Breaking News

Αντλήθηκαν €30 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια, είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας


Αντλήθηκαν €30 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια, είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας

Ο Δήμος Λάρνακας κατάφερε να αντλήσει πέραν των 30 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού είχε ώριμα έργα τα οποία υλοποίησε, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

 

Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια ωρίμανσης νέων έργων, με στόχο ο Δήμος να είναι έτοιμος να διεκδικήσει κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία είτε από εγκεκριμένα κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου τα οποία δεν θα γίνει κατορθωτό να απορροφηθούν από άλλες τοπικές αρχές ή από τη επόμενη προγραμματική περίοδο η οποία θα καλύψει την επταετία 2028-2034».

Έχουμε αποδείξει, συνέχισε «ότι μπορούμε να ολοκληρώνουμε έργα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και ο Δήμος Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί ως «Δήμος Πρότυπο» για την άντληση των συγκεκριμένων κονδυλίων».

Σημείωσε ότι «ενώ το κονδύλι για τη Λάρνακα, από την αρχική κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων αντιστοιχούσε στα €11 περίπου εκατομμύρια, με την ωρίμανση και την κατασκευή νέων έργων, καταφέραμε να αντλήσουμε γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ».

Ερωτηθείς για το θέμα της αποξήλωσης των εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο Δήμαρχος είπε ότι «έχει απομείνει η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας Intergaz από την οποία αναμένεται η περιβαλλοντική μελέτη μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο τον Ιανουάριο του νέου έτους».

«Ακόμα εντός Ιανουαρίου αναμένεται και η προκήρυξη μελέτης από το Τμήμα Θαλάσσιων Εργων για την ανάκτηση 60 μέτρων από την παραλία» είπε και σημείωσε πως «στόχος του Δήμου είναι όπου είναι εφικτό να έχουμε δημόσια παραλία και όχι να υπάρχει απλώς ένας μόλος».

Όσον αφορά το ζήτημα του λιμανιού – μαρίνας της πόλης ο κ. Βύρας σημείωσε πως «η ενημέρωση που έχουμε από τους κύριους μετόχους του έργου την εταιρεία Around Town, είναι ότι εντός Μαϊου του νέου χρόνου, αναμένεται να ξεκινήσει το μεγαλεπήβολο έργο σύμφωνα με τα πλάνα και τις τελικές εγκρίσεις που έχει λάβει από το κράτος».

Σε ερώτηση για τα έργα που βρίσκονται στην διαδικασία ωρίμανσης, ο Δήμαρχος απάντησε ότι μεταξύ αυτών είναι «τα Πάρκα Σαλίνα και Παττίχειο, η αναπαλαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας, η αναπαλαίωση του πρώην κινηματογράφου Ρέξ, η ανάπλαση της πλατείας Βασιλέως Παύλου, η τρίτη φάση της ανάπλασης οδών στο κέντρο της πόλης με υποδομές για άτομα με αναπηρίες, η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και η ανέγερση συγκροτημάτων κοινωνικής κατοικίας».

Τα έργα αυτά, συνέχισε «αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο χρόνια οι δημότες θα έχουν στη διάθεση τους αρκετές νέες κατασκευές, Μεταξύ αυτών των έργων που προγραμματίζονται είναι ακόμα το νέο Δημοτικό Μέγαρο οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν υπολογίζουμε εντός του νέου χρόνου, που θα στεγαστεί στο παλαιό νοσοκομείο Λάρνακας, αναμένοντας την μετακίνηση των Υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ, στο νέο Νοσοκομείο της πόλης».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ Βύρας είπε ότι «το συγκεκριμένο πλάνο καταρτίστηκε στη βάση προτάσεων που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικές ομάδες και περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία αθλητικού πάρκου στα πρότυπα αυτού που κατασκευάζεται στο Τσιακκιλερό, νέα μουσεία, νέες πλατείες, όπως του Ταχυδρομείου, τη σύνδεση των συνοικιακών πάρκων με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με στόχο την πλήρη ανάπλαση της παραλίας των Φοινικούδων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχει πρόθεση για τη διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης για αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων με παραχώρηση κινήτρων και αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών στο κέντρο της Λάρνακας».

Επίσης, συμπλήρωσε, «τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου και δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου με τη μορφή κοινού έργο για το νέο Δήμο, που θα υπάρξει μετά τη συνένωση με τον Δήμο Λιβαδιών και την Κοινότητα Ορόκλινης».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, «το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης πρόταση για ανέγερση νέου Μουσείου Θάλασσας και Πολιτισμού στην περιοχή Παμπούλας, τη δημιουργία νέου Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή των διυλιστηρίων και τη συνολική ανάπλαση της παραλίας Μακένζι. Το Πάρκο θα περιλαμβάνει πράσινο, χώρους αθλοπαιδιών, ποδηλατόδρομους, μονοπάτια καλλιτεχνών, εκθέσεις εξωτερικών έργων τέχνης. μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο και πλατεία εκδηλώσεων».

Ακόμα προνοείται «η επέκταση του υφιστάμενου έργου των πλατειών Ακρόπολης και Αλκής με πλακόστρωτο και πεζοδρόμια ειδικά προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες μέχρι τον κυκλικό κόμβο της Χρυσοπολίτισσας γύρω από το αρχαίο Κίτιο, το αρχαίο λιμάνι και μέχρι το χώρο όπου εντοπίστηκε πριν μερικά χρόνια το ψηφιδωτό οι «Άθλοι του Ηρακλή».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »