Breaking News

Ποια smartphone προτιμούν οι Κύπριοι


Πρώτη στις προτιμήσεις η Samsung με την Apple να ακολουθεί

Ποιες είναι οι προτιμήσεις των Κυπρίων καταναλωτών για την αγορά smartphone; Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς; Απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα επιχειρεί να δώσει το InBusinessNews μετά από επικοινωνία με τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα κινητών τηλεφώνων, καταγράφοντας τις προτιμήσεις των καταναλωτών στην Κύπρο για το 2016.

Bionic, Cyta, MTΝ, Primetel, Public και Stephanis συμφωνούν πως στην κορυφή των προτιμήσεων του Κύπριου καταναλωτή για το 2016 βρίσκονται οι συσκευές της Samsung. Επισημαίνουν, ωστόσο, πως η Apple δεν βρίσκεται και πολύ πίσω σε πωλήσεις καθώς η Samsung μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων σε μεγαλύτερο εύρος τιμών, η Apple όμως έχει το δικό της συγκεκριμένο πιστό κοινό.

Σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσαν οι εταιρείες οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν συσκευές με μεγάλες οθόνες, από 5 μέχρι 6 ίντσες, και ισχυρούς, γρήγορους επεξεργαστές.

Τα smartphones που ξεχώρισαν και συνεχίζουν να ξεχωρίζουν στην αγορά, με βάση τις πωλήσεις στις διάφορες εταιρείες, είναι το Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung J7 (2016), Samsung Galaxy S7 Edge και Apple iPhone 6s.

Bionic
Σύμφωνα με τον διευθυντή Λιανικών Πωλήσεων της Bionic, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, οι χρήστες μπορούν να διαχωριστούν σε δυο βασικές κατηγορίες, σε χρήστες iPhone και σε χρήστες Android συσκευών. Όσο αφορά τους χρήστες iPhone επιλέγουν να αναβαθμίζουν τις συσκευές τους με τα νέα μοντέλα της Apple, συγκεκριμένα το iPhone 6S ήταν από τα κινητά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 2016.

Στους χρήστες που επιλέγουν συσκευές με λογισμικό android φαίνεται ότι η Samsung έρχεται πρώτη σε προτίμηση, με τα μοντέλα της LG να ακολουθούν. Το πλεονέκτημα της Samsung είναι ότι έχει μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων από την Apple. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει κινητό στην τιμή που τον ενδιαφέρει ξεκινώντας περίπου από τα €150, στο μέγεθος οθόνης που επιθυμεί από 4.5” μέχρι 5.7” και σε διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Παρόλα αυτά οι πωλήσεις της Apple δεν υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις πωλήσεις της Samsung.

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν κινητά με οθόνη τουλάχιστον 5” και καλή κάμερα. Μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις σημειώνουν και τα κινέζικα brands π.χ. Huawei και Meizu τα οποία προσφέρουν ανάλογη ποιότητα και χαρακτηριστικά σε πιο χαμηλή τιμή.

Cyta
Οι πελάτες που επισκέπτονται τα Cytashop, είτε για να αγοράσουν μόνο smartphone είτε για να το συνδυάσουν με πρόγραμμα Cytamobile-Vodafone, επιλέγουν περισσότερο συσκευές Samsung, παρά Apple.

Το smartphone που ξεχώρισε αυτή τη χρονιά με μεγάλη διαφορά είναι το Galaxy A5 (2016), λόγω των πολύ καλών χαρακτηριστικών του, σε σχέση και με την τιμή του.

Εντοπίζουμε διάφορες τάσεις από την καθημερινή μας επαφή με τους πελάτες μας:
•    Τα γνωστά brands σίγουρα προτιμούνται
•    Τα νέα μοντέλα, ειδικά αυτά της Samsung και της Apple
•    Υπάρχει επίσης μια τάση προτίμησης στις μεγάλες οθόνες

Οι πελάτες των προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας της Cytamobile-Vodafone αλλάζουν τα κινητά τους κάθε δύο χρόνια, περίπου, με ταυτόχρονη ανανέωση του πρoγράμματος που έχουν επιλέξει. Υπάρχουν φυσικά και οι πελάτες που αλλάζουν τα κινητά τους κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα νέο μοντέλο.

Από τα στοιχεία πωλήσεων της Cyta διαφαίνεται πως οι πελάτες της αγοράζουν καινούργιες συσκευές, κυρίως, με την ανανέωση του προγράμματος και εκμεταλλευόμενοι τις μηνιαίες προσφορές.

MTN
Σύμφωνα με την MTN, η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις στην κυπριακή αγορά είναι η Samsung, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη γκάμα συσκευών και μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των καταναλωτών. Όπως σημειώνει η ΜΤΝ, η Samsung είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις σε όλους τους καταναλωτές για όλες τις ανάγκες τους και κατά συνέπεια έχει και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Τα στοιχεία πωλήσεων της MTN μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δείχνουν πως η top selling συσκευή σε συνολικό τζίρο ήταν το Apple iPhone 6s σε όλες τις διαθέσιμες χωρητικότητες και δεύτερη συσκευή με ελάχιστη διαφορά ήταν η “ναυαρχίδα” της Samsung, το S7 Edge.

Η προτίμηση των χρηστών πλέον, όπως διαφαίνεται και από τις μεγαλύτερες αγορές εκτός Κύπρου, είναι η μεγαλύτερη οθόνη στα κινητά με διαστάσεις άνω των 5 ιντσών και φυσικά οι πιο γρήγοροι οκταπύρηνοι επεξεργαστές με 2GB μνήμη RAM. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά, υπάρχει πλήθος συσκευών που μπορεί να βρει ο καταναλωτής και από τα γνωστά κινέζικα brands όπως το Lenovo, η Alcatel και άλλα brands.

Primetel
Η Samsung επικρατεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών αναφορικά με την αγορά smartphones, σύμφωνα με τον Αλέξιο Παναγόπουλο, Product Development Executive της PrimeTel.

«Παρόλο που Samsung και Apple απέκτησαν η καθεμία το δικό της κοινό, το γεγονός ότι η Samsung προχωρεί στο λανσάρισμα στην αγορά, συσκευών smartphones που απευθύνονται σε κάθε είδους πορτοφόλι, κάνει το brand περισσότερο δημοφιλές μεταξύ των αγοραστών», εξηγεί.

Όσο για το top selling smartphone κατά τη διάρκεια του 2016, ο κ. Παναγόπουλος δηλώνει πώς αυτό ήταν το Samsung Galaxy A5.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των συσκευών που επιλέγουν οι αγοραστές, σύμφωνα με τον Product Development Executive της PrimeTel, υπάρχει η προτίμηση προς μεγάλες ίντσες (4,5 – 5 ίντσες) και με οκταπύρηνο επεξεργαστή. Εξάλλου, σε σχέση με την αγορά κινέζικων brands τα οποία διατηρούν την ποιότητα, αλλά και χαμηλότερες τιμές εξηγεί πως το κυπριακό καταναλωτικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο μαζί τους και καθώς δεν τα γνωρίζει, δεν τα επιλέγει.

Πάντως, σε ό, τι αφορά τη συχνότητα αγοράς νέου smartphone ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει ότι σπανίως επιλέγεται η αγορά συσκευής απομονωμένη από κάποιο πακέτο σύνδεσης. «Συνήθως, οι καταναλωτές επιλέγουν να αγοράσουν νέα συσκευή παράλληλα με την αλλαγή στο πακέτο τηλεφωνικής σύνδεσης το οποίο διαθέτουν».

Public
Το brand το οποίο προτιμούν περισσότερο οι πελάτες των καταστημάτων Public είναι η Samsung. Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, η Samsung ανέκαθεν ήταν και είναι το brand το οποίο είναι πιο κοντά στον καταναλωτή, κυρίως εξαιτίας της τιμής του σε σχέση με την ποιότητα κατασκευής τους. Μάλιστα το 60% της αγοράς ανήκει στη Samsung.

Σύμφωνα με τα Public το κινητό που ανεβαίνει ραγδαία στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι το Samsung J7 (2016) καθώς διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε χαμηλή τιμή ενώ το χαρακτηρίζουν ως ίσως το πιο value for money Smartphone της αγοράς.

Από τον πόλεμο των Brands τα Public συμπεράνουν πως δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής καθώς Samsung και Apple έχουν διαφορετικές στρατηγικές στην κατασκευή κινητών αλλά και στο μάρκετινγκ. Όπως υποδεικνύουν τα Public, η Αpple έχει διαφορετικό target group από τη Samsung. Επίσης ο κορεάτικος κολοσσός εστιάζει περισσότερο σε middle range προϊόντα όσο αφορά τιμές που δεν επηρεάζει την Apple λόγω του ισχυρού brand name. Σημαντικός παράγοντας είναι και οι συγκυρίες όπως για παράδειγμα οι τεχνικές βλάβες του Note 7, γεγονός που οδήγησε σε περεταίρω αύξηση των πωλήσεων των iPhones.

Είναι φανερό πως η τάση στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσο αφορά το μέγεθος της οθόνης είναι κυρίως οι 5’’ με 5.5’’ καθώς αποτελεί το 75% της αγοράς. Tα κινέζικα brands ανεβαίνουν σταδιακά, παρ΄ όλα αυτά δεν έχουν σημαντική θέση ακόμα στην Κυπριακή αγορά. Η Samsung και η Apple είναι τα δύο βασικά brands τα οποία κυριαρχούν στην Κύπρο αυτή τη στιγμή.

Stephanis
Το brand το οποίο προτιμούν περισσότερο οι πελάτες των καταστημάτων Stephanis είναι η Samsung. Το γεγονός όμως αυτό σύμφωνα με τον κ. Χριστόδουλο Στεφανή, General manager της A. Stephanis & Co δεν οφείλεται στη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων την οποία διαθέτει η Samsung από την Apple καθώς η Apple έχει συγκεκριμένο κοινό που προτιμά τα προϊόντα της.

Πέραν από την Apple και τα κινέζικα brands έχουν συγκεκριμένο κοινό το οποίο αναζητάει υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά σε χαμηλές τιμές. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τα smartphones τα οποία κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις για το 2016 ήταν όλα όσα είχαν αξία κάτω από 200 ευρώ.

Τέλος, οι προτιμήσεις των καταναλωτών κινούνται γύρω από δύο βασικά χαρακτηριστικά: τις μεγάλες οθόνες από 5 μέχρι 6 ίντσες και τους ισχυρούς, γρήγορους επεξεργαστές.

*Η παρουσίαση των θέσεων των εταιρειών έγινε κατά αλφαβητική σειρά

inbusinessnov2016



Κύριες Ειδήσεις





Translate »