Breaking News

Καθυστέρηση για λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας


Πηγή: philenews.com

Με καθυστέρηση ακόμα μερικών εβδομάδων θα προχωρήσει η υπογραφή της ανάθεσης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και της κοινοπραξίας Kition Ocean Holding. 

Αιτία της νέας καθυστέρησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», είναι τα μπερδέματα με τις ρυθμίσεις σε σχέσεις με τις απαλλοτριώσεις και άλλα παρόμοια, που εντόπισε κυρίως η Νομική Υπηρεσία, στη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και Αρχής Λιμένων για παραχώρηση από πλευράς της Αρχής Λιμένων του λιμανιού και του περιβάλλοντος χώρου στο υπουργείο Μεταφορών, με τις ευθύνες να χρεώνεται η πλευρά του υπουργείου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο «Φ», το υπουργείο Μεταφορών ακολούθησε τον εύκολο δρόμο, δηλαδή την αντιγραφή της ανάλογης εκχώρησης του λιμανιού της Λεμεσού από την Αρχή Λιμένων στο υπουργείο Μεταφορών, και προσαρμόστηκε για την περίπτωση της Λάρνακας. Ωστόσο, υπήρχαν ιδιομορφίες, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μορφή των απαλλοτριώσεων που καλύπτει η γη που θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη επενδυτή, όπως και άλλες λεπτομέρειες που υπήρχαν στη συμφωνία της Λεμεσού αλλά δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της νέας συμφωνίας που αφορά τη Λάρνακα.

Έτσι, ενώ ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και Αρχής Λιμένων, η έγκριση αναβλήθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η διορθωμένη συμφωνία ετοιμάστηκε και υπογράφτηκε από τις δύο πλευρές, ώστε να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Μεταφορών πιθανότατα στην επόμενη συνεδρία εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Αμέσως μετά, θα κληθεί η κοινοπραξία Kition Ocean Holding για να υπογράψει τη συμφωνία ανάθεσης της ανάπτυξης και διαχείρισης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, όπως και του περιβάλλοντα χώρου.

Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης. Να σημειωθεί ότι αρχικά ο προγραμματισμός ήταν για υπογραφές το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όμως υπήρξε καθυστέρηση που οδηγεί στις τελευταίες μέρες του μήνα ή αρχές Νοεμβρίου.

Μετά τις υπογραφές ανάθεσης, η Αρχή Λιμένων και η «Kition Ocean Holding Ltd», θα ξεκινήσουν μεταξύ τους συνεργασία για να προχωρήσουν σε σχέδιο μετάβασης και παράδοσης του λιμανιού, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, με το οποίο θα πρέπει να γίνει πλήρως ομαλή και ανεπαίσθητη στους χρήστες του λιμανιού η αλλαγή στη διαχείρισή του.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »