Breaking News

Α. Βύρας: Σε συγκεκριμένο χώρο τα ψηλά κτήρια


Πηγή: stockwatch.com.cy

Οι πύργοι και τα πολύ ψηλά κτήρια δεν θα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια της πόλης, ξεκαθαρίζει  ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, με αφορμή τις αντιδράσεις στην αδειοδότηση πολυώροφου κτήριου, στη λεωφόρο Φανερωμένης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων σχετικά με την αίτηση που κατέθεσε ενώπιον του δήμου εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια για ανέγερση μικτής οικιστικής ανάπτυξης, και κτηρίου 26 ορόφων,  ύψους 115 μέτρων στη συμβολή της  λεωφόρου Φανερωμένης και Αρτέμιδος, ο κ. Βύρας διευκρίνισε ότι με βάση τη νενομισμένη διαδικασία ο δήμος οφείλει να εξετάσει την αίτηση της εταιρείας.

Σημείωσε, ότι «θα αξιολογηθεί η αίτηση και η όποια απόφαση θα ληφθεί με τη σύμφωνο γνώμη του διευθυντή της πολεοδομίας, ο οποίος είναι ο κατά νόμο αρμόδιος να εγκρίνει τον τελικό αριθμό των ορόφων της ανάπτυξης».

Υπογράμμισε, ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση, αλλά δεν έχουμε πει ότι θα εγκριθεί το ύψος της οικοδομής που αιτείται η εταιρεία».

Σημειώνεται, ότι η πολιτική του δήμου και του τμήματος Πολεοδομίας είναι ότι οι όροφοι των κτηρίων στην συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 15 ορόφους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βύρας, διαβεβαίωσε ότι γενικότερα η πολιτική του δήμου είναι ότι τα πολύ ψηλά κτήρια θα είναι συγκεντρωμένα σε ειδικές περιοχές, όπως στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, σε σημεία που πριν μερικά χρόνια φιλοξενούσαν τις δεξαμενές  καυσίμων.

Στην αξιολόγηση της αίτησης, διευκρίνισε ότι θα ληφθεί υπόψη και η υφιστάμενη οικοδομή που βρίσκεται εντός του τεμαχίου ανάπτυξης, η οποία χρονολογείται από το 1954 και το κατά πόσο παρουσιάζει χαρακτηριστικά ώστε να  κηρυχθεί διατηρητέα.

 

 

Παρέμβαση Οικολόγων

Στο μεταξύ το κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωση του τονίζει ότι η επικείμενη κατεδάφιση του ιστορικού αρχοντικού της πόλης, καθώς και η ανέγερση ενός τόσο ψηλού κτηρίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, οι οποίοι ζητούν την κήρυξη της κατοικίας ως διατηρητέο και την απόρριψη της αίτησης για πολυώροφη μεικτή ανάπτυξη.

Κρούει το καμπανάκι, τονίζοντας ότι η Λάρνακα θα πρέπει να αποφύγει το «κακό παράδειγμα» της πολιτικής  που ακολούθησε η Λεμεσός και η Λευκωσία και η οποία σχετίστηκε με την αμαρτωλή ιστορία των χρυσών διαβατηρίων.

Το κίνημα Οικολόγων, τονίζει επίσης ότι απαιτείται η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, δημόσια διαβούλευση και καταρτισμός γενικού νομοθετικού πλαισίου που να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των ψηλών κτιρίων.

 

 

Υποβολή εντάσεων από λαρνακείς 

Έξι κάτοικοι της περιοχής, σε μια μακροσκελή επιστολή προς το δήμο Λάρνακας, υπέβαλαν την ένσταση τους στην αδειοδότηση του εν λόγω κτιρίου.

Στην επιστολή που απέστειλαν προ το δήμο μέσω του δικηγορικού γραφείου Δειλίνος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι εάν ανεγερθεί πύργος ή και πύργοι συνολικού ύψους 115 μέτρων θα επηρεαστεί, χωρίς αμφιβολία, δραστικά και ουσιαστικά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ιδιωτικότητα των ιδίων, καθώς και οποιονδήποτε άλλων προσώπων διαμένουν στις κατοικίες τους.

Υποστηρίζουν, ότι «τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να βγουν στην αυλή ή στη βεράντα τους χωρίς να «παρακολουθούνται» από τους ιδιοκτήτες και διαμένοντες στα διαμερίσματα ή στα γραφεία ή στα καταστήματα του πύργου ή των πύργων, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 ημέρες τον χρόνο».

Υποδεικνύουν, επίσης ότι πέραν από τις ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες που θα έχει για όλα τα πρόσωπα που διαμένουν στις κατοικίες θα συνεπάγεται επιπρόσθετα και ουσιαστική μείωση της αξίας των ακινήτων τους, καθώς ένας προτιθέμενος αγοραστής θα προτιμήσει, χωρίς αμφιβολία, να αγοράσει μια κατοικία η οποία δεν γειτνιάζει και δεν εφάπτεται με πύργο ή πύργους, ακριβώς για τον λόγο ότι στην κατοικία που εφάπτεται με πύργο ή/και πύργους, θα στερηθεί το δικαίωμα του για ιδιωτική ζωή, τόσο του ίδιου, όσο και των μελών της οικογένειας του.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι ούτε ο δήμαρχος ούτε και το δημοτικό συμβούλιο έχουν δικαίωμα να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, που να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής έστω και μίας οικογένειας στην Λάρνακα.

Προειδοποιούν, ότι «δεν επιτρέπεται ή και δεν προνοείται από το ισχύον τοπικό σχέδιο (ΤΣΛ) Λάρνακας η χωροθέτηση πύργου ή και πύργων στη συγκεκριμένη περιοχή» και τονίζουν ότι απαίτηση όλων των κατοίκων της περιοχής είναι να τηρηθούν οι πρόνοιες του ΤΣΛ, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση.

Ειδικότερα δεν αποδέχονται την ανάπτυξη πέραν των δύο ορόφων στο οικιστικό μέρος (Κα8) του ΤΕΜ:830 και έξι ορόφων στο εμπορικό μέρος (Εβ2) του τεμαχίου, όπως δηλαδή προνοείται στο ΤΣΛ».

Σε σχέση με το κυκλοφοριακό, αναφέρουν ότι το τεμάχιο δεν διαθέτει άμεση πρόσβαση σε καθορισμένο δρόμο πρωταρχικής σημασίας διότι από την λεωφόρο Αρτέμιδος δεν μπορεί να υπάρξει άμεση πρόσβαση, καθ’ ότι θα υπάρχει σοβαρός κυκλοφοριακός κίνδυνος, ενώ ούτε από την λεωφόρο Φανερωμένης μπορεί να υπάρχει άμεση πρόσβαση καθ’ ότι ισχύουν τα ίδια δεδομένα.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »