Με μία ψήφο κατά, προερχόμενη από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου και τις 34 θετικές ψήφους των παρόντων Βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο την Πρόταση Νόμου των Βουλευτών Αννας Θεολόγου (Συμμαχία Πολιτών) και Γιώργου Περδίκη (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) με τον οποίο καταργείται ο θεσμός του διαιτητή από τον Συνεργατισμό.
Η κ. Θεολόγου αφού ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τους φτωχούς από τους τοκογλύφους,είπε πως μετά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα με τους διάφορους νόμους αφαίρεσαν την ψύχη από το Συνεργατισμό. Είπε πως ως έχει εξελιχθεί ο Συνεργατισμός με τη διαιτησία έχουν κλειδώσει παράνομα ψηλές χρεώσεις. Πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος προστατεύει τους νυν δανειολήπτες μετά τη διαπίστωση ότι πολλοί καταστράφηκαν από αποφάσεις διαιτητών.
Ο κ. Περδίκης παρατήρησε πως αυτή την ώρα που μιλούμε, ο Συνεργατισμός συνεχίζει να εφαρμόζει τη διαδικασία του διαιτητή σε βάρος των δανειοληπτών. Πρόσθεσε ότι δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από το νόμο όπως αυτός κατέληξε για να αποφευχθούν τυχών αντισυνταγματικότητες, όμως είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε.
Ο κ. Ευσταθιού αφού ανέφερε ότι ο διαιτητής ήταν απάντηση στην τοκογλυφία, είπε πως αντιτίθεται στην κατάργηση της διαιτησίας επειδή ότι οι μόνοι θα πανηγυρίζουν με την κατάργηση είναι οι τράπεζες και οι δικηγόροι, αφού η επίλυση της διαφοράς θα οδηγείται στα Δικαστήρια.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι έχουν δίκιο και οι δύο προσεγγίσεις. Πρόσθεσε πως για επίλυση διαφορών υπάρχει ο χρηματοοικονομικός επίτροπος. Είπε ακόμα πως αναμένεται να κατατεθεί νέο μοντέλο για διαιτησία. Διευκρινίζοντας ότι ο νόμος θα αφορά όλες τις περιπτώσεις που άρχισε διαιτησία αλλά δεν υπήρξε κατάληξη.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη λύση. Πρόσθεσε ότι το κείμενο της πρότασης άλλαξε πέντε φόρες, και ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε την ευθύνη να ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαιτησία σε όλες τις τράπεζες,
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε, επίσης, ομόφωνα σε νόμο και τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, για το 2017, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €778.839 και έσοδα ύψους €627.194.
ΠΗΓΗ: KYΠΕ