Breaking News

Πίστωση χρόνου δίνει η Λάρνακα για δεξαμενές…Δηλώσεις Βύρα (vid)


Πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος Μαρτίου, μέχρι δηλαδή να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι Αρχές της Λάρνακας αναφορικά με το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν ικανοποιήσουν τις Αρχές και τους δημότες τότε θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά τη διάρκεια πάνδημης συγκέντρωσης που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας με αφορμή τη σημερινή λήξη του Διατάγματος μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών  και υγραερίου από το παραλιακό της μέτωπο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λάρνακας και βουλευτές Αμμοχώστου, πρώην Δήμαρχοι της Λάρνακας, Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης της πόλης και αρκετός κόσμος.

 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι η προσπάθεια για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια και σημείωσε πως μια τέτοια ενέργεια χρειάζεται τη συμμετοχή του κόσμου. Πρόσθεσε ότι τα πετρελαιοειδή βρίσκονται δίπλα από σχολεία και χιλιάδες κατοικίες, με αποτέλεσμα καθημερινά να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των δημοτών.

Σ’αυτή τη προσπάθεια για μετακίνηση των εγκαταστάσεων, σημείωσε ο Δήμαρχος «πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί ενωμένοι δεν χωρεί τίποτε άλλο πέραν από το συμφέρον των Λαρνακέων. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να είμαστε ενωμένοι μέχρι το τέλος σ’αυτό τον αγώνα», είπε και πρόσθεσε πως η πάνδημη συγκέντρωση γίνεται για να ενημερωθεί ο κόσμος λεπτομερώς για το τι δεν γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες και τις εταιρείες για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών, των αρμόδιων αρχών, και όλων των εμπλεκομένων, παρά τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, δυστυχώς είμαστε καθημερινώς παρατηρητές της αδιαφορίας και εθελοτυφλίας όλων των υπευθύνων».

Διαβάστε επίσης: Ο κόσμος έστειλε το μήνυμα και ζήτησε κινητοποιήσεις από το Δήμο για τα διυλιστήρια

Ο κ. Αρμένης κάλεσε το «κράτος να λάβει δραστικά μέτρα εναντίον όλων των υπευθύνων, να αρχίσει να παρακολουθεί αυστηρώς τη διενέργεια των απαραίτητων διαβημάτων για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων και να επιβάλλει επαχθείς κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης τους. Οι επιβαλλόμενες δε  κυρώσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλες, αναγκαίες και ανάλογες προς το εξυπηρετούμενο δημόσιο συμφέρον που σε αυτή την περίπτωση είναι το υπέρτατο, η υγεία των δημοτών μας».

Αφού ανέφερε πως «δεν ενδιαφερόμαστε για την είσπραξη οικονομικών ωφελημάτων», ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «πρωταρχικός στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας ως δείκτης προόδου και ευημερίας» και εξέφρασε την ελπίδα πως «ο ρόλος του κράτους και των κρατικών αρχών, θα αποβεί δυναμικός και θα απονείμει ευθύνες σε κάθε πρόσωπο υπεύθυνο».

Ο Αντρέας Καρακατσάνης Δημοτικός Μηχανικός Λάρνακας παρουσίασε με λεπτομέρεια την Οδηγία SEVEZO, η οποία αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα σχετιζόμενα με επικίνδυνες ουσίες και σημείωσε ότι σε περίπτωση ατυχήματος μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης θα χάσει τη ζωή του.

Ο Βάσος Στέλιου, λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας έκανε λεπτομερή αναφορά στην επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία ζητά την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να επιτευχθεί η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

 

Καταληκτικό σχόλιο Δημάρχου

Posted by Larnaka Municipality – Δήμος Λάρνακας on Thursday, March 1, 2018

Στη συνέχεια έγινε λεπτομερής αναφορά στις ενέργειες που δεν έγιναν από τις κρατικές υπηρεσίες και τις εταιρείες πετρελαιοειδών αναφορικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων και όπως αναφέρθηκε «η μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα δεν αντιμετωπίζεται από το κράτος ως έργο επείγουσας προτεραιότητας και με την ανάλογη σοβαρότητα».

Μεταξύ άλλων, η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρεται στην καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς κυβερνητικών τμημάτων σε θέματα που σχετίζονται με την παραχώρηση ή και  εκμίσθωση βιομηχανικών τεμαχίων στις εταιρείες, τη δρομολόγηση υλοποίησης του οδικού δικτύου της περιοχής, το συντονισμό των ενεργειών για τη κατασκευή των αγωγών μεταφοράς  των πετρελαιοειδών προϊόντων από το αγκυροβόλιο μέχρι τις εγκαταστάσεις, καθώς και θέματα πυρασφάλειας.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για να γνωρίζουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι τι γίνεται, από ποιους και με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και σημείωσε πως όσοι δεν ακολουθήσουν αυτόν τον Οδικό Χάρτη θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις και συνέπειες.

Στη συγκέντρωση παρουσιάστηκε επιστολή που παρέλαβε χθες ο Δήμαρχος από το Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με την οποία στις 7 Μαρτίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις σχετικά με τη σύσταση Υπουργικής και Καθοδηγητικής Επιτροπής, που θα ασχοληθούν με το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας.

 

Πάνδημη Συγκέντρωση για τη λήξη του Διατάγματος Μετακίνησης των Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών από το Παραλιακό Μέτωπο της Λάρνακας

Posted by Larnaka Municipality – Δήμος Λάρνακας on Thursday, March 1, 2018

«Πιστεύουμε ότι χρειάζεται η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συντονισμό των ενεργειών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μετακίνησης των εγκαταστάσεων», είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας, προσθέτοντας ότι «εισήγηση μας είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών και των εταιρειών εντός Μαρτίου. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούμε από τις ενέργειες που θα γίνουν τότε να συζητήσουμε με τους δημότες για να αποφασιστεί από κοινού πώς θα προχωρήσουμε».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να μείνουμε απαθείς», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους παρευρισκόμενους πως «δεν θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απλά όπως κάναμε μέχρι σήμερα».

Ακολούθησε συζήτηση με πρώην Δημάρχους, βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους και δημότες και μεταξύ άλλων έγιναν εισηγήσεις για κινητοποιήσεις, για επιβολή άμεσων διοικητικών προστίμων στις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου, ακόμα και για αποκλεισμό των εγκαταστάσεων των εταιρειών.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »