Εφαρμογή κάνει αγάλματα στη Λάρνακα να μιλούν


Η ιστορία σημαντικών προσωπικοτήτων ή συμβόλων του παρελθόντος της Λάρνακας, γνωστοποιείται επίσημα αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω ειδικής καινοτόμου εφαρμογής.

Η εφαρμογή με την ονομασία «Larnaka Storytelling Statues» είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Λάρνακας.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, σε πέντε αγάλματα στη Λάρνακα έχουν ήδη τοποθετηθεί πινακίδες με κωδικούς ταχείας απόκρισης (QR – Quick Response Code)  και οι επισκέπτες, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό τους τηλέφωνο – που θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο – και επιλέγοντας την ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, δέχονται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο αρχίζει να διηγείται την ιστορία του.

Με αυτή την πρωτοβουλία, ντόπιοι και ξένοι μπορούν πλέον να ενημερωθούν για ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Λάρνακα.

Πιο συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μεταξύ άλλων, γιατί ο θρύλος του Στρατηγού Κίμωνα αναζωπυρώθηκε στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων μετά από 2.300 χρόνια και για ποιο λόγο τοποθετήθηκε στην μικρή παραλιακή αποβάθρα των Φοινικούδων, παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο, το σύμβολο της Βενετίας.

Επίσης τα τρία αγάλματα του Ζήνωνα του Κιτιέα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας, μεταφέρουν σημαντικές φιλοσοφικές αξίες, ενώ ο Μιχαήλ Κάσιαλος, η προτομή του οποίου βρίσκεται μεταξύ των εμπορικών οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να αρχίσει να ζωγραφίζει στα 70 του χρόνια.

Μέσω της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την άγνωστη ιστορία του Απολλώνιου του Κιτιέα, η προτομή του οποίου βρίσκεται απέναντι από το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ιατρούς των ελληνιστικών χρόνων.

Τα κείμενα που εξιστορούν τα αγάλματα επιμελήθηκε ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, η συγκεκριμένη διαδραστική πρωτοβουλία, μαζί με άλλες που προγραμματίζονται το  προσεχές μέλλον, θα καλύψουν μερικώς, ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χρήση της τεχνολογίας στα αξιοθέατα της Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσημη παρουσίαση της καινοτόμου πρωτοβουλίας που θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες του όλου project μέσα από την προβολή σχετικού βίντεο και η ΕΤΑΠ θα εξηγήσει τους λόγους δημιουργίας του.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »