Breaking News

Aυτό είναι το «Ολυμπιακό» χωριό στην Αλαμινό (εικόνες)


Έναν μοναδικό συνδυασμό υπηρεσιών ολοκληρωμένου τουρισμού, ευεξίας και αθλητισμού, που στοχεύουν να προσφέρουν ένα πλήρες πακέτο πολυτελείας σε κάθε άτομο, φιλοδοξεί να προσφέρει η Quality Group στην Αλαμινό μέσα από το έργο Olympia Sports Resort. Εκτιμάται ότι οι αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία θα ολοκληρωθούν σε 2 χρόνια μετά την έναρξή τους και αναμένεται να εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.

 

Βασισμένο σε έναν μοναδικό δυναμικό σχεδιασμό, υποστηρίζεται λειτουργικά από ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, ιδιωτικές βίλες και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 111.000m2. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει εσωτερικές διαδρομές ποδηλάτου, εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο για τραυματισμούς, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, σπα με πισίνα θαλάσσιου νερού, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και παρεκκλήσι. Οι επενδυτές του έργου ευελπιστούν ότι το Olympia Sports Resort θα γίνει το απόλυτο θέρετρο αναψυχής, φύσης και αθλητισμού της Κύπρου, προσφέροντας στους διεθνείς αθλητές και τουρίστες τα καλύτερα καταλύματα και εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία Browneye properties ltd, που διευθύνουν ο Κινέζος επιχειρηματίας Li Songbo και ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας Σάββας Κάκος, προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία πέντε αστέρων ξενοδοχείου, επαύλεων και γηπέδων ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης. Στα πλαίσια εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας και άδειας ανέγερσης του έργου, η εταιρεία έχει καταθέσει στις Αρμόδιες Αρχές Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ). Η εκπόνηση της μελέτης έγινε από την εταιρεία Νικολαΐδης και Συνεργάτες.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός αγροτικής παραθαλάσσιας περιοχής στην περιοχή Αλαμινό, επαρχίας Λάρνακας, περίπου 3,8 χλμ νοτιοανατολικά από την οικιστική περιοχή της εν λόγω κοινότητας. Δυτικά, σε απόσταση 4,8 χλμ περίπου, χωροθετείται η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό «CY600000 Ποταμός Πεντάσχοινος» και βόρεια, σε απόσταση 8,9 χλμ περίπου, εκτείνεται ο Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) με κωδικό «CY6000004 – Δάσος Σταυροβουνιού». Σύμφωνα με τους μελετητές, η υλοποίηση του έργου δεν αναμένεται να επηρεάσει τις Προστατευόμενες Περιοχές.

Η περιοχή δεν είναι αναπτυγμένη σε ιδιαίτερο βαθμό αφού εντοπίζονται κυρίως γεωργικές καλλιέργειες, ενώ η απουσία λοιπών αναπτύξεων υποδομής είναι αισθητή. Τα είδη χλωρίδας και πανίδας είναι κοινά, που κυριαρχούν σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Το «Olympia Sports Resort» θα περιλαμβάνει:

Πολυτελές 5* ξενοδοχείο με τα ακόλουθα: Υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους, 463 δωμάτια/926 κλίνες, αίθουσες πολλαπλής χρήσης, εκθεσιακό χώρο, εστιατόρια/κουζίνες/bar, καταστήματα, αποθηκευτικούς χώρους, τουαλέτες/μπάνια, πισίνα, γυμναστήριο, γραφεία, χώρους στάθμευσης (324 εντός υπόγειου χώρου ξενοδοχείου)

Συγκρότημα πολυτελών επαύλεων: Στο προτεινόμενο έργο θα υπάρχουν τρία είδη επαύλεων, Τύπος Α (10), Τύπος Β (8) και Τύπος Γ (8), όπου θα διαφέρουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στην έκταση. Θα υπάρχουν στο σύνολο 26 επαύλεις με 156 κλίνες.

Αθλητικές εγκαταστάσεις: 10 γήπεδα αντισφαίρισης και αποδυτήρια, 3 γήπεδα ποδοσφαίρου και αποδυτήρια.

Υπόλοιπες αναπτύξεις: Εκκλησάκι, 150 εξωτερικούς χώρους στάθμευσης εκ των οποίων τα 10 είναι ΑΜΕΑ και τα 2 για λεωφορεία, χώρους πρασίνου περίπου 13.000 m².

 

 

Περιβαλλοντικά βιώσιμο έργο 

Όπως κάθε έργο ανάπτυξης έτσι και το προτεινόμενο στην Αλαμινό αναμένεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Στη ΜΕΕΠ γίνεται εκτίμηση και αξιολόγηση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αναμένεται να υπάρξουν. Οι επιπτώσεις αυτές αναφέρονται κύρια σε χωροταξικούς παράγοντες, σε παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπικό περιβάλλον στην εξεταζόμενη θέση (αέρας, έδαφος, επιφανειακά & υπόγεια νερά, χλωρίδα & πανίδα, θόρυβος, αισθητική, κ.λ.π.), καθώς και στα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής της θέσης.

Για τον εντοπισμό των κυριότερων επιπτώσεων στο περιβάλλον διενεργήθηκε άσκηση εντοπισμού των επιπτώσεων, η οποία κατέδειξε ότι το έργο γενικά μπορεί να ταυτιστεί με μέτριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όμως αυτές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται με αποτέλεσμα το έργο να κρίνεται ως περιβαλλοντικά βιώσιμο.

Μικρού βαθμού αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον

Γενικά το προτεινόμενο έργο ταυτίζεται με μικρού βαθμού αρνητικές επιπτώσεις για τις οποίες προτείνονται διάφορα μέτρα. Οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται κατά τη διάρκεια κατασκευής του και αφορούν κυρίως τον επηρεασμό της μορφολογίας του εδάφους και την ανέγερση των κτιριακών αναπτύξεων, οχλήσεις από θορύβους και αυξήσεις των επιπέδων σκόνης.

Κατά τη φάση κατασκευής οι κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις αφορούν: • Στερεά απόβλητα, μπάζα και μικρού όγκου οικιακά απόβλητα από τους εργάτες του εργοταξίου • Δημιουργία μικρού όγκου υγρών αποβλήτων από τους εργάτες του εργοταξίου • Αύξηση στα επίπεδα θορύβου και σκόνης που θα δημιουργούνται από τη λειτουργία μηχανημάτων και οχημάτων. • Πιθανότητα τραυματισμού των δέντρων.

Κατά τη φάση λειτουργίας του έργου οι κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις αφορούν: • Στερεά απόβλητα τα οποία παράγονται από τους χρήστες και επισκέπτες • Υγρά απόβλητα, κυρίως αστικά λύματα, που θα δημιουργούνται κατά τη λειτουργία του • Μικρή αύξηση στα επίπεδα θορύβου από την αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας και της χρήσης του οδικού δικτύου και φωτορύπανσης.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »