γίνει χρήση και κατάλληλων βαφών για το θαλάσσιο περιβάλλον που δεν θα αφήνουν υπολείμματα και δεν θα προκαλείται ρύπανση.

– Να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα ελαχιστοποίησης του θορύβου, ενώ οι θορυβώδεις εργασίες να γίνονται κατά τη διάρκεια κανονικών ωρών εργασίας και όχι Σαββάτο και Κυριακή ή αργίες, για να μην παρενοχλούνται οι λουόμενοι και οι γύρω κάτοικοι.

– Στον θαλάσσιο χώρο να γίνεται κατάλληλη σήμανση των αποβαθρών μέχρι την αποπεράτωση των έργων.

– O τεχνητός φωτισμός να γίνει με τη χρήση LED, χαμηλής έντασης και να εγκατασταθεί στα κιγκλιδώματα της αποβάθρας με φορά φωτισμού προς τα πάνω, ώστε να μην εισδύει το φως στη στήλη του νερού.

– Η ευθύνη για τη λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του έργου θα αναληφθεί από τον Δήμο Λάρνακας.

– Οι οποιεσδήποτε προσβάσεις του κοινού προς τη θάλασσα να χωροθετηθούν εντός των περιοχών προστασίας λουομένων και όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες.

– Να τοποθετηθεί κατάλληλη σήμανση σχετικά με το βάθος της θάλασσας στο σημείο πρόσβασης και να ενημερώνονται οι χρήστες για οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες της περιοχής.

– Να εγκατασταθούν προειδοποιητικές πινακίδες για ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση των αποβαθρών.

– Οι αποβάθρες να μη χρησιμοποιούνται από σκάφη αναψυχής ή για θαλάσσια σπορ ούτε ως χώροι ελλιμενισμού σκαφών ή χώροι επιβίβασης/αποβίβασης τουριστών.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »